Șefa diplomației germane a comparat evoluțiile recente din Republica Moldova cu cele care au declanșat invazia Ucrainei

Vineri, 01 Martie 2024, ora 10:46
2188 citiri
Șefa diplomației germane a comparat evoluțiile recente din Republica Moldova cu cele care au declanșat invazia Ucrainei
Annalena Baerbock, ministrul de externe german FOTO Hepta

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a comparat evoluțiile recente din Republica Moldova cu cele care au declanșat conflictul dintre Ucraina și Rusia în urmă cu 10 ani, scrie DW.

În 2014, Moscova a anexat Crimeea în mod ilegal după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au întrebat dacă doresc să intre în Federaţia Rusă. Nici referendumul, nici anexarea nu au fost recunoscute la nivel internațional. Rusia a sprijinit, de asemenea, separatiștii din regiunile estice ale Ucrainei Donețk și Lugansk și a pretins „protecția” etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă drept justificare pentru invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani.

Şefa diplomaţiei germane a făcut joi paralele cu evoluţiile din estul Ucrainei din urmă cu câţiva ani, când minorităţile au fost instrumentalizate de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Baerbock a spus că „referendumurile false și procedurile de simulare pentru a destabiliza o altă țară sunt o încălcare a dreptului internațional”, adăugând că Germania a fost conștientă de mult timp de încercările de a destabiliza Republica Moldova din exterior. Baerbock a subliniat că dorește să sprijine țara în dreptul ei la integritate teritorială.

Comentariile lui Baerbock au venit la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a declarat că statele europene vor discuta sprijinul pentru Moldova în fața eforturilor de „destabilizare din ce în ce mai agresivă” ale Rusiei.

„Situația din Transnistria este urmărită cu mare atenție aici”, a spus Christophe Lemoine, adăugând că ideile concrete privind deminarea, apărarea cibernetică, producția de arme și apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special de Moldova, vor fi discutate în cadrul unei reuniuni, întâlnire programată provizoriu pentru 7 martie la Paris.

Baerbock a subliniat că doreşte să sprijine R. Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce deputații pro-ruşi din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei "protecţie", potrivit informaţiilor apărute în presă.

Un congres al regiunii separatiste nerecunoscute la nivel internaţional, care se învecinează cu Ucraina, a votat miercuri în favoarea unei rezoluţii în acest sens, a informat presa de la Chişinău.

Potrivit rezoluţiei, Transnistria doreşte să se adreseze Consiliului Federaţiei Ruse şi Dumei de Stat "cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei".

Ce aşteaptă exact Tiraspolul de la Rusia nu a fost clar imediat.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă doresc să adere la Federaţia Rusă. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internaţional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile...
Lupte grele la Ceasiv Iar. Forțele armate ale Ucrainei folosesc drone pentru a distruge artileria rusă și depozitele de arme
Lupte grele la Ceasiv Iar. Forțele armate ale Ucrainei folosesc drone pentru a distruge artileria rusă și depozitele de arme
Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, Ruslan Muziciuk, a declarat că rușii au atacat mai ales în direcția Bakhmut, o treime din toate eforturile lor au fost îndreptate către Ceasiv...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Republica Moldova, #Transnistria, #Germania , #Razboi Ucraina