Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina

Sambata, 25 Mai 2024, ora 15:35
5349 citiri
Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina
Proiectil de artilerie Excalibur ghidat prin GPS, tras de HIMARS/ FOTO: oboz.info

Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai folosească anumite tipuri de armament furnizat de Occident după ce ratele de eficacitate s-au prăbușit, potrivit unor oficiali militari ucraineni de rang înalt și unor evaluări interne ucrainene confidențiale obținute de The Washington Post.

Blocarea de către Rusia a sistemelor de ghidare a armelor occidentale moderne, inclusiv a proiectilelor de artilerie Excalibur ghidate prin GPS și a sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, care poate lansa unele rachete fabricate în SUA cu o rază de acțiune de până la 80 km, a erodat capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și a determinat oficialii de la Kiev să ceară urgent ajutorul Pentagonului pentru a obține modernizări de la producătorii de arme.

Capacitatea Rusiei de a lupta împotriva munițiilor de înaltă tehnologie are implicații de anvergură pentru Ucraina și pentru susținătorii săi occidentali - putând oferi un model pentru adversari precum China și Iranul - și este un motiv cheie pentru care forțele Moscovei au recâștigat inițiativa și avansează pe câmpul de luptă.

Rata de succes a obuzelor Excalibur proiectate de SUA, de exemplu, a scăzut brusc pe o perioadă de câteva luni - mai puțin de 10 la sută atingându-și țintele - înainte ca armata ucraineană să le abandoneze anul trecut, potrivit evaluărilor confidențiale ucrainene.

În timp ce alte publicații au descris capacitățile superioare ale Rusiei în materie de război electronic, documentele obținute de The Post includ detalii inedite despre măsura în care bruiajul rusesc a zădărnicit armamentul occidental.

Munițiile cu probleme

"Tehnologia Excalibur, în versiunile existente, și-a pierdut potențialul", au constatat evaluările, adăugând că experiența de pe câmpul de luptă din Ucraina a infirmat reputația sa de armă care elimină o țintă dintr-o singură lovitură - cel puțin până când Pentagonul și producătorii americani vor rezolva această problemă.

În urmă cu șase luni, după ce ucrainenii au raportat problema, Washingtonul a încetat pur și simplu să mai furnizeze obuze Excalibur din cauza ratei ridicate de eșec, au declarat oficialii ucraineni, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta o chestiune sensibilă de securitate.

Probleme similare au apărut cu bombele de precizie JDAM, care sunt aruncate din aeronave. Deja în câteva săptămâni după ce au apărut pe front, precizia lor a scăzut brusc, iar bombele au început să rateze uneori la sute de metri de țintă. Cu toate acestea, în acest caz, producătorul a reușit să le aducă îmbunătățiri, iar acum Ucraina continuă să folosească aceste bombe.

Bombele lansate la sol de diametru mic (GLSDB) s-au dovedit, de asemenea, ineficiente. Americanii lucrează în prezent la noile setări înainte de a le furniza din nou.

Rachetele de înaltă precizie M30/M31, care sunt lansate de sistemele HIMARS și M270, au probleme și ele. În prima parte a războiului au distrus multe depozite de muniții și posturi de comandă rusești.

Dar în al doilea an de război, rușii au desfășurat un război electronic, au dezactivat semnalele satelitului, iar HIMARS a devenit complet ineficient. Această ineficiență a dus la faptul că proiectilele foarte scumpe au fost folosite din ce în ce mai mult pentru a lovi ținte cu importanță mai mică”, a spus un înalt oficial militar ucrainean.

Comandamentul militar ucrainean a pregătit rapoartele între toamna anului 2023 și aprilie 2024 și le-a împărtășit cu SUA și alți aliați, în speranța de a dezvolta soluții și de a deschide un contact direct cu producătorii de arme. În interviuri, oficialii ucraineni au descris un proces excesiv de birocratic despre care au spus că a complicat calea spre ajustările necesare de urgență pentru a îmbunătăți armamentul neperformant.

Oficialii au fost de acord să răspundă la întrebări despre evaluări în speranța de a atrage atenția asupra nevoilor armatei ucrainene. Mai mulți oficiali ucraineni și americani intervievați de WP au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei.

