Europa vede semne de sabotaj rusesc, dar nu îndrăznește să dea vina pe Kremlin

Luni, 20 Mai 2024, ora 22:21
2733 citiri
Europa vede semne de sabotaj rusesc, dar nu îndrăznește să dea vina pe Kremlin
Incendii suspecte la unele fabrici de armament din țările care sprijină Ucraina/ FOTO: .thenationalnews.com

Anchetatorii europeni văd din ce în ce mai multe urme rusești în recentele acte de sabotaj asupra infrastructurii strategice și încearcă să reacționeze. Dar acest lucru este dificil, deoarece dovezile presupuselor atacuri - inclusiv o conductă de gaz submarină deteriorată, un cablu vital de internet întrerupt și o rețea feroviară perturbată - sunt adesea neconcludente, notează The Wall Street Journal.

"Guvernele europene au pus sub acuzare unii ruși și reprezentanți ai Rusiei în incidente mai mici și au fost din ce în ce mai vocale în a acuza Moscova că duce un război hibrid, dar au fost lente în a acuza Rusia pentru atacuri specifice. În cele mai nerușinate incidente, lipsa unor dovezi clare îi forțează pe oficiali să mențină cazurile deschise sau să declare investigațiile neconcludente", scrie ziarul.

Prevederea potențialelor atacuri a devenit din ce în ce mai dificilă, deoarece Rusia a folosit din ce în ce mai mult nave civile și comerciale în ultimii doi ani pentru a supraveghea și, eventual, a ataca infrastructuri critice, cum ar fi comunicațiile submarine, instalațiile energetice offshore, rețelele de transport și instalațiile militare, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

De asemenea, unele guverne s-au abținut să dea vina pe Moscova de teama escaladării tensiunilor. Adesea, atacurile suspecte nu se încadrează în definiția actelor militare de agresiune, deoarece implică nave civile, ai căror operatori sunt dispuși să vorbească cu anchetatorii și să se declare nevinovați.

Rusia folosește platforme sociale precum Telegram pentru a recruta tineri marginalizați, adesea imigranți, în majoritate bărbați, pentru a întreprinde acte banale, dar păgubitoare de spionaj și sabotaj. Strategia, care are costuri reduse și un risc scăzut pentru serviciile de spionaj ale Moscovei, permite Rusiei să stimuleze sentimentele anti-occidentale și, concomitent, să culeagă informații potențial importante, în timp recruții suportă consecințele.

Strâmtorat în privința banilor și rămas fără loc de muncă pe salariu minim, refugiatul ucrainean Maxim Leha, pe atunci în vârstă de 22 de ani, tocmai găsise o nouă modalitate de a-și face un rost în Polonia, noua lui casă.

Anunțul publicat pe platforma Telegram la începutul anului 2023 nu părea să solicite prea mult de la potențiali doritori: pictarea de graffiti pe garduri și pasajele subterane ale autostrăzilor pentru 7 dolari pe lucrare. Leha a aplicat și i-a răspuns un bărbat care s-a identificat drept Andrzej. În doar câteva zile, Andrzej a mărit miza: Leha trebuia să amplaseze camere de-a lungul liniilor de cale ferată care transportau ajutor militar occidental către Ucraina vecină.

După câteva săptămâni, Leha a fost arestat alături de alte 15 persoane ce făceau această slujbă în cel mai mare caz de spionaj ajuns în atenția publică din istoria Poloniei. S-a dovedit că Andrzej era intermediar pentru o unitate de informații rusă care recruta oameni în situația lui Leha – persoane în dificultate care doreau să câștige bani rapid – pentru a spiona și a executa diverse joburi legate de spionaj. Activitatea lui a început la sfârșitul lui 2022.

„Bani obținuți ușor”

Pentru ultima sarcină, Andrzej l-a cuplat pe Leha cu Artem Averba, un refugiat ucrainean de 19 ani pentru a amplasa împreună camere de-a lungul rutelor de tren care transportau ajutoare militare occidentale în Ucraina.

„Au fost bani obținuți ușor”, a declarat recent Leha dintr-o închisoare din orașul polonez Lublin, un tânăr slab îmbrăcat în salopeta roșie destinată deținuților considerați periculoși.

Din cei 16 arestați de serviciile secrete poloneze, 14 au ajuns la acorduri de recunoaștere a vinovăției, mărturisind acuzații de spionaj în schimbul unor pedepse cu executare de la nouă luni la șase ani. Unul dintre ei a fost închis într-o unitate de corecție pentru minori.

Nu este limpede dacă informațiile furnizate de Leha și de ceilalți recruți au facilitat direct atacuri rusești asupra transporturilor de arme occidentale care au tranzitat regulat Polonia de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Totuși, potrivit oficialilor occidentali, Rusia a îmbinat cu succes înregistrările camerelor cu eforturi mai sofisticate, precum supravegherea prin satelit, pentru a urmări transporturile de hardware și muniție din Polonia și alte țări către depozite secrete din Ucraina, care au fost ulterior lovite cu drone și rachete ghidate.

„Aceste eforturi ieftine și aparent stângace nu sunt de disprețuit”, a comentat un oficial înalt al serviciilor secrete militare occidentale. „Fac parte dintr-o gamă bogată de instrumente de colectare de informații care a ajutat Rusia să distrugă materiale cheie cu investiții minime.”

Cazul rețelei de spionaj din Polonia deschide o fereastră asupra eforturilor reînnoite ale Moscovei de a-și spori capacitățile de spionaj în Europa, pe măsură ce Kremlinul se pregătește pentru o lungă confruntare cu Occidentul.

Oficialii consideră că unul dintre obiectivele Moscovei este de a semăna teamă și neîncredere prin sabotaj. Aceștia consideră că ar fi mai prudent să se păstreze tăcerea asupra suspiciunilor, deși această abordare este criticată, decât să se răspundă cu acuzații la adresa Rusiei.

"Dacă strategia actuală este într-adevăr de a evita vina atunci când dovezi importante indică Rusia, aceasta nu va face decât să slăbească descurajarea și va duce la mai multe atacuri asupra infrastructurii critice", a declarat Benjamin Schmitt, cercetător la Universitatea din Pennsylvania.

Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Copii ucraineni sunt recrutați de Rusia prin intermediul rețelelor sociale pentru a incendia mașinile militare parcate în orașe, a declarat Ombudsmanul pentru Drepturile Omului din Ucraina,...
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Rusia a declarat că deține "cantități semnificative" de active și proprietăți occidentale pe teritoriul său, care ar putea fi folosite de Kremlin dacă Occidentul ia veniturile din activele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #sabotaj europa , #Razboi Ucraina
  1. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  2. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  3. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  4. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  5. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  6. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  7. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  8. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  9. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  10. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia