Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA

Duminica, 19 Mai 2024, ora 21:30
7630 citiri
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Liderii țărilor membre ale BRICS

Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul apărării. La mai bine de doi ani de la începutul invaziei sale în Ucraina, eforturile SUA și ale aliaților săi din Grupul celor șapte state industrializate sunt departe de a-l izola pe liderul rus.

Majoritatea statelor occidentale au impus sancțiuni radicale, au înghețat activele externe ale Rusiei și au eliminat principalii creditori ruși din sistemul de mesagerie financiară SWIFT. Un an mai târziu, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război. Moscova părea încolțită.

Îmbrățișarea Chinei este oglindită de o rețea de alte state care au ținut Rusia departe de statutul de paria. Mulți se alătură Moscovei pentru a susține interese comune la summit-uri precum Grupul celor 20 (G 20) și pentru a rivaliza cu puterile occidentale în cluburi precum BRICS.

Unele sunt conduse de un interes propriu pragmatic, concentrându-se pe considerente energetice, comerciale sau economice. Pentru alții, cooperarea militară sau armele se află în centrul înțelegerii. De cele mai multe ori, acestea împărtășesc o perspectivă comună cu Rusia - dorința de a înlocui ordinea mondială de după Războiul Rece, condusă de SUA, scrie Bloomberg.

China

Ce primește Rusia: China a fost un colac de salvare diplomatic și economic pentru Moscova. Rusia a cumpărat produse electronice, echipamente industriale și automobile, vânzând în același timp vecinului său asiatic petrol și gaze, chiar dacă la un preț redus față de ceea ce obținea cândva din aprovizionarea Europei. Comerțul bilateral a atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023. Dar faptul de a avea un partener puternic care împărtășește obiectivul Kremlinului de a contesta ordinea condusă de SUA și de a exclude alianțele conduse de Washington din ceea ce ei consideră a fi sfera lor de influență este ceea ce Moscova ar putea prețui cel mai mult.

Ce primește China: și Beijingului îi place să aibă alături un alt stat autoritar puternic, în timp ce încearcă să remodeleze ordinea internațională. Rusia și China și-au coordonat din ce în ce mai mult pozițiile la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, unde ambele au drept de veto și au făcut front comun împotriva SUA. Cooperarea militară se adâncește și Rusia a vândut Chinei unele dintre cele mai avansate sisteme de arme ale sale. O victorie a Rusiei în Ucraina ar slăbi influența SUA, în timp ce China își analizează ambițiile asupra Taiwanului, pe care îl pretinde ca fiind al său.

Arabia Saudită

Ce primește Rusia: în primul rând, Rusia contribuie la modelarea pieței globale a petrolului și la maximizarea veniturilor cruciale pentru Kremlin prin alianța OPEC+ a națiunilor producătoare de țiței, pe care cele două țări o domină. Arabia Saudită a făcut tot posibilul să nu condamne Rusia după începutul războiului. Putin a făcut, de asemenea, o vizită în Regatul saudit în decembrie, într-o incursiune rară în străinătate, care a demonstrat că este încă binevenit în unele părți ale globului.

Ce primește Arabia Saudită: În afară de parteneriatul OPEC+, Arabia Saudită a beneficiat de ajutorul Rusiei pentru a evita statutul de paria. Putin a fost unul dintre puținii lideri care l-au îmbrățișat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman cu zâmbete și onoare la un summit-ul G-20 din 2018, la două luni după ce agenți din țara sa l-au ucis pe editorialistul Washington Post, Jamal Khashoggi. De atunci, președintele american Joe Biden a revenit asupra unei promisiuni anterioare de a izola Riadul din cauza uciderii lui Khashoggi și a încercat să consolideze alianța dintre cele două țări. Dar, în condițiile în care politica externă saudită este din ce în ce mai mult tranzacțională și condusă de interese economice, legăturile cu Moscova nu vor face decât să se adâncească.