Producătorii americani lucrează la remediere

Pentagonul a anticipat că unele muniții ghidate de precizie vor fi înfrânte de războiul electronic rusesc și a lucrat cu Ucraina pentru a perfecționa tacticile și tehnicile, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

Rusia "a continuat să își extindă utilizarea războiului electronic", a declarat oficialul american de rang înalt. "Iar noi continuăm să evoluăm și să ne asigurăm că Ucraina are capacitățile de care are nevoie pentru a fi eficientă".

Oficialul american din domeniul apărării a respins afirmațiile potrivit cărora birocrația a încetinit răspunsul. Pentagonul și producătorii de arme au oferit soluții uneori în câteva ore sau zile, a declarat oficialul, dar nu a oferit exemple.

"Lucrăm îndeaproape cu Pentagonul în astfel de chestiuni. În cazul în care apar probleme tehnice, ne informăm prompt partenerii noștri pentru a lua măsurile necesare pentru a le rezolva în timp util", a precizat ministerul ucrainean al Apărării. "Partenerii noștri din SUA și din alte țări occidentale oferă un sprijin constant pentru solicitările noastre. În special, primim în mod regulat recomandări pentru îmbunătățirea echipamentelor."

Munițiile ghidate de fabricație americană furnizate Ucrainei au avut de obicei succes atunci când au fost introduse, dar adesea au devenit mai puțin performante pe măsură ce forțele rusești s-au adaptat. Acum, unele arme considerate cândva instrumente puternice nu mai oferă un avantaj.

Îngrijorările SUA

Într-un război convențional, armata americană s-ar putea să nu se confrunte cu aceleași dificultăți ca Ucraina, deoarece are o forță aeriană mai avansată și contramăsuri electronice robuste, dar capacitățile Rusiei pun totuși o presiune puternică asupra Washingtonului și aliaților săi din NATO pentru a continua să inoveze.

"Nu spun că nimeni nu era îngrijorat înainte, dar acum încep să se îngrijoreze", a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt.

"Pe măsură ce noi împărtășim informații cu partenerii noștri și partenerii noștri le împărtășesc cu noi, rușii cu siguranță le împărtășesc și cu China", a adăugat oficialul. "Și chiar dacă nu împărtășesc cu China... China monitorizează evenimentele din Ucraina".

Teren de testare

Invazia Rusiei în Ucraina a creat un teren de testare modern pentru armele occidentale care nu au fost niciodată folosite împotriva unui inamic cu capacitatea Moscovei de a bruia navigația GPS.

Inovarea este o caracteristică a aproape fiecărui conflict, inclusiv a războiului din Ucraina, în care fiecare parte desfășoară tehnologie și schimbări noi pentru a o depăși pe cealaltă și a exploata vulnerabilitățile. Armata rusă este adepta războiului electronic de ani de zile, au declarat analiști și oficiali, investind în sisteme care pot copleși semnalele și frecvența componentelor electronice, cum ar fi navigația GPS, care ajută la ghidarea unor muniții de precizie către țintele lor.

Ucrainenii au avut inițial succes folosind proiectile Excalibur de 155 mm, mai mult de 50 la sută dintre ele atingându-și cu precizie țintele la începutul anului trecut, potrivit evaluării confidențiale, care s-a bazat pe observații vizuale directe. În următoarele câteva luni, acest procent a scăzut sub 10 la sută, evaluarea indicând drept vinovat bruiajul rusesc al GPS.

Rob Lee, membru senior al Foreign Policy Research Institute, un grup de cercetare cu sediul în Philadelphia, a declarat că utilizarea de către Rusia a războiului electronic pentru a combate munițiile ghidate a fost o evoluție importantă pe câmpul de luptă în ultimul an. Multe arme sunt puternice atunci când sunt introduse, dar își pierd din eficacitate în timp, ca parte a unui joc neîntrerupt de-a șoarecele și pisica între adversari care se adaptează și inovează constant.

Implicarea companiilor din domeniul apărării este crucială pentru a depăși apărările rusești, cum ar fi bruiajul, a spus Lee.

