Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO

Marti, 21 Mai 2024, ora 21:18
6997 citiri
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Nava Ciclon / FOTO:X

Armata ucraineană a lovit nava de rachete Ciclon Project 22800 a Flotei ruse a Mării Negre cu baza în Sevastopolul ocupat temporar, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Lovitura a avut loc în noaptea de 19 mai.

Nava de rachete de mici dimensiuni Ciclone a fost pusă la apă în 2016 la Kerci. A fost lansată în 2020 și s-a alăturat Flotei ruse a Mării Negre la 12 iulie 2023. A servit ca navă de apărare antiaeriană în Golful Sevastopol, deoarece a fost înarmată cu sistemul de rachete sol-aer Pantsir-S. Cu toate acestea, în timpul atacului cu rachete, rușii nu au tras niciun foc de armă de pe această navă.

Cu o zi înainte, șeful Centrului pentru Comunicații Strategice al Forțelor de Apărare de Sud, Dmitro Pletenciuk, a declarat că este posibil ca forțele armate ucrainene să fi atacat nu doar nava de dragare a minelor Kovroveț, ci și să fi distrus nava Ciclone din Marea Neagră.

El a subliniat că, dacă informațiile conform cărora corveta a fost lovită în Crimeea sunt corecte, forțele ruse nu vor mai putea lansa rachete Kalibr.

Pletenciuk a declarat că atacul, care a implicat două rachete ATACMS furnizate de SUA, ar putea însemna pierderea ultimei nave cu rachete din Crimeea.

El a subliniat că, dacă informația se confirmă, va însemna că nu mai există purtători de rachete de croazieră Kalibr în zonă.

Reuters nu a putut verifica independent informațiile și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, însă Ministerul rus al Apărării declara pe 19 mai că forțele sale au doborât nouă rachete americane ATACMS deasupra Crimeei. Guvernatorul rus Mihail Razvozhayev a declarat că nimeni nu a fost rănit în atac, dar că unele clădiri rezidențiale au fost avariate.

Pe 19 mai 2024, bloggerii militari ruși scriau că cea mai recentă lovitură efectuată de forțele ucrainene a dus la scufundarea corvetei „Ciclon” din clasa Proiectului 22800 sau Karakurt în portul Sevastopol.

Pierderea este cu siguranță dureroasă, mai ales că era vorba de o navă nouă, având în vedere că această navă a fost dată în folosință în iulie 2023, potrivit TASS.

Rusia a început să mute flota Mării Negre la Novorossisk anul trecut, după o serie de lovituri devastatoare ucrainene, inclusiv un atac cu rachete asupra sediului său din Sevastopol pe 22 septembrie.

La 19 mai, Marina ucraineană a anunțat distrugerea vânătorului de mine al proiectului Kovroveț 266-M din Sevastopol. Dragorul de mine Kovroveț a intrat în componeța Flotei ruse a Mării Negre în 1974. Este proiectată pentru a efectua operațiuni de tragere, control și recunoaștere a traulelor.

Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
Imagini recente din timpul războiului arată cum Rusia își folosește propriile vehicule aeriene fără pilot pentru a doborî dronele de bombardament nocturn ale Ucrainei. Rusia a avut...
„Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
„Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
Timp de zeci de ani, înțelepciunea convențională printre strategii militari a fost că artileria era regele câmpului de luptă. Aceasta era amenințată doar de capacitatea de contrabaterie a...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #nava ciclon, #rachete zirkon , #Razboi Ucraina
  1. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  2. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  3. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  4. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  5. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  6. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  7. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  8. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  9. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
  10. Turist olandez găsit mort pe o insulă grecească. Serie de dispariții misterioase pe trei insule