Viktor Orban: NATO intenționează să construiască baze militare în Polonia, Slovacia și România pentru a livra arme Ucrainei. "Se comite o greșeală"

Luni, 17 Iunie 2024, ora 10:37
6354 citiri
Viktor Orban: NATO intenționează să construiască baze militare în Polonia, Slovacia și România pentru a livra arme Ucrainei. "Se comite o greșeală"
Premierul maghiar Viktor Orban/ FOTO: X

NATO intenționează să înființeze baze militare în Polonia, România și Slovacia, ca parte a unei misiuni de coordonare a livrărilor de arme către Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orbán.

„Alianța vrea să înceapă o așa-numită misiune NATO în Ucraina. Aceasta înseamnă că NATO va coordona transferul de arme care sunt livrate Ucrainei”, a declarat Orban la Radio „Košut”, citat de Sarajevo Times.

El a precizat că este vorba de trei mari baze militare din care vor fi transferate arme în Ucraina, precum rândul membrilor Alianței.

Liderul ungar, care a subliniat că Rusia va considera aceste baze o amenințare directă și că ele vor deveni o țintă militară, a adăugat că Alianța „vrea să înființeze în Ucraina o așa-zisă misiune NATO. Ceea ce înseamnă că NATO își va asuma coordonarea transferului de arme către Ucraina.

Ungaria va rămâne în afara acestei inițiative, a spus Orban și a subliniat că „Din cauza faptului că ne aflăm în apropierea zonei de conflict, trebuie să luăm măsuri pentru securitatea noastră”.

Ungaria nici nu va permite utilizarea teritoriului său și nici nu va acorda ajutor pentru livrarea de arme, a subliniat Orban adăugând: „În regiunea noastră, trei țări merg direct către război. În timp ce polonezii și românii avansează repede, slovacii sunt mai rezervați. Noi ne vom menține cu fermitate în afara acestor planuri”.

Orban a mai afirmat că „Poziția Ungariei în această chestiune este că se comite o greșeală. Chiar dacă toți ceilalți 31 de membri ai NATO spun că suntem singuri în această problemă, vom continua să spunem că acest război este inutil și că situația nu poate fi rezolvată pe câmpul de luptă”.

Ungaria „a tras frâna de urgență și a coborât din acest tren pro-război”. „Acest tren poate fi oprit. Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European sunt o ocazie clară pentru a împiedica acest tren să prindă viteză”.

Anterior, Orban a spus că Europa se pregătește de război cu Rusia. Orban, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a spus săptămânal că există mai multe semne că Europa se pregătește pentru acțiuni militare.

„Plecarea la război nu se întâmplă într-un singur pas”, a spus el, adăugând că Europa este din ce în ce mai atrasă de războiul din Ucraina.

„Sunt trei etape: discuție, pregătire și distrugere. Acum încheiem discuția și suntem în faza pregătitoare. Suntem la câțiva centimetri de distrugere”, a spus el, potrivit Sky News.

În ciuda condamnărilor și opoziției față de invazia rusă a Uniunii Europene, Orban a încercat să consolideze relațiile bilaterale cu Moscova.

NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 15 iulie, că politica NATO rămâne neschimbată și că organizația nu va intra în conflictul din Ucraina, răspunzând astfel...
Rusia luptă deja cu NATO, doar că nu i-a declarat oficial război, susține un fost general de top al SUA
Rusia luptă deja cu NATO, doar că nu i-a declarat oficial război, susține un fost general de top al SUA
Rusia a efectuat atacuri hibride împotriva NATO, neliniștind alianța militară și stârnind îngrijorarea că ceea ce a fost mult timp o campanie de intensitate scăzută ar putea escalada în...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #NATO, #baze, #Polonia, #slovacia, #Romania, #Viktor Orban , #Razboi Ucraina
  1. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  2. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  3. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  4. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  5. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  6. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  7. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  8. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  9. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  10. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele