Trebuie să învățăm lecțiile din 1939 pentru a opri marșul lui Putin. Avertismentul statelor baltice

Luni, 20 Mai 2024, ora 22:15
3794 citiri
Trebuie să învățăm lecțiile din 1939 pentru a opri marșul lui Putin. Avertismentul statelor baltice
Kaja Kallas, premierul Estoniei/ FOTO/Le Monde

Premierul Estoniei a cerut aliaților NATO să urmeze exemplul guvernului său și să trimită mai mult ajutor Ucrainei, în ciuda unor eșecuri pe câmpul de luptă. Vorbind la o conferință de securitate din capitala Estoniei, Tallinn, Kaja Kallas a spus că țara ei s-a angajat să cheltuiască 0,25% din PIB pentru ajutor militar în următorii trei ani, pentru a ajuta la contracararea unei invazii ruse.

În timp ce membrii NATO s-au angajat să evalueze cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB, doar Estonia oferă ajutor Ucrainei pe o bază similară. Pe baza volumului de producție al Estoniei, aceasta ar echivala cu un angajament de peste 100 de milioane de dolari anual, a menționat The Times.

"Dacă toate ţările ar face la fel, ar duce la victoria Ucrainei. Ucraina luptă, pierde vieţi - singurul lucru pe care ni-l cere este redistribuirea resurselor", a spus ea.

Estonia, ca și celelalte state baltice, Polonia și Finlanda, se teme că o victorie în Ucraina ar putea determina Rusia să-și îndrepte atenția către vest. Aceștia încearcă urgent să convingă alte țări europene de necesitatea de a sprijini Ucraina financiar și militar, precum și de a consolida pregătirea de apărare în țară.

Armata estonă cere guvernului să găsească încă 1,5 miliarde de euro pentru muniții „inteligente” cu rază lungă de acțiune, care vor putea lovi trupele ruse la o distanță de până la 200 de kilometri. Aceasta ar fi o cheltuială suplimentară în bugetul de apărare al țării, care reprezintă 3,2% din PIB, care este una dintre cele mai mari cifre din rândul statelor membre NATO ca pondere din venitul național.

Kaya Kallas a remarcat că Putin încearcă să folosească amenințarea migrației în masă pentru a diviza și a slăbi Europa. În plus, prim-ministrul Estoniei consideră că trimiterea de trupe NATO în Ucraina pentru a antrena soldați nu va duce la escaladare. Ea a mai spus că există țări „care deja antrenează soldați în Ucraina”.

Federația Rusă poartă un „război hibrid” împotriva tuturor țărilor europene și încearcă să forțeze Occidentul să-și retragă sprijinul pentru Ucraina, spune ea.

"Rusia și-a intensificat războiul în umbră împotriva tuturor statelor europene. Vrea să sperie cu adevărat și să forțeze întreaga lume liberă să refuze ajutorul Ucrainei", a menționat oficialul.

În același timp, Kallas a subliniat că aliații nu trebuie să se teamă de Rusia, ci ar trebui să sprijine în continuare Ucraina.

Colega ei din Letonia, Evika Silinja, a subliniat că Rusia ar trebui să piardă războiul de dragul „securității Europei și ordinii mondiale”.

"Trebuie să ne amintim că trăim în timp de război. Acest război tulbură societățile europene și se desfășoară aici, în vecinătatea noastră", a conchis șeful guvernului leton.

Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Copii ucraineni sunt recrutați de Rusia prin intermediul rețelelor sociale pentru a incendia mașinile militare parcate în orașe, a declarat Ombudsmanul pentru Drepturile Omului din Ucraina,...
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Rusia a declarat că deține "cantități semnificative" de active și proprietăți occidentale pe teritoriul său, care ar putea fi folosite de Kremlin dacă Occidentul ia veniturile din activele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lectii, #statele baltice , #Razboi Ucraina
  1. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  2. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca
  3. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  4. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  5. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  6. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  7. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  8. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  9. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  10. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”