Istoricul Timothy Snyder: Rusia duce două războaie în paralel, unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 22:03
1951 citiri
Istoricul Timothy Snyder: Rusia duce două războaie în paralel, unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa
Liderul rus Vladimir Putin FOTO / X President of Russia

Timothy Snyder, un renumit istoric american, avertizează că Rusia duce două războaie în paralel - unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa și Statele Unite, menit să facă oamenii să creadă că Moscova este invincibilă și că orice ajutor pentru Kiev este inutil.

„Cea mai bună opțiune pentru Rusia este ca americanii și europenii să se predea și să nu mai susțină Ucraina”, explică Snyder într-un interviu acordat agenției EFE la Viena, după ce a participat la Conferința de Securitate de la München.

„Ucrainenii nu vor renunța”

„Ucrainenii nu vor renunța. Ei pot fi învinși, dar nu vor renunța. Cei care pot renunța suntem noi.

Ne putem convinge că acest lucru nu duce la nimic. Și există oameni în sistemele noastre politice care spun asta. Dar ajutorul nostru face o mare diferență”, spune el.

Istoricul, ale cărui cărți includ „Lands of Blood: Europe between Hitler and Stalin”, „The Road to Non-Freedom” și „On Tyranny”, s-a impus ca o voce influentă în discursul despre libertate, democrație și autoritarism în ultimul deceniu.

Snyder consideră că unul dintre fronturile războiului este cel pe care propaganda rusă îl dezvoltă în „mințile europenilor și americanilor” pentru a-i face să creadă că ajutorul militar nu va fi de nici un folos, că soarta Ucrainei este pecetluită.

„Sunt îngrijorat că noi, cei din Occident, nefiind implicați direct, ne confundăm starea de spirit cu realitatea. Și asta este important pentru că există oameni în Rusia care încearcă din greu să ne influențeze starea de spirit”, explică el.

„Ucrainenii pot câștiga dacă aliații lor nu îi trădează. Nu vor câștiga săptămâna aceasta sau luna viitoare, dar pot câștiga dacă vor primi sprijin”, spune istoricul, care a călătorit de mai multe ori la Kiev și s-a întâlnit cu președintele acesteia, Volodimir Zelenski.

Angajamentul față de Ucraina

Cunoscut pentru capacitatea sa de a anticipa evenimente precum invazia rusă a Ucrainei, deriva „neofascistă” a Rusiei sau pericolul lui Donald Trump pentru democrația americană, Snyder îmbină rolul său de istoric cu un angajament activ față de Ucraina.

Profesorul de la Yale - care petrece o parte a anului la Viena ca cercetător la Institutul de Științe Umane (IWM) - a strâns peste un milion de dolari pentru un sistem anti-drone pentru Ucraina și cursurile sale online despre istoria acelei țări au avut milioane de vizualizări pe YouTube.

Snyder își amintește în interviu că majoritatea războaielor din ultimele decenii au fost pierdute de cea mai puternică țară: este modelul războaielor de decolonizare și, de asemenea, ceea ce se vede în înfrângerea Statelor Unite în Vietnam și a Uniunii Sovietice în Afganistan.

Îngrijorare cu privire la ceea ce fac SUA

„Dacă Rusia ar fi într-adevăr invincibilă, de neoprit, nu ar trebui să facă această propagandă. „Ar fi învins Ucraina cu mult timp în urmă, dar din moment ce ucrainenii au rezistat, trebuie să transmită acel mesaj în mintea americanilor și europenilor”, explică el.

Istoricul nu-și ascunde nemulțumirea că o minoritate a Partidului Republican din SUA, ”cea mai trumpistă aripă”, salută o victorie în Ucraina a președintelui rus, Vladimir Putin.

Deși moartea în închisoare a oponentului rus Aleksei Navalnîi a șocat mulți politicieni americani, atât democrați, cât și republicani, el crede că ajutorul pentru Ucraina probabil nu va merge trece în Camera Reprezentanților.

Prin urmare – spune el – administrația lui Joe Biden va trebui să caute formule creative pentru a sprijini în continuare Ucraina. „Iar europenii vor trebui să facă mai mult decât au făcut”, adaugă el.

Mobilizarea în Rusia

Cu Navalnîi mort și celălalt adversar cel mai proeminent, Vladimir Kara-Murzá, în închisoare, Snyder crede că mișcarea femeilor ruse de a aduce soldații de pe front acasă ar putea crea probleme Kremlinului.

„De asemenea, cred că ajung la punctul în care le va fi mai greu să mobilizeze bărbații, deoarece ajung la categorii demografice care au fost până acum protejate, cum ar fi clasele de mijloc urbane”, spune el.

Dar, în general, subliniază Snyder, există un mare decalaj în ceea ce privește situația reală din interiorul Rusiei și, prin urmare, există spațiu amplu pentru imprevizibil, așa cum se vede în lovitura eșuată a șefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

„Cel mai bun mod de a ajuta Rusia, de a aduce schimbări în Rusia, este ca Ucraina să câștige războiul. Și asta vă spun chiar rușii care se opun lui Putin”, conchide istoricul pentru EFE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Washington Post: Kremlinul folosește fermele de troli ruși pentru a bloca sprijinul american pentru Ucraina
The Washington Post: Kremlinul folosește fermele de troli ruși pentru a bloca sprijinul american pentru Ucraina
Cea mai recentă campanie de dezinformare a Rusiei face parte dintr-o strategie de 10 ani a Kremlinului care urmărește „să ridice vocile politicienilor populiști, anti-establishment, care se...
Extrema dreapta pro-Putin mărșăluiește prin Europa. Care vor fi consecințele pentru democrațiile europene
Extrema dreapta pro-Putin mărșăluiește prin Europa. Care vor fi consecințele pentru democrațiile europene
Victoria lui Peter Pellegrini la alegerile prezidențiale din Slovacia este doar cel mai recent triumf al extremei drepte în Europa. Deși rolul președintelui este în mare parte simbolic,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #propaganda, #SUA, #Europa, #timoty snyder , #Razboi Ucraina