O țară NATO cere ca Ucraina să primească același sprijin ca Israelul în timpul atacului Iranului

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 23:30
2903 citiri
O țară NATO cere ca Ucraina să primească același sprijin ca Israelul în timpul atacului Iranului
Atac cu rachete FOTO / Hepta

Situația Ucrainei justifică un răspuns internațional coordonat similar cu cel primit de Israel în urma loviturilor iraniene cu drone și rachete, au declarat unii oficiali cehi care și-au exprimat sprijinul pentru Israel.

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete sâmbătă, dar 99% dintre acestea au fost interceptate de forțele israeliene susținute de aliați, au declarat rapoarte oficiale israeliene. Potrivit oficialilor israelieni, Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au fost implicate în apărarea statului evreu.

Escaladarea a urmat atacului Israelului asupra ambasadei Iranului din Siria, care a dus la a doi generali iranieni.

Cehia condamnă ferm comportamentul destabilizator al Iranului și al împuterniciților săi care au decis să atace Israelul. Reiterăm dreptul israelian la autoapărare. Comportamentul agresiv pe termen lung al Iranului împiedică regiunea Orientului Mijlociu să trăiască în pace și securitate”, a declarat Ministerul de Externe ca reacție la atac.

Cu această ocazie, unii politicieni cehi au spus că Ucraina, care se confruntă cu atacuri similare din partea Rusiei, ar trebui să primească același tip de protecție.

„Atacul de noapte al ayatollahului asupra Israelului a fost respins cu succes datorită unui răspuns internațional rapid și a dorinței de a apăra spațiul aerian. Este păcat că nu apărăm spațiul aerian de deasupra Ucrainei cu aceeași vigoare...”, a postat ministrul ceh al afacerilor europene, Martin Dvořák (STAN), pe X.

Alți politicieni asociați cu partidul centrist STAN – partidul de coaliție al guvernului – au avut aceeași opinie.

„Ucraina merită aceeași apărare puternică pe care Israelul a primit-o pe bună dreptate de la aliații săi ”, a scris pe X Danuše Nerudová, principalul candidat al STAN pentru alegerile europene.

Premierul ceh Petr Fiala a subliniat că este necesar să se mențină ajutorul acordat Ucrainei din partea Statelor Unite. „Sprijinul SUA pentru Ucraina este absolut esențial”, a spus Fiala duminică, 14 aprilie, chiar înainte de a pleca în SUA pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden și reprezentanții Congresului SUA.

Zelenski: Avem nevoie de ajutor de la aliaţii noştri cu apărare antiaeriană, ca Israelul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în Ucraina, relatează luni DPA.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

"Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine", a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

"Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil", a spus Zelenski, adăugând: "Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!". Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că "unitatea" între aliaţi "oferă cea mai bună apărare", a subliniat Volodimir Zelenski.

"Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe", a remarcat preşedintele ucrainean. "Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone", a declarat Volodimir Zelenski.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el. "Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă", a spus el.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Totodată, oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend. În oraşul Nikopol (sud-est), cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, în sud-estul Ucrainei, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

Atacurile Rusiei se concentrează însă asupra oraşului Harkov (nord-est), continuând un tipar observat în ultimele săptămâni, au raportat anterior autorităţile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au raportat duminica aceasta că toate cele zece drone lansate de Rusia împotriva regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul aerian a vizat infrastructura critică a oraşului Harkov, situat la numai 40 km distanţă de frontiera cu Rusia, a indicat guvernatorul regional Oleh Sinegubov.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că s-au înregistrat întreruperi de energie electrică în unele zone din oraş.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de rachete pentru aceste sisteme, pentru a-şi putea proteja infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. De asemenea, Kievul urmează să primească primele avioane de luptă F-16 promise de aliaţii săi în cursul acestui an.

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului.

Quarterly Report - Editia 4

Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri, 22 mai, la Zărneşti, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare...
Ucraina răspunde cu noi atacuri. Rușii anunță mai mulți morți și răniți
Ucraina răspunde cu noi atacuri. Rușii anunță mai mulți morți și răniți
Două persoane au fost ucise, iar patru, rănite într-un atac cu dronă şi tiruri ucrainene în regiunea rusă Belgorod şi la Lîsîceansk, un oraş situat în estul Ucrianei, ocupat de forţe...
#razboi Ucraina, #rusia ivazie, #Sprijin, #aparare antiaeriana, #atac, #Iran, #Israel , #Razboi Ucraina