Ministerul suedez al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Sprijinul de 1,25 miliarde de dolari este destinat să consolideze apărarea antiaeriană a statului ucrainean, a declarat serviciul de presă al ministerului.
Suedia donează Ucrainei avioane de recunoaștere și control radar (ASC890), care vor spori capacitățile de apărare antiaeriană ale forțelor armate ucrainene. În plus, întregul stoc de transportoare blindate de trupe Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) va fi transferat pentru a sprijini noile brigăzi ale Forțelor de Apărare.
Ministerul suedez al Apărării a atras atenția asupra lipsei de muniție pentru apărătorii ucraineni. Acesta a anunțat transferul către Ucraina de muniție de 155 mm pentru artilerie și de rachete Hunting Robot Rb 99 (AMRAAM), care pot fi utilizate atât pe avioane, cât și pe sisteme de apărare aeriană la sol.
Avioanele ASC 890 vor oferi Ucrainei capacități complet noi de recunoaștere radar și de control de luptă a țintelor din aer și de pe mare, a adăugat Ministerul suedez al Apărării. Transferul acestor sisteme va spori capacitatea apărătorilor ucraineni de a detecta și angaja ținte cu rază lungă de acțiune.
Bloomberg a relatat că guvernul suedez va oferi Ucrainei un ajutor militar anual de 2,3 miliarde de dolari în următorii trei ani. De la începutul agresiunii la scară largă a Rusiei, Suedia a oferit deja Kievului sprijin militar și umanitar în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari.
Suedia suspendă planurile de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina pentru a permite punerea în funcțiune a avioanelor de luptă F-16, potrivit ministrului suedez al apărării, Pal Jonson. "Am fost îndemnați de celelalte țări din coaliție să mai așteptăm cu Gripen", a spus el, referindu-se la țările care intenționează să furnizeze Ucrainei avioane F-16 de fabricație americană.
Ministrul a adăugat că acest lucru se datorează faptului că "accentul se pune acum pe utilizarea F-16". Anul trecut, Ucraina a început negocierile cu Suedia pentru a primi avioane de luptă Gripen, iar țara scandinavă a declarat ulterior că va evalua potențialul de a trimite avioane fabricate de Saab, un contractor suedez din domeniul apărării.
JAS 39 Gripen este un avion de luptă multirol dezvoltat de compania suedeză Saab. A fost adoptat de forțele aeriene suedeze în 1997 și, de atunci, a fost exportat în alte câteva țări. Gripen este cunoscut pentru manevrabilitatea, fiabilitatea și prețul său accesibil.
La sfârșitul lunii mai 2023, Suedia a făcut un pas important în sprijinirea Ucrainei, permițând piloților să se antreneze pe avionul de luptă JAS 39 Gripen. Instruirea a avut loc pe simulatoare și a inclus zboruri de testare.
Potrivit Kievului, transferul de Gripen suedez către Ucraina, precum și furnizarea de F-16 convenită anterior, necesită coordonare cu alte țări.
Ucraina va primi „foarte curând“ primele avioane de vânătoare F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental de care are mare nevoie soseşte cu întârziere, în timp ce Rusia se pregăteşte să deschidă încă un front în nordul Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, relatează Reuters.
La mai mult de 27 de luni după lansarea invaziei în Ucraina, Rusia îşi suplimentează desfăşurarea de efective şi echipamente pe front, spune ministrul ucrainean, potrivit căruia trupele sale au reuşit să stabilizeze noul front deschis de Rusia în provincia ucraineană nord-estică Harkov, dar el crede că Rusia se pregăteşte pentru un nou asalt.
„Obiectivul lor este de a deschide un nou front în nord pentru a începe să-şi folosească toate trupele şi puterea de foc împotriva noastră“, anticipează ministrul Ruste Umerov.
„"Noi rezistăm, dar desigur că avem nevoie de mai multe arme, avem nevoie de mai multă putere de foc, avem nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune“, a indicat el, referindu-se la ajutorul militar extern, despre care a afirmat că numai aproximativ jumătate soseşte în orizontul de timp promis. Or, „timpul este super-crucial şi, pentru a respinge atacurile, avem nevoie ca (livrările) să se facă fără întârziere“, a insistat ministrul ucrainean.
El a vorbit şi despre eforturile Ucrainei de a recruta noi soldaţi pentru completarea rândurilor armatei şi rotaţia trupelor epuizate. În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse, care sunt mai numeroase şi mai bine echipate.
În urma adoptării noii legislaţii ce înăspresc sancţiunile împotriva celor care încearcă să se sustragă mobilizării, peste 1,2 milioane de bărbaţi ucraineni şi-au actualizat online datele în evidenţele militare, a precizat ministrul ucrainean al apărării, fără a spune însă câţi soldaţi guvernul de la Kiev intenţionează - sau estimează că ar putea - să mobilizeze.
Ministrul Umerov estimează în schimb la circa 500.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate şi în apropierea graniţei cu Ucraina, susţinând că Moscova pregăteşte suplimentarea acestor efective cu încă 200.000-300.000 de soldaţi.
El a susţinut de asemenea că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea, în pofida contraofensivei ucrainene eşuate din vara trecută, dar prioritatea imediată pentru lunile următoare este de a ţine linia frontului şi de a consolida în acest timp capabilităţile armatei.
În acest sens Umerov a menţionat sosirea „foarte, foarte curând“ a primelor avioane de vânătoare F-16, fără a da detalii despre numărul lor, adăugând că Ucraina continuă să-şi sporească producţia de arme şi drone, precum şi capacităţile de război electronic.
Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Cehia pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei vor sosi în această ţară în zilele următoare, transmite agenţia Reuters.
Fiala a precizat de asemenea că au fost colectate până în prezent circa 1,6 miliarde de euro pentru a finanţa iniţiativa asumată de Republica Cehă. Această iniţiativă priveşte o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut.
Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm.
P.S. 🤣😂😅 Vezi tot