Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina

Vineri, 24 Mai 2024, ora 23:05
2835 citiri
Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina
Echipament Starlink folosit de soldații ucraineni/ FOTO: Twitter

Rusia a desfășurat o tehnologie avansată pentru a întrerupe serviciul de internet prin satelit al Starlink în Ucraina.

Cu puțin timp înainte ca trupele rusești să treacă granița de nord a Ucrainei luna aceasta, soldații Brigăzii 92 de asalt a Forțelor Armate Ucrainene au pierdut o resursă vitală. Serviciul de internet prin satelit Starlink, pe care militarii îl folosesc pentru comunicații, culegerea de informații și atacuri cu drone, a fost întrerupt intermitent. Motivul este interferența crescută a Rusiei.

Oficialii ucraineni spun că, atunci când trupele rusești și-au lansat ofensiva în regiunea Harkov în această lună, au desfășurat arme electronice mai puternice și mijloace sofisticate pentru a întrerupe sistemul Starlink. Progresele reprezintă o amenințare serioasă pentru Ucraina, care a reușit deseori să fie mai inteligentă decât armata rusă cu ajutorul comunicațiilor avansate și al altor tehnologii, a relatat The New York Times.

Noile defecțiuni marchează prima dată când rușii au provocat o întrerupere generalizată a Starlink. Dacă vor reuși să facă acest lucru în viitor, ar putea marca o schimbare tactică în război, subliniind vulnerabilitatea și dependența Ucrainei de serviciile furnizate de compania lui Elon Musk. Statele Unite și alte guverne au încheiat parteneriate cu SpaceX, dar aceste eșecuri ridică întrebări mai largi cu privire la fiabilitatea Starlink împotriva unui adversar mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat că, în recentele atacuri asupra Starlink, Rusia trebuie să fi folosit o tehnologie nouă și mai avansată. Anterior, serviciul a fost capabil să reziste la interferențe pe câmpurile de luptă. Rușii testează acum "diverse mecanisme pentru a perturba calitatea comunicațiilor Starlink, deoarece este foarte important pentru noi", a declarat Fedorov, fără a dezvălui detalii despre ceea ce el a numit sisteme de arme electronice "puternice".

Posibile explicații

"Explicațiile pentru întreruperile Starlink din Ucraina din ultimul an variază. Unii experți susțin că Rusia a devenit mai pricepută în a interfera cu semnalul dintre sateliți și terminalele terestre Starlink, folosind echipamente de bruiaj puternice și precise. Alții sugerează că serviciul a fost întrerupt de arme electronice specializate montate pe drone care pot interfera cu semnalele GPS, sistemul de poziționare globală folosit pentru a localiza sateliții", scrie ziarul.

O creștere bruscă a numărului de utilizatori Starlink ar putea, de asemenea, să degradeze calitatea serviciului. În unele cazuri, restricțiile tehnice menite să împiedice trupele rusești să utilizeze Starlink au dus la deteriorarea serviciilor pentru soldații ucraineni de pe linia frontului.

Piața neagră a terminalelor Starlink este în creștere la nivel mondial. Astfel de terminale sunt utilizate pe scară largă în Yemen și Sudan. Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare pentru serviciile de securitate, deoarece una dintre cele mai fiabile rețele de internet se află în mâinile unei companii private.

Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
În timp ce războiul din Ucraina continuă și campania prezidențială din SUA e în toi, liderii NATO încearcă să pregătească Alianța pentru toate scenariile posibile. Miniștrii german...
Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
Imagini recente din timpul războiului arată cum Rusia își folosește propriile vehicule aeriene fără pilot pentru a doborî dronele de bombardament nocturn ale Ucrainei. Rusia a avut...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #terminale starlink, #perturbare , #Razboi Ucraina
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil