Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 23:11
3174 citiri
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Sistem militar Patriot FOTO / X Nexta

Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării. Zilele acestea, președintele Volodimir Zelenski și-a intensificat cererea de furnizare de baterii Patriot de fabricație americană, mustrând partenerii occidentali ai Kievului că „închid ochii” la distrugerea celei mai mari centrale electrice din regiunea Kiev, scrie Financial Times.

„Capitale europene au spus că nu au de gând să trimită sisteme suplimentare la Kiev, argumentând că trebuie să-și mențină propriile capacități de apărare”, relatează publicația.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că este „de neconceput” ca țările occidentale să nu poată furniza Ucrainei șapte sisteme Patriot suplimentare, în condițiile în care au aproximativ 100 de baterii în arsenal pe care le-ar putea aloca. Kievul face lobby pentru a primi sisteme de apărare antiaeriană situate în Polonia, România și Spania, au declarat pentru Financial Times două persoane familiare cu negocierile.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat că sunt în desfășurare „negocieri active” cu aliații privind achiziția a două sisteme Patriot și a unui SAMP/T. Deși Kuleba nu i-a numit acești aliați, oficiali familiarizați cu negocierile au declarat pentru FT că Ucraina este în discuții cu Polonia și Spania pentru câte o baterie Patriot, iar cu România despre sistemul franco-italian SAMP/T.

În prezent, Ucraina are la dispoziție cel puțin trei baterii Patriot și o baterie SAMP/T, pe care le-a primit în 2023. Germania a furnizat Ucrainei două sisteme Patriot, iar în această săptămână a precizat că va mai furniza una.

Artileria, vehiculele blindate și sistemele de apărare antirachetă Patriot sunt cele mai necesare armatei ucrainene în războiul cu Rusia. Sistemul de apărare antiaeriană Patriot fabricat în America este cel mai bun sistem de apărare antiaerian al Ucrainei. Rachetele sale, cu o rază de acțiune de 144 km, pot doborî în mod fiabil toate rachetele rusești.

Quarterly Report - Editia 4

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Rusia bombardează termocentrale în Ucraina. Kievul este silit să se gândească înainte de conferinţa de reconstrucţie din Germania la reparaţii de urgenţă. Atacul asupra unui magazin...
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Generalul Vladimir Kulişov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei şi şeful poliţiei de frontieră, a declarat marți, 28 mai, că NATO desfăşoară...
#razboi Ucraina, #Rusia, #invazie, #state europene, #sisteme antiaeriene , #Razboi Ucraina