Ucraina trece la raționalizarea muniției, pentru a evita prăbușirea frontului. Avertismentul analiștilor privind întârzierile ajutorului american

Joi, 14 Martie 2024, ora 23:15
2590 citiri
Ucraina trece la raționalizarea muniției, pentru a evita prăbușirea frontului. Avertismentul analiștilor privind întârzierile ajutorului american
Soldați ucraineni/ FOTO: newstatesman.com

Lipsa de muniție și echipament militar cauzată de întârzierile în ajutorul SUA ar putea face linia frontului actuală foarte vulnerabilă. Trupele ruse pot folosi acest lucru pentru o străpungere bruscă, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington.

Potrivit analiștilor militari, prioritizarea sectoarelor cele mai expuse riscului din cauza operațiunilor ofensive ruse intense ar putea crea vulnerabilități în altă parte.

Specialiștii institutului au avertizat că trupele ruse vor putea profita de acest lucru pentru un avans brusc și neașteptat. O prăbușire a frontului se poate întâmpla cu condiția ca furnizarea de arme armatei ucrainene să continue să scadă.

ISW a remarcat că menținerea inițiativei de către Rusia pe întreg teatrul crește riscurile unor astfel de evoluții, permițând comandamentului militar rus să crească sau să scadă intensitatea operațiunilor pe orice parte a liniei frontului, la propria discreție.

Armata ucraineană încearcă probabil să atenueze problemele cauzate de lipsa muniției și identifică zonele prioritare pe front.

În cel mai recent buletin asupra evoluției de pe câmpul de luptă din Ucraina, publicat la 13 martie, ISW atrage atenția că Forțele Armate ale Ucrainei sunt nevoite să raționalizeze muniția critică - în special obuzele de artilerie - și să prioritizeze alocarea ei către sectoarele care se confruntă în prezent cu cele mai intense atacuri din partea rușilor.

Acestă situație a fost recunoscută marți de comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi. „Situaţia operaţională pe frontul de est rămâne dificilă” și există „ameninţarea unor înaintări ale ruşilor în profunzime”, a transmis generalul ucrainean după o deplasare în teatrul de operațiuni, fără alte precizări.

Unitățile ucrainene vizate acum de cele mai intense atacuri ale rușilor vor fi întărite cu „rezerve, muniție, echipamente de război electronic, care vor asigura în continuare stabilitatea apărării noastre”, a precizat generalul Sîrskîi.

Potrivit ISW, linia frontului nu este stabilă, iar „relocarea în timp util a trupelor ucrainene din Vest este esențială pentru a împiedica Rusia să identifice și să exploateze o oportunitate de descoperire pe un sector vulnerabil al frontului”.

Generalul Sîrskîi a mai menționat că „inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, concentrându-şi principalele eforturi în zonele Ternî, Ivanivske, Berdîci, Tonenke, Verbove şi Robotîne”, în regiunea Zaporojie.

În alte sectoare ale frontului, neprecizate de Oleksandr Sîrskîi, activitatea forțelor ruse „a scăzut considerabil”. Această situație ar putea rezulta din „pierderile extrem de grele” suferite de Rusia în decursul a două săptămâni de lupte aprige, a apreciat el.

Dar ISW avertizează că astfel de schimbări în ritmul atacurilor rusești ar putea semnifica, de asemenea, „reprioritizarea eforturilor ofensive” către alte sectoare ale frontului.

Deși acest lucru le oferă Forțelor Armate ale Ucrainei șansa de a se regrupa, reînarma și contraataca, Kremlinul poate crede că deficitul de muniții al Ucrainei face ca riscul unor astfel de pauze operaționale să merite, conchide ISW.

Ucraina speră să primească în viitorul apropiat primele livrări de obuze promise de Republica Cehă pentru armata ucraineană, care duce lipsă de astfel de muniţie în războiul contra Rusiei, a declarat miercuri ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, relatează France Presse.

''După semnalele preliminare pe care le-am primit, băieţii noştri de pe linia frontului vor resimţi o creştere a aprovizionării cu obuze într-un viitor apropiat'', a spus Kuleba într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean, Mihai Popşoi.

''Prima parte a obuzelor va fi livrată într-un viitor apropiat. Apoi, pe tot parcursul anului, vor fi livrate noi loturi'', a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, fără a face alte precizări.

Statele Unite sunt gata să trimită pe frontul din Ucraina mult temutele rachete ATACMS cu rază de aproape 300 de km

Statele Unite vor trimite un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, a anunțat marți administrația președintelui Joe Biden, prima măsură de acest fel în ultimele luni, în condițiile în care fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres, transmite Reuters.

Casa Albă s-a străduit să găsească modalități de a trimite mai mult ajutor militar, având în vedere situația de pe câmpul de luptă și rezistența la finanțare din partea liderilor republicani.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că finanțarea provine din economiile neanticipate din contractele Pentagonului și va fi folosită pentru proiectile de artilerie și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

„Această muniție va menține armele Ucrainei aprinse pentru o perioadă, dar numai o perioadă scurtă”, a declarat Sullivan reporterilor.

„Nu este nici pe departe suficientă pentru a satisface nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă și nu va împiedica Ucraina să rămână fără muniție”, a mai spus Sullivan.

Următoarele tranșe de asistență de securitate pentru Ucraina ar putea include și versiunea cu rază de 290 de km a rachetei ATACMS.

Deși Pentagonul a insistat anterior că armata SUA va păstra rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 290 de kilometri doar pentru uzul Armatei SUA, acum se pare că s-a răzgândit.

De ce nu poate înființa Ucraina o Legiune zburătoare străină după modelul Escadrilei franceze Lafayette din Primul Război Mondial
De ce nu poate înființa Ucraina o Legiune zburătoare străină după modelul Escadrilei franceze Lafayette din Primul Război Mondial
În timp ce Ucraina se pregătește să primească avioane F-16, există un deficit flagrant de piloți. Forțele aeriene ucrainene vor primi în curând aproximativ 60 de aeronave și au doar...
Rusia luptă deja cu NATO, doar că nu i-a declarat oficial război, susține un fost general de top al SUA
Rusia luptă deja cu NATO, doar că nu i-a declarat oficial război, susține un fost general de top al SUA
Rusia a efectuat atacuri hibride împotriva NATO, neliniștind alianța militară și stârnind îngrijorarea că ceea ce a fost mult timp o campanie de intensitate scăzută ar putea escalada în...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lipsa munitii, #SUA, #prabusire front , #Razboi Ucraina
  1. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  2. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  3. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  4. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  5. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  6. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  7. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  8. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  9. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”
  10. O nouă criză de furie a propagandistului preferat al lui Putin. Vladimir Soloviov: „Suntem în război” VIDEO