Statele baltice nu exclud să trimită militarii în Ucraina dacă Rusia obține succese semnificative

Luni, 27 Mai 2024, ora 23:29
1492 citiri
Statele baltice nu exclud să trimită militarii în Ucraina dacă Rusia obține succese semnificative
Soldați estonieni/ FOTO: sb.by

Țările baltice nu exclud să trimită militari în Ucraina dacă Rusia obține succese semnificative pe câmpul de luptă, scrie publicația germane „Der Spiegel“. Parlamentarii baltici i-au avertizat pe reprezentanții guvernului german despre consecințele politicii Berlinului față de Ucraina, în marja Conferinței Lennart Meri privind politica externă și de securitate, care a avut loc în capitala Estoniei săptămâna trecută.

„Ei susțin că, dacă rușii reușesc să facă o descoperire strategică în estul Ucrainei, deoarece Occidentul ajută doar cu jumătate de inimă Kievul, situația ar putea escalada dramatic. În acest caz, țările baltice și Polonia nu ar aștepta ca forțele ruse să fie dislocați la granițele lor, au avertizat politicienii baltici”, citați de „Der Spiegel“.

Estonia, ca și celelalte state baltice, Polonia și Finlanda, se teme că o victorie în Ucraina ar putea determina Rusia să-și îndrepte atenția către vest. Aceștia încearcă urgent să convingă alte țări europene de necesitatea de a sprijini Ucraina financiar și militar, precum și de a consolida pregătirea de apărare în țară.

Armata estonă cere guvernului să găsească încă 1,5 miliarde de euro pentru muniții „inteligente” cu rază lungă de acțiune, care vor putea lovi trupele ruse la o distanță de până la 200 de kilometri. Aceasta ar fi o cheltuială suplimentară în bugetul de apărare al țării, care reprezintă 3,2% din PIB, care este una dintre cele mai mari cifre din rândul statelor membre NATO ca pondere din venitul național.

Cancelarul Scholz, neînduplecat

Și în timp ce unele state europene se gândesc să trimită trupe la sol, cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, informează dpa.

„Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează. Cel puţin aceasta este teoria mea“, a declarat şeful guvernului la un eveniment de la Berlin consacrat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

Politicianul ecologist Anton Hofreiter a fost primul care a luat poziţie în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Berlin împotriva restricţiilor impuse Ucrainei la utilizarea armamentului primit din Occident. El a declarat sâmbătă grupului de presă Funke că „este vorba de protejarea populaţiei ucrainene“ şi că „legislaţia internaţională permite unui stat atacat să lovească obiective militare din ţara agresoare“.

Potrivit cotidianului „The New York Times“, Statele Unite iau deja în considerare eliminarea restricţiilor respective impuse Ucrainei. Ministrul britanic de externe David Cameron a afirmat într-o vizită făcută recent la Kiev că decizia de a utiliza armamentul britanic împotriva unor poziţii din Rusia îi revine Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat . ieri, că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru că doar așa Kievul poate ataca teritoriul rus și se poate apăra. În caz contrar, spune el, ţara invadată „are mâinile legate”.

Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Încă o dovadă de cinism a Rusiei. Recrutează copii ucraineni pentru a incendia mașinile militare ale armatei Kievului
Copii ucraineni sunt recrutați de Rusia prin intermediul rețelelor sociale pentru a incendia mașinile militare parcate în orașe, a declarat Ombudsmanul pentru Drepturile Omului din Ucraina,...
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Planurile Rusiei de răzbunare pe Occident pentru confiscarea bunurilor rusești: ”Arsenalul de contramăsuri este vast”
Rusia a declarat că deține "cantități semnificative" de active și proprietăți occidentale pe teritoriul său, care ar putea fi folosite de Kremlin dacă Occidentul ia veniturile din activele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #state baltice, #trupe la sol , #Razboi Ucraina
  1. Mario Iorgulescu scapă de condamnare. Procesul se va rejudeca
  2. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  3. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  4. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  5. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  6. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  7. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  8. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  9. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  10. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO