Lupte grele la Ceasiv Iar. Forțele armate ale Ucrainei folosesc drone pentru a distruge artileria rusă și depozitele de arme

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 15:40
2323 citiri
Lupte grele la Ceasiv Iar. Forțele armate ale Ucrainei folosesc drone pentru a distruge artileria rusă și depozitele de arme
Blocuri din Ucraina bombardate de ruși FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, Ruslan Muziciuk, a declarat că rușii au atacat mai ales în direcția Bakhmut, o treime din toate eforturile lor au fost îndreptate către Ceasiv Iar. Situația rămâne tensionată și pe direcțiile Avdiiv și Novopavlov.

Într-un comentariu pe Liga.net, Muziciuk a notat că forțele Kievului reușesc să distrugă artileria rusă, care predomină în această zonă, cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Acest lucru, precum și luptele contra bateriei și distrugerea depozitelor de muniții, sunt de o importanță esențială.

„În ultima săptămână, în special, cei din prima linie au distrus 112 sisteme de artilerie inamice și s-au concentrat, de asemenea, pe detectarea și lovirea logisticii”, a spus Muziciuk.

Rușii încearcă să treacă prin apărarea ucrainenilor, folosind superioritatea aeriană

Între timp, rușii încearcă să treacă prin apărarea ucrainenilor, folosind superioritatea aeriană, notează militarii. De asemenea, ocupanții încearcă să-și lanseze dronele de recunoaștere cât mai adânc posibil în spatele Forțelor de Apărare. Prin urmare, sistemele de bruiaj EW sunt importante pentru protecția împotriva FPV și „maviks”, cât și în contracararea inamicului în identificarea țintelor și ajustarea posibilelor lovituri asupra acestora.

Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, susține Reuters.

Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene.

Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

Dacă forțele rusești capturează orașul, aflat la 12 km de centrul orașului devastat Bahmut, acestea ar putea lansa ofensive directe împotriva mai multor „orașe-fortăreață” ucrainene, scrie Reuters.

În prezent, forțele Moscovei încearcă să-i înconjoare pe apărătorii ucraineni din trei direcții - est, sud și nord pentru a-i forța să fugă spre vest.

Soldații ruși îi sună pe cei ucraineni din Ceasiv Iar pentru a le cere să se predea

Soldații ruși au început deja să le telefoneze omologilor lor ucraineni din Ceasiv Iar pentru a le cere să se predea, amenințându-i că, în caz contrar, vor fi uciși de bombele aeriene ghidate pe care forțele Moscovei le-au folosit cu efect devastator, potrivit publicației ruse de stat Rossiskaia Gazeta.

Orașul, care avea o populație de peste 12.000 de locuitori înainte de război, se află în zona industrială Donbas din regiunea ucraineană Donețk - una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate pe care Moscova susține că le-a anexat.

Traversat de un canal, economia sa de dinainte de război depindea o fabrică ce producea produse din beton armat și de extragerea argilei refractare, rezistentă la temperaturi ridicate, folosită pentru fabricarea de cărămizi, spre exemplu.

Situat pe un teren mai înalt, orașul a servit drept punct de regrupare și bază de artilerie avansată pentru armata ucraineană. A fost bombardat și devastat în mare măsură de forțele rusești.

Analiștii militari ruși au spus că Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka sunt bastioanele din estul Ucrainei care pot fi mai accesibile din Ceasiv Iar.

Institutul pentru Studiul Războiului (IWS), un think-tank cu sediul la Washington, a subliniat că aceste orașe sunt „coloana vertebrală” a apărării armatei ucrainene în est.

„Zero rachete rămase”: Zelenski a dezvăluit cum au reușit rușii să distrugă marea termocentrală Trypilska din regiunea Kiev

„Efortul cuceririi Ceasiv Iar oferă forțelor rusești cele mai rapide perspective de progres semnificativ din punct de vedere operațional”, a subliniat ISW într-o notă informativă.

ISW a avertizat că pierderea Drujkivka și Kosteantînivka, în special, ar fi un regres operațional major pentru Ucraina, care ar fi greu de reparat.

Forțele aeropurtate ruse încearcă în aceste momente să avanseze

Înaintarea Rusiei pe axa Avdiivka, care se află la aproximativ 50 de kilometri sud de Bahmutul ocupat, a încetinit la începutul lunii martie, scrie și Kyiv Independent.

Moscova și-a mutat apoi atenția spre Ceasiv Iar - lansând o „împingere puternică” spre orașul devastat și căutând în același timp să identifice punctele slabe pentru o pătrundere.

Acum se așteaptă ca Rusia să se concentreze pe „direcțiile tradiționale”, care includ axele Bahmut, Avdiivka și Lîman, potrivit lui Serhii Hrabskîi, colonel ucrainean în retragere și analist militar.

În condițiile în care unitățile din prima linie suferă de o lipsă critică de personal și de muniție, soldații ucraineni spun că obiectivul lor pentru 2024 ar fi să mențină pe pozițiile existente și să aștepte sosirea ajutorului occidental crucial.

Rob Lee, cercetător senior în cadrul programului Eurasia al Foreign Policy Research Institute, a declarat pentru publicația ucraineană că prioritățile Rusiei vor fi, probabil, avansul în zona Bahmut și la vest de orașul ocupat Avdiivka, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Pokrovsk - unul dintre principalele orașe din regiunea Donețk aflate încă sub control ucrainean.

„Cred că Ceasiv Iar și partea de vest a frontului Avdiivka/Pokrovsk sunt cele două priorități și probabil că vor rămâne prioritare în această vară”, a declarat Lee.

Alexander Kots, un corespondent de război pentru ziarul rusesc Komsomolskaia Pravda susține că forțele aeropurtate încearcă în aceste momente să avanseze.

„Pentru a intra, este necesar să se niveleze mai întâi flancurile și să se încercuiască orașul, asigurând mai multe puncte de intrare din diferite direcții deodată”, a scris Kots pe pagina sa de Telegram.

Analiștii ucraineni de la Deep State UA, o organizație care urmărește îndeaproape războiul, au subliniat la rândul lor pe X că Rusia adun[ rezerve serioase pentru bătălia din Ceasiv Iar.

Quarterly Report - Editia 4

În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În pofida faptului că Rusia a lansat o ofensivă în nordul regiunii Harkov, deschizând un nou front de luptă acolo, intensitatea atacurilor rusești în estul Ucrainei și încercările lor de...
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Armata ucraineană a lovit nava de rachete Ciclon Project 22800 a Flotei ruse a Mării Negre cu baza în Sevastopolul ocupat temporar, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lupte, #ceasiv iar, #drone , #Razboi Ucraina