Turcia

Ce primește Rusia: Putin jonglează cu rivalitatea geopolitică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în locuri precum Siria, Libia și regiunea Caucazului, în timp ce promovează comerțul către cea care anul trecut a fost cea de-a treia piață de export a Rusiei. Turcia a devenit, de asemenea, un centru cheie pentru importurile indirecte de bunuri sancționate pe care Rusia le caută și un ajutor pentru Putin pentru a menține legăturile globale ale țării sale.

Ce primește Turcia: În timp ce sprijină Ucraina în război, Erdogan a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, care pentru Turcia este un furnizor important de gaze și îi construiește prima centrală nucleară. Industriile turistice și agricole din Turcia se bazează în mare măsură pe piața rusă. Erdogan s-a poziționat ca un mediator auto-declarat între Ucraina și Rusia, ajutând la negocierea transporturilor de cereale și schimburile de prizonieri.

Iranul

Ce primește Rusia: Rusia a apelat la Iran pentru drone care să o ajute în războiul său din Ucraina și construiește o rută comercială cu Teheranul, care face legătura cu India și care ar putea contribui la slăbirea impactului sancțiunilor internaționale. Oficialii ruși și iranieni au discutat despre impulsionarea cooperării financiare și bancare pentru a atenua presiunea sancțiunilor, pe măsură ce Moscova învață din experiența Teheranului de decenii de izolare.

Ce primește Iranul: Iranul caută în Rusia arme, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă pentru a-și înlocui echipamentele învechite. De asemenea, s-a bazat pe Moscova pentru a-și construi centrala nucleară de la Bushehr. Teheranul sa alăturat Rusiei pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad în războiul din Siria și împărtășește ostilitatea Moscovei față de prezența SUA în Orientul Mijlociu.

India

Ce primește Rusia: India, al treilea mare consumator de țiței din lume, a fost un cumpărător important de petrol rusesc la preț redus de la invazia din Ucraina, dar aplicarea mai strictă a sancțiunilor americane care încearcă să blocheze fluxul de petrodolari către cuferele Kremlinului perturbă acum livrările. Relația cu India conferă legitimitate Rusiei în timp ce face curte așa-numitului Sud Global.

Ce primește India: Petrol la preț redus, dar Rusia a fost, de asemenea, un furnizor de încredere și de lingă durată de arme. Moscova a fost dispusă să ajute națiunea sud-asiatică folosindu-și dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a susține interesele indiene. Legăturile puternice cu Rusia asigură, de asemenea, o contrabalansare față de alte mari puteri globale, ajutând India să-și mențină autonomia strategică.

Brazilia

Ce primește Rusia: Rusia beneficiază din punct de vedere diplomatic de legăturile cu cea mai mare economie din America Latină și de poziția de lider relativ pe care o deține în regiune. Brazilia este membru fondator, alături de Rusia, al grupului BRICS. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a încercat până acum să își poziționeze țara ca o națiune neutră care poate menține legături atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și a respins în mod repetat apelurile de a trimite arme la Kiev, argumentând că strategia SUA și a Uniunii Europene subminează perspectiva unei soluții negociate.

Ce primește Brazilia: Pe frontul comercial, Brazilia primește importuri de îngrășăminte rusești, precum și de motorină și produse petroliere. Mai important, Brazilia are un partener în eforturile de a remodela ordinea globală condusă de SUA; Lula a insistat mult timp pentru reforme ale instituțiilor globale precum FMI, pentru a le face mai reprezentative pentru Sudul Global. Dar chiar și în afară de Lula, liderii brazilieni și-au găsit de mult în Rusia un aliat sigur și necritic.

Ungaria

Ce primește Rusia: Guvernul premierului Viktor Orban a menținut legături strânse cu Putin, liderul maghiar întâlnindu-se cu omologul său rus la Beijing în octombrie anul trecut. Acest lucru i-a oferit lui Putin un aliat în UE, care a susținut în mod diferit ajutorul financiar pentru Ucraina, a amenințat că va strica discuțiile de aderare a Kievului cu blocul comunitar și chiar a întârziat cu mai bine de un an aderarea Suediei la NATO.

