The Washington Post: Kremlinul folosește fermele de troli ruși pentru a bloca sprijinul american pentru Ucraina

Marti, 09 Aprilie 2024, ora 21:23
1680 citiri
The Washington Post: Kremlinul folosește fermele de troli ruși pentru a bloca sprijinul american pentru Ucraina
Informații false FOTO: Pixabay.com

Cea mai recentă campanie de dezinformare a Rusiei face parte dintr-o strategie de 10 ani a Kremlinului care urmărește „să ridice vocile politicienilor populiști, anti-establishment, care se opun rolului global al SUA”, scrie Washington Post, citând analiști și foști oficiali americani.

Publicația a obținut acces la documentele unui serviciu de informații al UE și a aflat că strategii politici ruși și trolii au lansat o campanie de discreditare a Ucrainei pentru a opri acceptarea ajutorului pentru Kiev.

Ar fi vorba de peste o sută de documente, datând din mai 2022 până în august 2023, din corespondența internă a persoanelor implicate în campania de dezinformare. Documentele arată că Moscova lucrează în Franța și Germania pentru a slăbi sprijinul pentru Kiev și a destabiliza situația din Ucraina.

Strategii politici și trolii au scris mii de articole cu știri inventate, postări pe rețelele sociale și comentarii care promovează ideea izolaționismului american, potrivit WP. Documentele arată că trolii erau instruiţi să promoveze mesaje în care Joe Biden era acuzat că SUA se îndrepta "spre colaps" din cauza politicilor sale şi că "banii ar trebui cheltuiţi la graniţa Americii şi nu a Ucrainei". Washington Post notează că mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt consideră că propaganda rusă a devenit o unealtă la fel de importantă pentru Moscova ca şi operaţiunea militară din Ucraina, constituind un al doilea front dus de Kremlin.

Metadatele documentelor indică faptul că acestea au fost scrise de membrii unei echipe care lucrează pentru Ilia Gambașidze, șeful companiei de PR din Moscova, Agenția de Design Social. În martie, Statele Unite l-au sancționat pe Gambașidze pentru participarea sa la o „campanie de influență străină malignă” la comanda Kremlinului.

Un membru republican al personalului de la Capitoliu a declarat pentru The Washington Post, sub rezerva anonimatului, că "prioritatea principală a Rusiei este să oprească armele, aşa că aruncă cu lucruri la zid pentru a vedea ce se lipeşte".

Minciunile trolilor

Conform documentelor, trolii de la Kremlin l-au acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de corupţie, au subliniat numărul de migranţi care traversează graniţa dintre SUA şi Mexic şi au descris "americanii albi" ca fiind principalii perdanţi din cauza ajutorului extern.

Washington Post notează că mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt consideră că propaganda rusă a devenit o unealtă la fel de importantă pentru Moscova ca şi operaţiunea militară din Ucraina, constituind un al doilea front dus de Kremlin.

Roboții au răspândit, de asemenea, informații despre "creșterea sărăciei, inflația record, creșterea economică blocată și riscul de pierdere a locurilor de muncă pentru americanii albi". O publicație, de exemplu, a încercat să compare nivelul persoanelor fără adăpost din America și Rusia. Statele Unite încep să semene din ce în ce mai mult cu o "țară din lumea a treia".

Potrivit WP, Kremlinul este serios angajat în subminarea sprijinului SUA pentru Ucraina din 2023. Primul adjunct al șefului de administrației prezidențiale, Serghei Kiriienko, a convocat o echipă de strategi politici care lucrează deja la campanii de slăbire a sprijinului pentru Kiev în Europa și le-a cerut să își extindă eforturile.

Partidul Republican a declarat că prioritatea Rusiei este oprirea livrărilor de arme, așa că "aruncă lucruri la perete, poate că ceva se va lipi".

Surse din rândul republicanilor spun că campania rușilor include mai multe căi, unele funcționând mai bine decât altele. Rușilor nu le pasă. Ei încearcă doar să "însămânțeze mediul".

În ultima perioadă, atât Occidentul, cât şi Ucraina au avertizat asupra unei campanii de dezinformare şi de teorii conspiraţioniste derulate de Rusia, în încercarea de a cauza o reducere a ajutorului occidental pentru Kiev şi pentru destabilizarea Ucrainei.

În prezent, ajutorul militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat de Camera Reprezentanţilor, care este condusă de republicani.

Quarterly Report - Editia 4

Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Kremlin, #troli, #SUA, #Europa , #Razboi Ucraina