Ce vrea America în Ucraina: victoria sau stoarcerea Rusiei de sânge? ANALIZĂ

Vineri, 10 Mai 2024, ora 19:28
5287 citiri
Ce vrea America în Ucraina: victoria sau stoarcerea Rusiei de sânge? ANALIZĂ
Noul ajutor american nu va fi suficient FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Congresul SUA a aprobat, în cele din urmă, un nou ajutor de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar la Washington s-a vorbit din nou despre o victorie ucraineană. În ultimele câteva luni, Casa Albă și alții au lansat avertismente cumplite că, dacă nu se acordă ajutor, linia frontului ucrainean s-ar putea prăbuși și trupele rusești ar putea lansa o nouă ofensivă asupra Kievului.

Dar acum, că ce era mai rău a fost evitat, obiectivele sunt stabilite mai sus. Administrația Biden lucrează la consolidarea forțelor armate ucrainene pe o perioadă de 10 ani, care va costa probabil sute de miliarde de dolari, iar consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a sugerat că Ucraina va lansa o altă contraofensivă în 2025, potrivit Foreign Policy.

Acest optimism este deplasat, consideră revista. Noul proiect de lege ar putea foarte bine să fie ultimul pachet major de ajutor pe care Statele Unite îl vor trimite Ucrainei. Acest ajutor va reduce deficitul de muniții și arme. Cu toate acestea, Ucraina se confruntă în continuare cu alte provocări: fortificații insuficiente și lipsă de soldați.

Pe de altă parte, unii analiști de linie dură susțin că scopul principal al Americii înarmând Ucraina este de a stoarce Rusia de sânge. Aceștia remarcă faptul că fluxul continuu de arme occidentale permite Occidentului să reducă capacitățile militare ale Rusiei la un cost rezonabil.

Dar oficialii de la Casa Albă revin adesea la formularea că ajutorul occidental este destinat pur și simplu să pună Ucraina într-o poziție mai bună la masa negocierilor. O astfel de afirmație nu necesită luarea unor decizii dificile cu privire la teritoriile pe care Ucraina ar trebui să le returneze și nici nu necesită luarea în considerare cât timp ar trebui să dureze ajutorul occidental. De asemenea, ea ocolește problema orientării viitoare a Ucrainei - dacă va adera la UE sau la NATO.

Risc de război etern

"Pe scurt, abordarea actuală este o scuză strategică. Principalul său avantaj este acela de a ascunde diferențele dintre susținătorii Ucrainei. Riscul este că războiul va deveni unul dintre războaiele eterne și se va încheia într-unul dintre cele trei moduri: înfrângere, în condiții mai proaste decât cele care ar fi putut fi obținute înainte sau în aceleași condiții, dar cu costuri umane și financiare mai mari", scrie Foreign Policy.

Cu toate eforturile depuse de administrația Biden pentru a ajuta Ucraina, aceasta a pus strategia SUA pe pilot automat. Se pare că nu există niciun alt plan în afară de încercarea de a menține fluxul de bani - noul ajutor poate dura șase luni sau 18 luni - și asta va funcționa până când se va opri. Cele mai importante interese ale Americii sunt păstrarea Ucrainei ca stat suveran și evitarea unui conflict direct cu Rusia.

Washingtonul ar trebui să își concentreze ajutorul pe asigurarea capacității Ucrainei de a se apăra, ceea ce înseamnă lucruri mai de bază, cum ar fi muniția și fortificațiile, și mai puțin sisteme ofensive de înaltă tehnologie. De asemenea, ar trebui să ajute Ucraina să își reconstruiască baza militaro-industrială, susține FP.

Guvernele de pe ambele maluri ale Atlanticului ar trebui să se pregătească pentru epuizarea ajutorului american și să lucreze pentru a pune Ucraina pe o bază mai strategică și mai solidă. La urma urmei, nivelul actual de sprijin nu este suficient pentru a preveni ce e mai rău să se întâmple - o spargere a liniilor frontului sau o extindere a războiului.

Quarterly Report - Editia 4

Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
Moscova testează componente pentru arme anti-satelit, susțin oficiali americani
Moscova testează componente pentru arme anti-satelit, susțin oficiali americani
Rusia a lansat în februarie 2022 un satelit în spațiu care este conceput pentru a testa componente pentru o potențială armă antisatelit care ar putea transporta un dispozitiv nuclear, au...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #SUA, #ajutor, #Joe Biden , #Razboi Ucraina