Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 23:38
1342 citiri
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Clădire distrusă în urma unui bombardament rusesc FOTO: X/ Еспресо Global

Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt între Iran și Israel, unde nu pot face diferența.

Prin urmare, pare paradoxal faptul că Orientul Mijlociu, un câmp de luptă în care SUA au mult mai multă influență decât Europa, va primi mai multă atenție decât Ucraina, o țară candidată la UE care are nevoie disperată de mai mult ajutor european. Cu toate acestea, UE pare hotărâtă să își continue eforturile diplomatice pentru a apărea ca o forță globală care îl poate influența pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care se dovedește a fi notoriu și încăpățânat, potrivit Politico.

Cei 27 de lideri vor încerca să convingă Israelul să nu provoace un război la scară largă în Orientul Mijlociu prin atacarea Iranului, vor cere, de asemenea, evitarea unei catastrofe mai mari în Liban, iar unele țări europene vor insista asupra unor sancțiuni și mai mari împotriva Iranului. Potrivit proiectului de concluzii al Consiliului, aceștia vor face apel la "toate părțile să dea dovadă de maximă reținere față de orice acțiune care ar putea crește tensiunile în regiune".

Nimic din toate acestea nu contează pentru Netanyahu, care s-a arătat puțin interesat de apelurile la încetarea focului venite din partea UE sau a SUA. În cele din urmă, când se va pune problema unui atac direct asupra Iranului, factorul decisiv va fi Washingtonul, principalul garant al securității Israelului, care a declarat că nu va sprijini un atac direct asupra Republicii Islamice.

Măsurile UE de înăsprire a sancțiunilor împotriva Iranului vor fi mai degrabă simbolice decât schimbătoare. Zeci de ani de sancțiuni au făcut prea puțin pentru a limita dezvoltarea programului de rachete balistice de mare succes al Iranului. Grație petrodolariilor și cooperării cu țări precum Coreea de Nord, Teheranul s-a dovedit a fi capabil să treacă peste embargourile occidentale.

Pentru unii dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, apărarea aeriană extrem de eficientă a Israelului de către Occident în acest weekend a părut să expună un dublu standard și au întrebat de ce nu ar putea să își asume același angajament militar și financiar față de Ucraina.

"În timpul atacului Iranului asupra Israelului, unele țări occidentale au contribuit la apărarea cerului israelian ca un act important de solidaritate. Kievul cere același tip de protecție din partea aceluiași grup de țări de mai bine de doi ani", a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pentru Politico.

Un alt diplomat UE a declarat că atacul iranian ar trebui să concentreze atenția asupra propriei securități a Europei - un lucru care poate părea încă oarecum teoretic în UE, în ciuda celor doi ani de război la scară largă în Ucraina. Înaintea discuțiilor liderilor din această seară, diplomați și oficiali de rang înalt din UE s-au grăbit să asigure că Ucraina rămâne în centrul atenției liderilor europeni și nu va fi marginalizată de impasul israeliano-iranian.

Financial Times a remarcat că Israelul s-ar putea confrunta cu aceleași probleme ca și Ucraina în cazul unui război total. Sistemul său de apărare aeriană ar putea fi copleșit.

Quarterly Report - Editia 4

În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În pofida faptului că Rusia a lansat o ofensivă în nordul regiunii Harkov, deschizând un nou front de luptă acolo, intensitatea atacurilor rusești în estul Ucrainei și încercările lor de...
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Armata ucraineană a lovit nava de rachete Ciclon Project 22800 a Flotei ruse a Mării Negre cu baza în Sevastopolul ocupat temporar, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #UE, #summit, #lideri, #Iran, #Israel , #Razboi Ucraina