În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 15:30
1929 citiri
În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate
Sediul NATO / FOTO NATO

Sute de buncăre fortificate vor fi construite ca parte a unei noi linii defensive menite să protejeze statele baltice - și, astfel, întreaga alianță de apărare occidentală - de un atac rusesc.

În sud, Lituania deschide peste o duzină de așa-numite parcuri de contramobilitate - unde vor fi depozitate obstacolelor antitanc, sârmă ghimpată și blocuri de beton concepute pentru a încetini înaintarea potențialilor invadatori. Letonia, împreună cu celelalte două state baltice și Finlanda, a ridicat, de asemenea, garduri la granița cu Rusia și Belarus.

Aceste lucrări sunt o dovadă că securitatea în țările de frontieră ale NATO este acum determinată de situația din Ucraina. Liderii baltici, care vedeau înfrângerea Rusiei în Ucraina ca fiind cea mai bună modalitate de a-și garanta securitatea, văd acum cum valul războiului se întoarce în favoarea Moscovei. Ultimele luni au adus o avalanșă de avertismente cu privire la un posibil atac rusesc asupra NATO în următorul deceniu. În mod surprinzător, nu doar Vilnius, Riga și Tallinn trag un semnal de alarmă, ci și miniștrii de la Stockholm, Berlin și Londra, care vorbesc cu toții despre o posibilă confruntare în 2-8 ani, scrie Financial Times.

Liderii regionali văd cele trei state baltice - cu teritoriul lor mic și legăturile terestre înguste cu restul NATO - ca pe un loc în care Putin ar putea încerca să testeze unitatea și hotărârea alianței prin provocări destabilizatoare sau chiar prin atacuri directe. Aceste temeri sunt accentuate de perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump, care ar ridica îndoieli serioase cu privire la angajamentul SUA față de securitatea europeană într-un moment în care puțini oficiali și analiști cred că Europa se poate apăra singură.

Există sentimentul că, datorită aderării la NATO, statele baltice sunt mai sigure decât au fost de secole. Acesta este un „paradox”, crede prim-ministrul Lituaniei Ingrid Šimonite. În ultimul an, alianța a fost întărită prin primirea Finlandei și a Suediei, transformând Marea Baltică în ceea ce Shimonite numește un „lac NATO”.

Oficialii de securitate folosesc un model standard pentru a evalua amenințarea rusă: prezența intențiilor, posibilităților și capacităților. În țările baltice, se vorbește constant despre intențiile Rusiei, dar acestea nu sunt concrete. În ceea ce privește posibilitățile, toată lumea este de acord că, după ce a direcționat toate resursele către Ucraina, Rusia nu va putea ataca NATO în viitorul apropiat.

Planurile de reformă militară rusă publicate anul trecut prevăd dublarea numărului de trupe staționate în apropierea regiunii baltice la aproape 40.000 până în 2026, precum și o creștere semnificativă a numărului de tancuri și vehicule blindate. Un reprezentant al serviciului de securitate spune că, din cauza faptului că Rusia este concentrată în Ucraina, acest program este greu de respectat. Dar, ceea ce este foarte important, de îndată ce Kremlinul va decide o confruntare, armata rusă va asigura pregătirea.

Cele două scenarii pentru viitorul apropiat

Liderul militar leton Jānis Kažočiņš vede două scenarii posibile în viitorul apropiat. În primul caz, Rusia reușește în Ucraina și încearcă să exploateze un Occident slăbit.

"Modul de a face acest lucru este o lovitură de forță rapidă (atac surpriză) în statele baltice și o amenințare nucleară credibilă după aceea", spune el.

Al doilea scenariu este că, dacă Ucraina și unitatea occidentală rămân în picioare, Rusia ar putea încerca provocări de distragere a atenției, dar nu un atac militar complet, existând zeci de posibilități de atacuri hibride, de la sabotaje și asasinate până la incitarea populației locale vorbitoare de limbă rusă. Minoritățile vorbitoare de limbă rusă reprezintă aproximativ un sfert din populația Estoniei și a Letoniei. Oficialii baltici recunosc că sunt vulnerabili la dezinformarea prin intermediul mass-media rusești, dar spun că abilitatea Moscovei de a-i folosi ca arme scade pe măsură ce tinerii se integrează mai mult.

Populația vorbitoare de limbă rusă din Lituania este mult mai mică, dar este vulnerabilă din cauza geografiei sale, deoarece se învecinează atât cu Kaliningrad, cât și cu Belarus. În plus, fâșia îngustă de pământ care formează granița lituaniano-poloneză - Coridorul Suwalki - este considerată de mulți experți militari ca fiind cea mai vulnerabilă parte a întregii zone NATO. Descurajarea Rusiei aici ar însemna să o lipsească de posibilitatea de a exploata oricare dintre slăbiciunile geografice ale țărilor baltice.

Cu doar câțiva ani în urmă, planul Alianței de a apăra cele trei state baltice a fost de a permite Rusiei să le ocupe mai întâi și apoi să riposteze câteva luni mai târziu. Astăzi, strategia este de a apăra teritoriul NATO "de la primul metru" și de a nu permite invadatorilor ruși să distrugă orașele, așa cum se întâmplă în Ucraina. Pentru statele baltice, însă, Statele Unite rămân garantul decisiv al forței NATO. Implicarea Statelor Unite în NATO, precum și în Ucraina, este o prioritate diplomatică de top pentru liderii și politicienii baltici, subliniază Financial Times.

Quarterly Report - Editia 4

Trebuie să învățăm lecțiile din 1939 pentru a opri marșul lui Putin. Avertismentul statelor baltice
Trebuie să învățăm lecțiile din 1939 pentru a opri marșul lui Putin. Avertismentul statelor baltice
Premierul Estoniei a cerut aliaților NATO să urmeze exemplul guvernului său și să trimită mai mult ajutor Ucrainei, în ciuda unor eșecuri pe câmpul de luptă. Vorbind la o conferință de...
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #statele baltice, #NATO, #aparare , #Razboi Ucraina