Ce primește Ungaria: energie. Ungaria este una dintre puținele țări din UE care încă primește gaz rusesc, iar corporația nucleară Rosatom din Rusia își păstrează un rol principal în extinderea singurei sale centrale atomice. Între timp, Orban, care a fost declarat un brand de „democrație iliberală”, primește sprijin pentru alternativa sa ideologică la ordinea internațională condusă de SUA.

Africa de Sud

Ce primește Rusia: Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a refuzat să îl condamne pe Putin pentru război sau să susțină rezoluțiile Națiunilor Unite în care Moscova este condamnată pentru invazie. Cele două națiuni sunt ambele membre ale BRICS. Ramaphosa l-a convins pe Putin să sară peste un summit BRICS de la Johannesburg anul trecut și să participe virtual în schimb, evitând astfel ca Pretoria să fie nevoită să decidă dacă să-l aresteze în baza mandatului CPI.

Ce primește Africa de Sud: În timp ce comerțul dintre Rusia și Africa de Sud este neglijabil, acestea au legături istorice de lungă durată care provin din atitudinea proactivă pe care Uniunea Sovietică a adoptat-o ​​împotriva guvernării minorității albe. O serie de membri seniori ai Congresului Național African au căutat adăpost și au urmat pregătire militară în Rusia în perioada apartheidului. Companiile ruse se aflau în cursa pentru a construi noi centrale nucleare în Africa de Sud în timpul mandatului fostului președinte Jacob Zuma, deși planurile de a semna un contract au fost înghețate de când Ramaphosa a preluat mandatul în 2018 din cauza costurilor.

Rusia a încercat, de asemenea, să câștige bunăvoință în Africa prin intermediul asistenței în domeniul securității, al armelor și al cerealelor - livrări de alimente care, în parte, au fost întrerupte din cauza războiului din Ucraina. La rândul său, Rusia dorește să aibă acces la piețe și la noi aliați care pot atenua impactul sancțiunilor și să-și extindă influența militară în detrimentul puterilor occidentale.

O prietenie înfloritoare cu Kim Jong Un a adus, de asemenea, beneficii Rusiei. SUA, Coreea de Sud și alții susțin că Coreea de Nord trimite cantități masive de proiectile de artilerie, precum și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și cu capacitate nucleară. În schimb, Rusia este acuzată că furnizează Phenianului alimente, materii prime și piese folosite în fabricarea armelor. De asemenea, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU pentru a extinde un grup de experți care raportează evoluția arsenalului nuclear nord-coreean.

Alte țări, precum Emiratele Arabe Unite, unde zeci de mii de ruși s-au stabilit după izbucnirea războiului, și Egiptul, precum și vechi aliați precum Venezuela și Cuba, au menținut, de asemenea, legături.

Deocamdată, în pofida celor mai bune eforturi ale SUA și ale aliaților săi, Rusia rămâne orice altceva, dar izolată nu, concluzionează Bloomberg.

Răspunsul Moscovei la „deidolarizarea forțată“ a Rusiei de către SUA. ”Transformăm viaţa în Occident într-un coşmar complet“
Răspunsul Moscovei la „deidolarizarea forțată“ a Rusiei de către SUA. ”Transformăm viaţa în Occident într-un coşmar complet“
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, consideră că este necesar să se răspundă sancţiunilor occidentale. Pe canalul său Telegram, el a cerut să transforme...
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani. Acești indicatori sunt rezultatul lunii mai și indică, potrivit Financial...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #prieteni, #Vladimir Putin, #sanctiuni, #Occident, #SUA , #Razboi Ucraina
  1. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  2. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  3. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  4. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  5. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  6. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  7. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  8. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  9. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  10. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"