"Problema cu o mulțime de companii occidentale din domeniul apărării, în comparație cu producătorii ruși, este că nu există același sentiment de urgență", a precizat expertul.

Rețea densă de bruiaj

O rețea de sisteme rusești de război electronic și de apărare antiaeriană amenință piloții ucraineni, se arată în documente, adăugând că unele dispozitive rusești de bruiaj bruiază și sistemul de navigație al avioanelor. Apărarea rusă este atât de densă, a constatat evaluarea, încât "nu există ferestre deschise pentru piloții ucraineni în care să simtă că nu sunt sub amenințarea armelor".

În ciuda unor eforturi de a contracara bruiajul, potențialele remedieri par limitate până când Occidentul va livra avioane de luptă F-16, a constatat evaluarea. Astfel de avioane moderne ar permite forțelor aeriene ucrainene să împingă piloții ruși înapoi, permițând utilizarea unor tipuri diferite de arme cu o rază de acțiune mai mare și capacitatea de a evita unele sisteme de război electronic.

Rachetele JDAM lansate de avioane oferă un alt exemplu de scădere a eficienței armamentului.

Introducerea lor, în februarie 2023, a fost o surpriză pentru Rusia. Dar, în câteva săptămâni, ratele de succes au scăzut după ce a fost dezvăluită "non-rezistența" la bruiaj, potrivit evaluării.

Ucraina a oferit feedback cu privire la problema bruiajului, iar Statele Unite și producătorii de arme au livrat sisteme îmbunătățite în luna mai a anului trecut, se arată în documente. Sistemele de ghidare au fost mai rezistente, dar forțele rusești au sporit contramăsurile pe parcursul verii. Ratele de lovire au scăzut la un nivel minim în iulie. În general, rata de lovire a fost mai mare de 60% în cea mai mare parte a anului.

Documentele militare ucrainene nu au evaluat munițiile ghidate M30 sau M31, care sunt lansate de la lansatoarele HIMARS. Dar, în ianuarie, comandamentul militar ucrainean a scris un document în care îi îndemna pe susținătorii occidentali să ofere o alternativă: munițiile cu dispersie M26 care, de asemenea, ar putea fi lansate de sisteme de rachete cu lansare multiplă. Aceste rachete neghidate sunt rezistente la bruiaj, iar submunițiile cu dispersie pot lovi ținte într-o zonă extinsă, chiar dacă tirul este imprecis.

Kievul consideră în continuare că rachetele sale HIMARS sunt eficiente, dar bruiajul rusesc le poate face să rateze ținta cu 15 metri sau mai mult.

"Când este vorba, de exemplu, de un pod de pontoane... dacă există o abatere de 10 metri, ajunge în apă", a declarat un oficial ucrainean.

Semnalele rusești de bruiaj sunt trimise de la sol și formează o zonă în formă de con. Orice muniție teleghidată - sau avion - care trece prin ea este expusă riscului de interferență.

Un comandant de batalion, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu era autorizat să facă acest lucru în mod public, a descris zborul unei drone de recunoaștere în condiții de ceață anul trecut în Bahmut pentru a urmări un atac HIMARS asupra unei poziții rusești. Pe ecranul său, comandantul a privit consternat cum fiecare rachetă a ratat.

Contramăsuri

O modalitate prin care ucrainenii contracarează bruiajul rusesc este aceea de a ținti cu drone sistemele de război electronic cunoscute înainte de a folosi HIMARS. Acest lucru s-a dovedit eficient în unele cazuri.

"Inițial, nu au existat probleme", a adăugat un oficial ucrainean de rang înalt. "A fost simplu: a sosit aparatul. A fost apăsat butonul și a urmat o lovitură precisă. Acum, este mai complicat". "Americanii dotează HIMARS cu echipamente suplimentare pentru a asigura o bună geolocalizare", a adîigat acesta.

O armă americană folosită de avioane, bomba de diametru mic GBU-39, s-a dovedit rezistentă la bruiaj, potrivit documentelor confidențiale. Aproape 90 la sută dintre bombele lansate și-au atins ținta, potrivit evaluării.

