Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 22:50
2244 citiri
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate

Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile SUA. Această presupunere este falsă, spus analiștii Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW).

Rușii ies din războiul pozițional și încep să aibă câștiguri pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană pentru Ucraina. Armata ucraineană nu poate menține acum liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenței americane, în special a apărării antiaeriene și a artileriei pe care numai SUA le pot furniza rapid și la scară largă.

Lipsa apărării antiaeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie avioanelor rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război.

Lipsa artileriei ucrainene le permite rușilor să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi prohibitive pentru prima dată din 2022. Rușii își forțează și avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului.

De la începutul acestui an, forțele rusești au pus stăpânire pe peste 360 de kilometri pătrați. Avansurile rusești se vor accelera în absența unei acțiuni americane urgente. Factorii de decizie politică din SUA trebuie să internalizeze realitatea că întârzierea sau oprirea în continuare a asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei mai târziu în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, vor duce la victoria rusă, avertizează ISW.

SUA au două opțiuni

Statele Unite au astfel doar două opțiuni reale astăzi. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există a treia opțiune. Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă.

Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina, se arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Viitorul NATO este legat de cel al Ucrainei, indiferent de statutul de membru al Ucrainei

O armată ucraineană de succes va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei - va fi mult mai puternică decât cea a oricărui stat european din NATO. Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus pentru a descuraja și a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești. Ucraina se va baza pe o asistență continuă, la început sub formă de echipamente, dar, în timp, în principal sub formă de bani pentru achiziționarea și întreținerea propriilor echipamente, din partea unei game largi de state europene și asiatice care înțeleg foarte bine importanța prevenirii unui nou atac rusesc.

Ucrainenii vor recunoaște că viitorul lor este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței.

Liderii militari ruși care plănuiesc o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei. Această ipoteză de planificare va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusești pentru un război de agresiune împotriva NATO, după cum vom vedea.

Pe de altă parte, dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune cu blândețe cuceririi rusești, cu siguranță, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și, foarte probabil, vor putea să mențină capacitățile militare convenționale pentru a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean chiar și în timp ce se ocupă de insurgenții ucraineni. De asemenea, rușii vor înrola sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac la sol rusesc de la căderea Uniunii Sovietice.

Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări ruse de invazie. Aceste trupe NATO, fără experiență în lupta cu războiul mecanizat modern, ar trebui să țină piept unei armate ruse călită în luptă și încurajată de victoria sa din Ucraina.

Armata rusă ar putea pregăti planuri de campanie pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără a se preocupa de zonele din spate. Această ipoteză de planificare ar permite Rusiei să se concentreze împotriva forțelor statelor baltice pe care altfel ar trebui să le așeze de-a lungul frontierei ucrainene pentru a descuraja sau a se apăra împotriva unui efort ucrainean de a ajuta la apărarea NATO. Este aproape imposibil de exagerat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a lupta împotriva atacului rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului de nord-est al NATO.

Scenarii și ipoteze

Hărțile de mai jos prezintă desfășurarea actuală a NATO, desfășurarea ucraineană teoretică bazată pe pozițiile militare ucrainene de dinainte de război și concentrările noționale de forțe rusești pentru o invazie a țărilor baltice. Scenariul de bază presupune că rușii vor acorda prioritate tăierii Coridorului Suwalki care se întinde între nord-vestul Belarusului și exclava rusă Kaliningrad pentru a împiedica NATO să întărească sau să aprovizioneze statele baltice, în timp ce unitățile blindate și aeriene ruse pun stăpânire pe statele baltice. Scenariul presupune, de asemenea, că rușii vor căuta să se pregătească și să atace suficient de repede pentru a evita ca NATO să aibă timp să aducă întăriri mari din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie pe Coridorul Suwalki și în statele baltice înainte de a invada.

Astfel, se ia în considerare o forță de invazie rusă formată în mare parte din unități din districtele militare nou-înființate Leningrad și Moscova, deoarece aceste forțe ar putea să se deplaseze pe poziții de atac și să lanseze o invazie mult mai rapid decât o forță rusă mai mare care să se bazeze pe unități din Caucaz, din apropierea Asiei Centrale sau din Orientul Îndepărtat. Provocarea cu care s-ar confrunta rușii în acoperirea frontierei unei Ucraine puternice și independente ar consuma probabil orice forțe pe care rușii ar putea alege să le pună la dispoziție din sud și est în orice caz. Generarea puterii de luptă rusești necesare pentru a cuceri statele baltice cu o forță de atac redusă în acest scenariu ar necesita probabil și unele întăriri din centrul Rusiei. Acest scenariu ar necesita o mobilizare mult mai amplă și mai lentă a forțelor rusești pe care NATO ar putea să le vadă și la care ar putea răspunde.

Desfășurările și mișcările descrise pe aceste hărți sunt noționale, iar detaliile sunt deschise dezbaterii și discuțiilor, notează analiștii ISW. Concluzia, însă, este foarte clară. O Ucraina independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face un atac rusesc asupra NATO mult mai dificil, riscant și mai costisitor pentru Moscova. O Ucraina independentă și puternică va ajuta astfel NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să îl învingă dacă descurajarea eșuează. O Rusia victorioasă care își atinge scopul de a distruge în întregime Ucraina, pe de altă parte, va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO într-o perioadă relativ scurtă de timp. Va fi mult mai greu să descurajăm viitoarea agresiune rusă și, deopotrivă, mai dificil și mult mai costisitor să o învingi dacă descurajarea eșuează. Alegerea în fața SUA de astăzi este așadar dură, dar răspunsul este clar. Interesele americane acum și în viitor sunt deservite mult mai bine prin reluarea acum a ajutorului Ucrainei decât prin permiterea Rusiei să câștige.

Quarterly Report - Editia 4

Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza Chinei nu doar gaze, ci și petrol prin Mongolia. El a mai spus că Beijingul și-a confirmat interesul de a promova gazoductul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #victorie, #Vladimir Putin, #NATO, #consecinte, #aparare, #Romania , #Razboi Ucraina