"Nemulțumirea este în creștere" în Rusia, spune omul care îi scria discursurile lui Putin

Joi, 22 Februarie 2024, ora 23:18
3897 citiri
"Nemulțumirea este în creștere" în Rusia, spune omul care îi scria discursurile lui Putin
Abbas Galliamov, omul care îi scria discursurile lui Vladimir Putin/ FOTO: BBC

Nemulțumirea față de președintele rus Vladimir Putin este "în creștere" în întreaga Rusie, potrivit lui Abbas Galliamov, care scria discursuri pentru Kremlin.

Vorbind miercuri, 21 februarie, cu Erin Burnett de la CNN, Galliamov a declarat că reacția Kremlinului la moartea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi va alimenta neliniștea deja în creștere în rândul cetățenilor înainte de alegerile prezidențiale din Rusia de luna viitoare.

"Mai devreme sau mai târziu, se va întoarce cu siguranță împotriva Kremlinului, pentru că această nemulțumire este în creștere", a declarat Galliamov pentru Burnett.

Galliamov i-a mai spus lui Burnett că se așteaptă ca disidența din Rusia să devină în cele din urmă "atât de puternică" încât să echivaleze cu un "moment de înfrângere militară sau cu niște revolte militare", referindu-se la revolta eșuată a răposatului șef al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, din iunie.

"Nu mă aștept să se întâmple ceva de genul unei explozii sau revoluții chiar acum", a declarat Galliamov. "Dar capătă potențial".

"Marea majoritate a populației nu susține opoziția", a continuat el. "Celor care i-au fost loiali lui Putin [totuși], nu le place această reprimare. Ei devin din ce în ce mai mult, "neloiali"."

Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Navalnîi, afirmând într-o declarație că activistul s-a simțit rău după ce a ieșit la o plimbare, "și-a pierdut cunoștința aproape imediat" și a murit la scurt timp după aceea.

Cu toate acestea, președintele Joe Biden a dat imediat vina pe Putin și se așteaptă să anunțe un pachet de noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la moartea lui Navalnîi.

Galliamov a declarat că, dacă Kremlinul se află în spatele decesului lui Navalnîi, este probabil pentru că nemulțumirea față de Putin se răspândește atât de aproape de următoarele alegeri prezidențiale, menționând că unii candidați ai opoziției, precum Boris Nadejdin, au atras multă atenție în săptămânile care au precedat scrutinul.

"Această nemulțumire este în creștere și este mare", a spus Galliamov. "Singurul lucru pe care îl poate face este să tăie capetele tuturor liderilor opoziției, astfel încât cel puțin această nemulțumire ... [să fie] nestructurată".

Gallyamov este „absolut sigur că tot acest imperialism rus, toată această strategie rusă bazată pe conflicte cu lumea occidentală s-a epuizat acum. E ca și cum toată lumea simte că asta ne-a adus probleme serioase. E ca în Germania postbelică; acest sentiment este în creștere. Și până la urmă, regimul se prăbușește; acest sentiment va fi copleșitor. Regimul nu se va prăbuși înainte ca acest sentiment să devină copleșitor; se va prăbuși ca urmare a faptului că acest sentiment va deveni copleșitor. Deci nimeni nu ar vrea să repete asta. Și, din nou, cea mai puternică idee din Rusia va fi ca „niciodată din nou”, ca în Spania post-francă, [unde] toată lumea a înțeles deja că acest curs s-a epuizat și că ar trebui schimbat“.

Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 17 martie și, în ciuda disidenței tot mai mari, Putin este deja câștigătorul anticipat. Dacă va fi reales, liderul rus începe al cincilea mandat în funcție și, datorită modificărilor aduse constituției Rusiei sub administrația lui Putin, ar putea solicita încă două mandate după 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă...
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #moarte aleksei navalnii , #Razboi Ucraina