„Sfătuitorii“ Kremlinului îl îndeamnă pe Putin să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă“

Vineri, 31 Mai 2024, ora 00:51
2216 citiri
„Sfătuitorii“ Kremlinului îl îndeamnă pe Putin să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă“
Foto: Today Found out

Un membru de rang înalt al unui think tank rusesc ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a convinge Occidentul să refuze să permită Ucrainei să își folosească armele împotriva unor ținte din Rusia, scrie Reuters.

Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, un grup de reflecție apreciat de Putin, care a declarat că autoritățile îi preiau uneori ideile politice, a declarat că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să depășească această linie roșie.

„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe adversarii noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (fără luptă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.

Explozia ar trebui să fie transmisă în direct la TV

„Efectul politic și psihologic al unui nor în formă de ciupercă nucleară, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, sperăm că le va reaminti politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 și pe care acum l-au pierdut în mare parte – teama de războiul nuclear”, susține Suslov.

El este cel mai recent expert în securitate și deputat rus care susține că Moscova ar trebui să testeze o bombă nucleară pentru a intimida pe fondul războiului din Ucraina, alimentând temerile experților de securitate occidentali că Rusia s-ar putea îndrepta spre un astfel de test.

Propunerea a fost emisă la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Kievului să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei, lucru care, potrivit acestuia, ar putea declanșa un conflict global.

Kremlinul nu a comentat deocamdată propunerea lui Suslov și a declarat că politica nucleară a Rusiei rămâne neschimbată. Și-a semnalat însă nemulțumirea față de ceea ce a considerat a fi o retorică occidentală din ce în ce mai agresivă privind înarmarea Kievului la începutul acestei luni și a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice.

Conducerea Ucrainei susține că trebuie să poată lovi forțele rusești și țintele militare din interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a se putea apăra și pentru a preveni atacurile aeriene, cu rachete și drone, un punct de vedere care a găsit un anumit sprijin în rândul unor țări occidentale, dar nu și în rândul Washingtonului, deocamdată.

Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că ar considera un astfel de pas ca o escaladare gravă care ar atrage NATO și țările în cauză într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear.

TEST NUCLEAR?

Suslov a sugerat ca Rusia să inițieze, de asemenea, exerciții nucleare strategice, să avertizeze orice țară ale cărei arme sunt folosite de Kiev pentru a ataca Rusia că Moscova își rezervă dreptul de a lovi țintele acelei țări oriunde în lume și să avertizeze că ar putea folosi arme nucleare dacă acea țară va riposta apoi în mod convențional.

În noiembrie, Putin a semnat o lege prin care a retras ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, o mișcare despre care a spus că a fost concepută pentru a alinia Rusia la Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul.

Diplomații ruși au declarat la momentul respectiv că Rusia, care nu a efectuat niciun test nuclear post-sovietic, nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face.

Uniunea Sovietică a testat ultima dată în 1990, iar Statele Unite în 1992. Doar Coreea de Nord a efectuat un test care a implicat o explozie nucleară în acest secol.

Rusia a avertizat luna aceasta Marea Britanie că ar putea lovi instalații și echipamente militare britanice atât în interiorul Ucrainei, cât și în alte părți, dacă armele britanice ar fi folosite de Ucraina – cu binecuvântarea Londrei – pentru a lovi teritoriul rusesc.

A emis avertismentul după ce ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că Kievul are dreptul de a folosi arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Rușii susțin că au doborât o dronă spion americană în zona Mării Negre
Rușii susțin că au doborât o dronă spion americană în zona Mării Negre
Presa de propagandă a lui Putin a anunuțat, luni 24 iunie, că armata rusă ar fi doborît o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre. Cotidianul rus Pravda, a publicat un...
UE dă o lovitură celui mai bănos sector al Rusiei care susține războiul lui Putin din Ucraina
UE dă o lovitură celui mai bănos sector al Rusiei care susține războiul lui Putin din Ucraina
Consiliul UE a adoptat, luni, 24 iunie, cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei și a celor care continuă să sprijine războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Măsurile...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #sfatuitori, #explozie nucleara , #Razboi Ucraina
  1. Poza unei mașini surprinse pe drumurile din România a strâns peste 10.000 de aprecieri. "Aș fi în stare să plătesc ca să pot doar vedea această mașinuță" FOTO
  2. Drumul Republicii Moldova și al Ucrainei spre aderarea la UE va fi dur şi solicitant, avertizează șefa CE. "Nu există scurtături" VIDEO
  3. Rușii susțin că au doborât o dronă spion americană în zona Mării Negre
  4. Analiză: România și ordinea regională alternativă
  5. În timp ce Zelenski caută noi soldați, ucrainenii tineri fug din țară. Ce sume uriașe trebuie să plătească pentru a scăpa de război
  6. Un bărbat de 82 de ani s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o „femeie” pe Facebook. „Am avut gânduri întunecate. Nu pot suporta”
  7. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”
  8. ”Mai multe categorii de români vor avea de suferit de la 1 septembrie”. USR cere sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor
  9. În mijlocul verii, în Italia a nins ca iarna. În ce localitate oamenii au fost nevoiți să dea zăpada de pe mașini VIDEO
  10. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster