Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 05:05
5622 citiri
Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Submarinul electric „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară/ FOTO: gordonua-com

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post.

Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară.

Se presupune că nava poate călători în linişte cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane.

Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

„Submarinul are un design inovator al corpului care reduce semnificativ combustibilul. Acest lucru aduce un concept cu totul nou în producția de submarine în întreaga lume”, susține compania.

Nava are o lungime de 10 metri şi poate transporta o încărcătură maximă de 10 tone.

Submarinul poate fi echipat cu şase minitorpile, capabile să lovească navele inamice sau facilităţile portuare.

Potrivit lui Oleksandr Kuznetsov, unul dintre dezvoltatori, submarinul Kronos are o cameră de presiune și o ieșire subacvatică pentru scafandri. În plus, este echipat cu un sistem de control de la distanță, făcându-l operabil ca dronă.

Dotat cu sonare, radare, sisteme de comunicații, camere cu vedere pe timp de noapte, camere la 360 de grade și un periscop electronic, submarinul este versatil, capabil să efectueze sarcini precum patrularea coastelor, efectuarea de recunoașteri, evacuări militare și chiar atacuri.

Manevrabilitatea îi permite să evite amenințările deplasându-se la stânga, la dreapta și rotindu-se în jurul axei sale. Construit cu o cocă compozită și o formă hidrodinamică, submarinul funcționează aproape silențios, absorbind semnalele radar și rămânând nedetectabil chiar și pentru sonare și ecosonde.

Kuznetsov a spus că obiectivul Highland Systems este crearea unui submarin fără pilot folosind tehnologii moderne.

Kronos are o durată de funcționare cu o singură încărcare de până la 54 de ore și o autonomie de 1000 de kilometri. Funcționează autonom, eliminând necesitatea unei nave de transport.

Motorul electric este susținut de baterii puternice, generatoare și un compresor pentru alimentarea cu aer a echipajului în timpul scufundării. Se pare că Highland Systems a reușit în negocierile cu compania italiană Leonardo, deoarece submarinul a fost echipat cu șase torpile Black Scorpion, trei pe fiecare parte a carenei. Este o torpilă de 127 mm, cu lungimea de 1,1 metri și cântărind 20 de kilograme și poate atinge o țintă la 3 kilometri distanță.

Producătorul submarinului a oferit și caracteristicile acestuia:

-adâncimea de lucru - 100 metri

-adâncime maximă - 250 metri

-timp maxim sub apă — 54 de ore în modul hibrid, 36 de ore în modul baterie, 18 ore în modul generator

-lățime - 7,4 metri

-lungime - 9 metri

-înălțimea este de 2,2 metri

Quarterly Report - Editia 4

Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul
Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul
SUA au interzis Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc cu arsenalul său de arme americane. Această interdicție, despre care ucrainenii s-au plâns că îi leagă cu mâinile la...
Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina
Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina
Rusia a desfășurat o tehnologie avansată pentru a întrerupe serviciul de internet prin satelit al Starlink în Ucraina. Cu puțin timp înainte ca trupele rusești să treacă granița de...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #submarin electric, #baterii torpile , #Razboi Ucraina