Miliardarii ruși încearcă să-și șteargă urmele de pe Wikipedia. Legăturile cu Kremlinul sunt ascunse

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 23:00
2136 citiri
Miliardarii ruși încearcă să-și șteargă urmele de pe Wikipedia. Legăturile cu Kremlinul sunt ascunse
Vladimir Putin și patronul Yandex Arkadi Voloj. FOTO: Kremlin.ru

Site-ul de investigații "Important Stories (iStories)", care colaborează cu proiectul Wikiganda, a identificat modul în care aproape o sută de membri ai elitei rusești și-au editat biografiile atât în versiunea rusă, cât și în cea engleză a Wikipedia, în încercarea de a se distanța de președintele Vladimir Putin și de așa-numita sa "operațiune militară specială (SVO)" (invazia rusă n.r), eliminând referințele la cetățenia [rusă], proprietățile, sancțiunile și legăturile lor cu regimul.

Wikiganda este o organizație non-profit care monitorizează manipularea informațiilor în enciclopedia online. Aceștia consideră că Wikipedia, se luptă într-un "război al editărilor" fără sfârșit, cu versiunea în limba rusă editată de peste 10.000 de persoane și sute de mii care revizuiesc enciclopedia în limba engleză în fiecare lună.

În același timp, Kremlinul a încercat să scape de Wikipedia prin amenzi și afirmații publice potrivit cărora enciclopedia publică știri false despre "SVO" și încearcă să o înlocuiască cu versiuni rusești: "Knowledge.Wiki" și platformele "Ruviki".

Raportul iStories oferă exemple de cât de mult au mers unii dintre oamenii de vârf de la Moscova și nu numai pentru a-și ascunde trecutul.

Publicația spune cum, în martie 2024, UE a ridicat sancțiunile împotriva lui Arkadi Voloj, cofondator al Yandex, în schimbul demisiei acestuia din funcția de director general, al vânzării părții sale din afacere și al condamnării publice a războiului. În prezent, el locuiește în Israel, unde, pe site-ul său, spune că este un antreprenor israelian de tehnologie născut în Kazahstan. Wikiganda spune că o adresă IP din Tel Aviv a încercat de mai multe ori să elimine referințele la trecutul său de pe Wikipedia.

Un alt exemplu sunt înregistrările referitoare la miliardarul Dmitri Pumpianski, proprietarul Companiei Metalurgice de Țevi, unde s-au făcut încercări de a elimina informații despre sancțiunile UE și SUA împotriva lui, precum și confiscarea superyacht-ului său de 72 de metri.

Biografia lui Igor Altușkin, fondatorul Companiei Ruse de Cupru, a fost spălată pentru a elimina informațiile despre proprietățile sale din Marea Britanie și cea a miliardarului și deputat al Dumei de Stat Andrei Skoci, a fost prelucrată pentru a elimina referirea la confiscarea avionului său personal de 90 de milioane de dolari și a lui. presupusele conexiuni cu grupul criminal organizat Solnțevskaia, au fost eliminate.

Au fost făcute încercări de curățare a intrărilor Wikipedia referitoare la aspectele neplăcute ale vieții personale ale fiicelor lui Putin, Maria Voronțova și Katerina Tihonova.

Înregistrările pentru miliardarul rus Aleksander Mamut au fost masate pentru a minimiza legăturile sale cu Rusia, descriindu-l ca un antreprenor din Londra cu cetățenie israeliană.

Și mai aproape de Putin s-au făcut încercări de a elimina referirea la o investigație a Fundației Aleksei Navalnîi pentru Lupta Împotriva Corupției (FBK) asupra stilului de viață luxos al lui Nikolai Cioles, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Raportul iStories enumeră zeci de oameni de afaceri și aparatcici ruși care, după ce și-au pus în valoare cândva mențiunile din enciclopedie, par acum disperați să elimine dovezile trecutului lor.

Articolul citează un expert în Wikipedia, care spune că unii dintre ei poate că nu au dorit niciodată ca o intrare să fie făcută, dar cineva a făcut-o, iar acum trebuie să încerce să obțină controlul asupra mesajului. El spune că multe dintre sancțiunile impuse de oficialii europeni au folosit intrarea de pe Wikipedia ca punct de plecare pentru investigațiile lor.

Un editor Wikipedia spune că pentru acei oameni de afaceri ruși care locuiesc (sau doresc să trăiască) în Occident, vor să-și șteargă total articolele. Poate costa mii de dolari să elimini un articol de pe Wikipedia și atunci nu există nicio garanție că nu va reapărea cândva altundeva. Între timp, acești oligarhi și alții vor face tot posibilul să: "Să fie mai jos decât iarba, mai tăcuți decât apa", în ceea ce privește profilul lor pe Wiki, după cum a spus expertul iStories.

Quarterly Report - Editia 4

Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Un Vladimir Putin în plină expansiune ar putea face progrese serioase în Ucraina în această vară - prima sa mișcare pentru a arunca Europa într-un sângeros Al Treilea Război Mondial, au...
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #miliardari rusi, #legaturi kremlin, #Wikipedia , #Razboi Ucraina