Suprafața sa mai mică o face mai dificil de detectat și interceptat de către sistemele rusești, potrivit documentelor. Ucraina a primit pentru prima dată bombe aeriene - o livrare care nu a fost dezvăluită anterior de Pentagon - în noiembrie 2023.

GBU-39 a fost, de asemenea, adaptată pentru utilizare terestră în lansatoarele HIMARS, o dezvoltare despre care oficialii Pentagonului au spus că ar crește raza de acțiune a artileriei cu rachete. Dar armele modificate, cunoscute sub numele de bombe cu diametrul mic lansate de la sol, sau GLSDB, s-au dovedit ineficiente în comparație cu cele lansate din avioane, au declarat oficialii ucraineni. Versiunile terestre au fost testate în Ucraina, a declarat un oficial, iar americanii lucrează la ajustări înainte de a le furniza din nou.

William LaPlante, șeful departamentului de achiziții al Pentagonului, a declarat luna trecută că o armă adaptată "nu a funcționat din mai multe motive", inclusiv bruiajul și alte probleme tactice și logistice. LaPlante nu a dezvăluit la ce armă se referea, dar alți experți au spus că acesta descria GLSDB.

Rachetele de croazieră Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, mai rezistente la bruiaj

Oficiali militari ucraineni de rang înalt au declarat că rachetele de croazieră lansate din aer Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, sunt mai puțin susceptibile la bruiajul rusesc deoarece nu se bazează doar pe GPS, ci pe alte două sisteme de navigație, inclusiv o hartă internă care se potrivește cu terenul de pe traiectoria de zbor prevăzută. Cu toate acestea, apărarea aeriană rusă a avut totuși un oarecare succes în interceptarea lor.

Ucrainenii au avut succes până acum și cu rachetele cu rază lungă de acțiune ale Sistemului de rachete tactice furnizate de SUA, care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, dar și acestea pot fi vizate de apărarea antiaeriană rusă.

Oficialii ucraineni au declarat că se așteaptă ca armele eficiente pe câmpul de luptă acum să se prăbușească în mod similar în decurs de un an.

"Rușii vor învăța cum să lupte. Așa funcționează cursa înarmărilor", a spus un oficial ucrainean.

Rusia prezintă un robot anti-dronă ce poartă numele unui personaj Disney. Dotările de care dispune VIDEO
Rusia prezintă un robot anti-dronă ce poartă numele unui personaj Disney. Dotările de care dispune VIDEO
Rusia a desfășurat un nou robot anti-dronă numit după Wall-E, colecționarul de gunoaie al Disney, scrie The Telegraph. Vehiculul fără pilot este conceput pentru a produce o cupolă...
UE dă o lovitură celui mai bănos sector al Rusiei care susține războiul lui Putin din Ucraina
UE dă o lovitură celui mai bănos sector al Rusiei care susține războiul lui Putin din Ucraina
Consiliul UE a adoptat, luni, 24 iunie, cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei și a celor care continuă să sprijine războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Măsurile...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #munitii de precizie, #bruiaj, #Pentagon, #producatori arme , #Razboi Ucraina
  1. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”
  2. ”Mai multe categorii de români vor avea de suferit de la 1 septembrie”. USR cere sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor
  3. În mijlocul verii, în Italia a nins ca iarna. În ce localitate oamenii au fost nevoiți să dea zăpada de pe mașini VIDEO
  4. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster
  5. Amenda uriașă pe care o va plăti un politician pentru că a făcut o comparație insultătoare cu Adolf Hitler
  6. Țara unde violența armată a fost declarată criză de sănătate publică. ”Provoacă daune în cascadă în toată societatea”
  7. Circulația rutieră a fost reluată pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Din ce cauză a fost deviat, a doua zi la rând, traficul
  8. Premieră mondială. Lucrătorii expuși la animale, vaccinați împotriva gripei aviare
  9. Parlamentul a votat numirea a doi noi membri CNSAS. Cine sunt aceștia
  10. Guru condamnat pentru agresiune sexuală asupra copiilor. ”Micul Buddha” își bătea adepții pentru că nu-l lăsau să mediteze FOTO