Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 00:50
1944 citiri
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
HIMARS MLRS/ FOTO X

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când unitatea sa de artilerie a avut ultima dată un obuz de tras, așa cum s-a plâns un militar de pe front, scrie Politico.eu.

Nu este vorba doar de faptul că forțele ucrainene sunt în criză de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare înseamnă că țara duce o lipsă periculoasă de ceva chiar mai greu de aprovizionat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a învinge, subliniază publicația.

Moralul trupelor este sumbru, afectat de bombardamentele necruțătoare, de lipsa de arme avansate și de pierderi pe câmpul de luptă. În orașe aflate la sute de kilometri depărtare de front, mulțimile de tineri care s-au aliniat pentru a se alătura armatei în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili ocolesc înrolarea și își petrec după-amiezele în cluburi de noapte. Mulți au părăsit țara cu totul.

Politico scrie că imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, militari și cetățeni obișnuiți din ultima lună a fost aceea a unei țări care alunecă spre dezastru.

Chiar dacă președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina încearcă să găsească o cale de a nu se retrage, ofițerii ucraineni spun în privat că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. Se poate spune că Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său.

Ucrainenii, obosiți și iritați

"Știm că oamenii se simt stingheriți și o auzim de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși", a declarat Andri Ermak, puternicul șef de cabinet al lui Zelenski, pentru POLITICO. Ermak și șeful său călătoresc împreună în "unele dintre cele mai periculoase locuri" pentru a mobiliza cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. "Le spunem oamenilor: "Numele tău va fi în cărțile de istorie"".

Dacă situația nu se schimbă curând în acest al treilea an de invazie a Rusiei, statul Ucraina, așa cum există în prezent, va fi consemnat în trecut.

Pentru un război de o asemenea importanță care definește o epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși a fost cu mult sub nivelul retoricii lor. Această dezamăgire i-a lăsat pe ucrainenii de toate gradele - de la soldații care sapă tranșee până la miniștrii care conduc țara - obosiți și iritați.

Când POLITICO l-a întrebat pe ministrul de externe Dmitro Kuleba dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte cu o mână legată la spate, verdictul său a fost clar: "Da, așa este", a spus el, într-un interviu în biroul său, la o oră după un alt atac cu rachete rusești în timpul zilei.

Zelenski a expus mizele și mai dur, spunând că Ucraina "va pierde războiul" dacă Congresul american nu intervine și nu furnizează ajutor.

Se pare din ce în ce mai mult că pariul lui Putin că poate să măcelărească rezistența ucraineană și sprijinul occidental ar putea da roade.

Fără o schimbare majoră în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale avansate și de bani, Ucraina nu va putea să elibereze teritoriile pe care forțele lui Putin le dețin acum. Acest lucru îl va lăsa pe Putin liber să roadă țara rănită în lunile sau anii care vor urma. Chiar dacă Rusia nu poate termina cu Ucraina, o victorie parțială va lăsa speranțele Kievului de a adera la UE și NATO blocate.

Ramificațiile unui astfel de rezultat vor fi grave pentru lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de expunerea slăbiciunilor occidentale, ar putea să-și revigoreze ambițiile imperiale mai largi în străinătate. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de lovituri. China, care este deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va vedea puține motive pentru a-și schimba poziția.

În acest moment, Ucraina are nevoie urgentă de milioane de proiectile de artilerie. În plus, Ucraina spune că are nevoie de cel puțin 24 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkov, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care a fost supus unui atac feroce cu rachete și artilerie timp de câteva săptămâni. Temerile cresc că Rusia ar putea viza în curând al doilea oraș al Ucrainei pentru o ofensivă terestră.

"Este simbolic, deoarece se spune că Harkov a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare", a declarat Zelenski într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru agențiile de presă Axel Springer, compania-mamă a POLITICO.

Tinerii ucraineni se feresc de proiectul militar

Desigur, Ucraina nu este diferită de țările europene vecine, unde recentele sondaje de opinie sugerează că un număr mare de tineri ar refuza să fie recrutați chiar dacă națiunile lor ar fi atacate. Dar Ucraina este țara în război. O luptă existențială ca aceasta nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni.

Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care locuiesc la Kiev și în centrul și vestul țării — departe de liniile frontului — par, în anumite privințe, să fie gata să suporte războiul care se desfășoară în est, atâta timp cât se pot întoarce la viața lor normală.

Occidentul a avut prea multă încredere în sancțiuni și în faptul că rușii s-ar întoarce împotriva lui Putin din cauza numărului de victime sau a speranțelor că acesta ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat. În schimb, economia Rusiei a rămas rezistentă, iar Putin și-a consolidat controlul asupra puterii.

Este adevărat că, înainte de a lansa invazia din 2022, liderul rus ar fi putut fi indus în eroare de șefii săi de informații nepricepuți, crezând că un război scurt va oferi o victorie rapidă.

Dar Putin își poate permite să aștepte. Luna trecută, el și-a acordat încă un mandat de șase ani ca președinte. El se poate mulțumi cu un impas: Menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă atât din NATO, cât și din UE, ar însemna totuși o victorie pentru liderul de la Kremlin, conchide Politico.eu.

Quarterly Report - Editia 4

Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Un Vladimir Putin în plină expansiune ar putea face progrese serioase în Ucraina în această vară - prima sa mișcare pentru a arunca Europa într-un sângeros Al Treilea Război Mondial, au...
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Occident, #Sprijin, #arme , #Razboi Ucraina