Cum plănuiește Putin să finanțeze un război veșnic în Ucraina

Luni, 10 Iunie 2024, ora 23:15
2635 citiri
Cum plănuiește Putin să finanțeze un război veșnic în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin / FOTO X

Războiul costisitor al lui Vladimir Putin în Ucraina a transformat Rusia, deoarece președintele a forțat țara să se pună pe picior de război pentru a-l susține. Acum, mergând un pas mai departe, Rusia se lansează într-o revizuire semnificativă a regimului fiscal, o mișcare care nu a mai fost văzută de aproape un sfert de secol. Reorganizarea fiscală va permite Kremlinului să prioritizeze și mai mult cheltuielile militare, în timp ce încearcă să câștige războiul, scrie The Spectator.

În primii ani de guvernare ai lui Putin, Rusia a încercat să atragă multe investiții străine, să crească numărul întreprinderilor mici și mijlocii, să dezvolte clasa de mijloc și să o încurajeze să cheltuiască. Drept urmare, în anii 2000, investițiile private s-au revărsat în comerț, servicii și producția de bunuri de consum, nu doar în petrol și metale. Un cod fiscal simplificat, cu impozite mai ușoare pentru cei care desfășoară activități independente și un impozit forfetar pe venit de 13%, i-a ajutat pe ruși să atingă un nivel de bogăție și de consum fără precedent.

Singura modalitate de a rezolva gaura neagră din finanțele Rusiei este de a crește taxele și impozitele

Dar totul s-a schimbat acum. Războiul din Ucraina face ravagii de peste doi ani și nu se întrevede niciun sfârșit. Kremlinul are nevoie de bani pentru a finanța cheltuielile pentru apărare, care se ridică la aproximativ 6% în acest an, față de aproximativ 3% în medie pe timp de pace. De asemenea, Moscova trebuie să stimuleze investițiile în producția internă de mașini și tehnologie, mai degrabă decât doar în comerț și servicii.

Dar mai întâi Kremlinul trebuie să echilibreze conturile. În ultimii douăzeci de ani, Putin a spus în mod repetat că cheltuielile militare necontrolate au distrus Uniunea Sovietică. El nu vrea ca acest lucru să se întâmple sub ochii lui; trebuie să mențină bugetul țării în echilibru.

Bugetul pe 2023 a fost echilibrat datorită mai multor taxe unice pe exportatorii de mărfuri. Au ajutat, de asemenea, cheltuielile din Fondul Național de Avuție pentru zile negre, creat pentru a acoperi golurile din finanțele statului în anii de criză cu taxele petroliere colectate în anii de abundență. Drept urmare, deficitul pentru 2023 s-a situat la 1,9% din PIB (o realizare destul de mare pentru o țară aflată în război și sub sancțiuni); în 2024 se așteaptă ca acesta să se reducă la doar 1,1%. Proiectele pentru bugetele pentru 2025 și 2026, care au fost prezentate în toamna anului 2023, au fost, de asemenea, perfect echilibrate, facilitate de veniturile mai mari din petrol și de o scădere a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a celor pentru apărare, care au fost reduse cu o treime față de 2024.

Dar aceste bugete nu au fost cu adevărat echilibrate. De ce? Pentru că cifrele pe care se bazează Ministerul de Finanțe nu sunt realiste. Proiecțiile bugetare se bazează pe ipoteze șubrede privind veniturile sănătoase din petrol și scăderea cheltuielilor. Veniturile din petrol ale Rusiei nu vor crește, în timp ce costurile de vânzare a petrolului pe care le suportă Rusia sunt în creștere, din cauza presiunii exercitate de sancțiuni. Acest lucru are ca rezultat un venit mai mic pentru visteria statului din fiecare baril vândut. Pe de altă parte, în lipsa unor victorii glorioase, Kremlinul nu poate reduce cheltuielile pentru apărare fără a risca o încetinire economică, ca să nu mai vorbim de o înfrângere militară.

Așadar, singura modalitate de a acoperi gaura neagră din finanțele Rusiei este de a crește taxele. Ministerul de Finanțe se așteaptă să colecteze 2.600 de miliarde de ruble (22 miliarde de lire sterline) suplimentare în 2025, primul an al noului regim fiscal. Dacă estimările actuale de creștere se mențin, veniturile suplimentare ar reprezenta aproximativ 1,4% din PIB în 2025. Se așteaptă ca un sfert să provină din creșterea impozitelor pe venitul celor bogați; întreprinderile vor furniza restul.

Impozitul pe venit

Prima modificare se referă la impozitul pe venit. Timp de două decenii, rușii au plătit un impozit pe venit de 13%. Acesta va fi înlocuit cu unul progresiv. Pentru salariile de până la 2,4 milioane de ruble (20.600 de lire sterline, sau aproximativ 37.000 de lire sterline dacă se ia în considerare paritatea puterii de cumpărare (PPP)), impozitul pe venit va rămâne la 13%. Toate câștigurile care depășesc acest prag vor fi impozitate la cote din ce în ce mai mari, de la 15% până la 22%.

Nu va exista un prag neimpozabil. În schimb, guvernul oferă o reducere a impozitului plătit de familiile cu venituri mici cu doi sau mai mulți copii, reducând impozitul real pe venit la 6%.

Ministerul de Finanțe promite că doar 3,2% dintre contribuabili se vor confrunta cu o taxă pe veniturile mari odată cu intrarea în vigoare a reformelor. Așadar, cei bogați vor plăti mai mult, iar cei săraci vor plăti mai puțin. Cel puțin, acesta este mesajul Kremlinului.

În realitate, însă, numărul contribuabililor afectați va fi mai mare din cauza inflației. Nu există niciun plan de indexare a pragurilor de impozitare, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care se vor confrunta cu facturi fiscale mai mari va crește chiar dacă veniturile reale rămân aceleași. Cu toate acestea, super-bogații vor scăpa ușor, deoarece impozitul pe câștigurile de capital, inclusiv cel pe investiții, nu se va modifica. În Rusia, cele mai mari venituri se bazează în mare parte pe randamentul investițiilor, mai degrabă decât pe salarii. Ca atare, majoritatea celor mai bogați ruși nu vor fi afectați de noul impozit, care taxează mai degrabă salariile decât veniturile în general.

Există totuși o parte a acestui nou regim fiscal pe care Kremlinul a făcut eforturi să o țină sub tăcere. Modul în care este redistribuit acest impozit pe venit este, de asemenea, pe cale să se schimbe: toate impozitele suplimentare colectate de la cei mai înstăriți nu vor fi cheltuite la nivel local, așa cum se întâmpla până acum. În schimb, acesta va fi trimis la guvernul central pentru a fi cheltuit după cum consideră necesar. Cu alte cuvinte, tot impozitul pe venit colectat în plus va ajunge în vistieria Kremlinului pentru a finanța războiul din Ucraina.

Impozite mai mari pentru companii

Pe lângă impozitele suplimentare pentru persoanele fizice, în buzunarul de război al lui Putin vor intra și impozite mai mari pentru companii. Impozitul pe profit va crește de la 20% la 25%. Din punctul de vedere al veniturilor, aceasta este cea mai importantă schimbare pe care o aduce Kremlinul: Ministerul de Finanțe a estimat că va genera 1.600 de miliarde de ruble (14 miliarde de lire sterline) anul viitor.

Creșterea impozitului pe profit va reduce profiturile companiilor cu 6,3% în medie. Deși există scutiri de impozite atunci când banii sunt cheltuiți pentru cercetare științifică și dezvoltarea de tehnologie autohtonă, fie că este vorba de tehnologie civilă, militară sau cu dublă utilizare, acestea - prin definiție - se aplică doar unui număr mic de companii. Este puțin probabil ca sectorul comerțului și al serviciilor - cea mai mare parte a întreprinderilor mijlocii din Rusia - să beneficieze de ele, deoarece nu are nici banii, nici nevoia de a cheltui pentru știință sau pentru noi tehnologii costisitoare.

Întreprinderile mici și mijlocii, care anterior erau scutite de TVA, vor trebui acum să plătească această taxă din veniturile care depășesc 60 de milioane de ruble (530.000 de lire sterline). De asemenea, statul va colecta mai mulți bani de la producătorii de metale și de îngrășăminte, printr-o taxă de extracție a mineralelor majorată.

În ultimii aproximativ doi ani, guvernul rus a devenit principalul cheltuitor și principalul investitor al țării. Prin modificarea acestor impozite pe profit și prin creșterea impozitelor pentru cei bine plătiți, încearcă să redirecționeze cheltuielile către industrie și producție, îndepărtându-le de comerț și servicii. Prima reformă fiscală majoră a lui Putin din ultimii 20 de ani este încă un pas spre un război pentru totdeauna în Ucraina, conchide The Spectator.

Concentrat asupra Ucrainei, Putin pierde controlul în sudul Rusiei
Concentrat asupra Ucrainei, Putin pierde controlul în sudul Rusiei
În Daghestan, republică cu majoritate musulmană din Rusia, duminică, 23 iunie, au avut loc cele mai recente atacuri legate de Statul Islamic. Un analist în domeniul securității a declarat...
Șeful Serviciului 5 al FSB, care i-a furnizat lui Putin informații greșite privind războiul din Ucraina, demisionează
Șeful Serviciului 5 al FSB, care i-a furnizat lui Putin informații greșite privind războiul din Ucraina, demisionează
Serghei Beseda a demisionat din funcția de șef al Serviciului 5 al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a anunțat pe 22 iunie publicația rusă de investigații Important Stories,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #reforma fiscale, #Vladimir Putin, #cheltuieli razboi , #Razboi Ucraina
  1. Un bărbat de 82 de ani s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o „femeie” pe Facebook. „Am avut gânduri întunecate. Nu pot suporta”
  2. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”
  3. ”Mai multe categorii de români vor avea de suferit de la 1 septembrie”. USR cere sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor
  4. În mijlocul verii, în Italia a nins ca iarna. În ce localitate oamenii au fost nevoiți să dea zăpada de pe mașini VIDEO
  5. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster
  6. Amenda uriașă pe care o va plăti un politician pentru că a făcut o comparație insultătoare cu Adolf Hitler
  7. Țara unde violența armată a fost declarată criză de sănătate publică. ”Provoacă daune în cascadă în toată societatea”
  8. Circulația rutieră a fost reluată pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Din ce cauză a fost deviat, a doua zi la rând, traficul
  9. Premieră mondială. Lucrătorii expuși la animale, vaccinați împotriva gripei aviare
  10. Parlamentul a votat numirea a doi noi membri CNSAS. Cine sunt aceștia