Rețeaua de baze CIA din Ucraina este în pericol dacă SUA suspendă ajutorul

Luni, 26 Februarie 2024, ora 19:24
2788 citiri
Rețeaua de baze CIA din Ucraina este în pericol dacă SUA suspendă ajutorul
Directorul CIA, William Burns FOTO / Hepta

Agenția Centrală de Informații (CIA) a sprijinit o rețea de 12 baze din Ucraina care sunt „din ce în ce mai expuse riscului” de a fi închise dacă republicanii vor continua să blocheze 61 de miliarde de dolari în finanțare pentru Kiev, a informat New York Times (NYT) pe 25 februarie.

Rețeaua de baze este rezultatul unui deceniu de construire a relațiilor dintre CIA și Ucraina, potrivit NYT, care a realizat 200 de interviuri cu actuali și foști oficiali ai serviciilor de informații din Ucraina din Europa și SUA pentru articol.

Bazele permit armatei ucrainene „să urmărească sateliții spioni ruși și să asculte conversațiile dintre comandanții ruși”, scrie NYT.

„Aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată”, acum că Rusia își intensifică ofensiva și Ucraina „mai dependentă de sabotaj și lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune care necesită spioni mult în spatele liniilor inamice”.

Directorul CIA, William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 22 februarie „pentru a încerca să-i liniștească pe liderii ucraineni”, a spus NYT, în cea de-a zecea vizită a sa în țară de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Relația dintre serviciile de informații ucrainene și cele americane a început să se aprofundeze în 2015, când președintele de atunci Petro Poroșenko l-a numit pe Valeri Kondratiuk la conducerea agenției de informații militare a Ucrainei.

După Revoluția EuroMaidan din 2014, SUA au avut inițial neîncredere în oficialii ucraineni și s-au îngrijorat de „provocarea Kremlinului”, notează NYT.

Kondratiuk a construit relații cu CIA, care în 2016 a fost de acord să ajute la modernizarea agenției de informații militare a Ucrainei în schimbul informațiilor din Ucraina. O linie roșie a fost că CIA nu ar ajuta serviciile de informații ucrainene să efectueze operațiuni de eliminare a unor persoane.

Potrivit NYT, Ucraina a devenit treptat „un centru de colectare a informațiilor care a interceptat mai multe comunicații rusești decât a putut face față inițial stația CIA din Kiev”.

Alegerea lui Donald Trump în 2016 „nu a făcut decât să întărească” parteneriatul dintre serviciile de informații ucrainene și CIA, întrucât Trump „puse șoimii Rusiei în poziții cheie, inclusiv pe Mike Pompeo ca director CIA și John Bolton consilier pentru securitate națională”.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, singurii oficiali americani care nu au fost evacuați din țară erau „un grup mic de ofițeri CIA” care au fost mutați într-un hotel din vestul Ucrainei. CIA s-a întors apoi la Kiev „în câteva săptămâni” de la retragerea Rusiei din regiune în aprilie 2022, susține NYT.

În lumina anxietăților legate de pachetul de 61 de miliarde de dolari, agențiile de informații ucrainene sunt acum îngrijorate dacă CIA le va „abandona”, așa cum „sa mai întâmplat în Afganistan”, a declarat un ofițer ucrainean superior pentru NYT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Fostul premier britanic Boris Johnson este convins că Statele Unite nu vor fi din nou grozave, așa cum a promis cel de-al 45-lea președinte și potențial candidat al Partidului Republican la...
SUA recrutează deținuți din Mexic și Columbia pentru a lupta în Ucraina, susțin serviciile de informații ruse
SUA recrutează deținuți din Mexic și Columbia pentru a lupta în Ucraina, susțin serviciile de informații ruse
Statele Unite „recrutează criminali din cartelurile drogurilor mexicane și columbiene pentru a lupta în Ucraina”, susține biroul de presă al Serviciului de Informații Externe (SVR) din...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #retea cia, #ajutor, #SUA , #Razboi Ucraina