„Războiul hibrid“ subacvatic al Rusiei amenință securitatea unui miliard de oameni. ”Peste 90% din internet se află sub apă”

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 22:36
2063 citiri
„Războiul hibrid“ subacvatic al Rusiei amenință securitatea unui miliard de oameni. ”Peste 90% din internet se află sub apă”
Nord Stream 1 a încheiat faza inițială de colectare a datelor privind avariile din Marea Baltică FOTO pipeline-journal.net

Securitatea a aproape un miliard de oameni din Europa și America de Nord este amenințată de încercările Rusiei de a viza vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, inclusiv parcurile eoliene, conductele și cablurile electrice, a avertizat un comandant NATO.

Amiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a declarat că rețeaua de cabluri și conducte subacvatice de care depind energia și comunicațiile din Europa nu a fost construită pentru a rezista "războiului hibrid" purtat de Moscova și de alți adversari ai NATO.

"Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de războaie hibride subacvatice pentru a perturba economia europeană, prin cabluri de internet, conducte. Toată economia noastră de sub mare este amenințată", a spus el.

Rușii au dezvoltat inclusiv „submarinele nucleare pentru a opera subacvatic. Deci nu suntem naivi și noi [țările NATO] lucrăm împreună”, a adăugat el.

Maleterre, un ofițer de submarine care a spus că a petrecut „mai mult de 1.000 de zile sub apă”, apreciază că mediul s-a schimbat dramatic de când o mare parte din infrastructura actuală a fost dezvoltată de sectorul privat, lăsând-o extrem de vulnerabilă.

„Companiile nu știau că un astfel de război hibrid va evolua atât de rapid. Peste 90% din [internet] se află sub apă. Toate conexiunile între SUA, Canada și Europa se transmit subacvatic, astfel că există o mulțime de vulnerabilități”, a subliniat el.

Maleterre a explicat că odată Marcom avea simultan „peste 100 de nave, submarine nucleare și submarine convenționale” care patrulau apele, inclusiv în Arctica, Marea Neagră, Atlantic, Marea Baltică și Marea Mediterană.

„Este o preocupare foarte importantă, deoarece este o problemă de securitate pentru aproape 1 miliard de civili din națiunea NATO. Trebuie să fim protejați și bine aprovizionați de infrastructurile noastre submarine vitale .”

NATO înființează un centru dedicat securității subacvatice

Dar chiar și cu o prezență semnificativă, țărilor NATO le-a fost imposibil să păzească fiecare piesă a infrastructurii submarine, a spus el, responsabilitatea principală de a-și proteja propria infrastructură revenind națiunilor.

Din cauza acestor temeri cu privire la securitatea subacvatică NATO înființează un centru dedicat la cartierul Marcom din Northwood, (Marea Britanie), la periferia de nord-vest a Londrei, alături de centrul de transport maritim al NATO.

Folosind software pe bază de inteligență artificială, Marcom poate detecta și urmări activități suspecte pe mare, cum ar fi navele care își opresc sistemul de identificare automată (AIS) pentru a împiedica urmărirea lor care zăbovesc într-o anumită zonă.

Totodată, folosesc sateliți. „Folosim toți senzorii noștri de la fundul mării până în spațiu, în special capacitățile satelitare ale NATO, pentru a putea identifica activitățile suspecte”, a explicat Maleterre.

Capacitatea de a identifica actorii din spatele atacurilor hibride a fost vitală, a spus Maleterre, admițând totuși că ar putea fi o provocare, asemănător cu depistarea autorului unui atac cibernetic. „Dacă rușii folosesc capacități foarte înalte – și nu pot intra în detalii, dar vorbim despre submarine și submarine nucleare – este foarte, foarte greu; foarte greu”, a spus el.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Pentru a apăra Harkovul, aliații trebuie să permită Kievului să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, susțin analiștii americani
Pentru a apăra Harkovul, aliații trebuie să permită Kievului să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, susțin analiștii americani
Institutul american pentru Studiul Războiului subliniază că, pentru a reduce numărul de atacuri ale avioanelor rusești asupra Harkovului, Ucraina trebuie să obțină permisiunea aliaților...
#razboi Ucraina, #rusia invizie, #atacuri subacvatice, #NATO, #aparare, #cabluri subacvatice, #conducte , #Razboi Ucraina