Putin va declara Marea Azov mare internă a Rusiei. Proiect de lege în Duma de Stat: ”Principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice”

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 17:35
5699 citiri
Putin va declara Marea Azov mare internă a Rusiei. Proiect de lege în Duma de Stat: ”Principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice”
FOTO worldatlas.com

O comisie parlamentară a trimis marţi în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca mare internă a Rusiei, potrivit EFE.

"În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice", a declarat pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti Mihail Şeremet, deputat în camera inferioară din partea Crimeii (anexate).

Aceasta va însemna "un triumf al dreptăţii istorice", a declarat el, adăugând că, astfel, "Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov".

De facto, Marea Azov, împărţită anterior de Rusia şi Ucraina, a devenit o mare internă a Federaţiei Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) în septembrie 2022.

Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus, afirmând că "vom face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege până la sfârşitul anului", a mai spus el.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a strâmtorii Kerci, după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele camere ale parlamentului federal rus - Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Acordul denunţat a fost semnat de ambele ţări la 24 decembrie 2003 şi ratificat de Rusia în 2004. La rândul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunţat acest acord pe 24 februarie a.c.

Eșecul contraofensivei ucrainene

În cadrul contraofensivei din vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc şi Crimeea şi pentru a deschide o ieşire la Marea Azov.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat marţi că Moscova rămâne deschisă negocierilor pentru reglementarea situaţiei în Ucraina, dar a subliniat că pentru Rusia este important să-şi atingă obiectivele stabilite în cadrul campaniei militare, relatează EFE şi TASS.

"Preşedintele (rus Vladimir) Putin a declarat în repetate rânduri că, pentru noi, important este să ne atingem obiectivele", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru canalul de televiziune RTVI.

Atunci când a lansat campania militară în Ucraina, la 24 februarie 2022, preşedintele rus a declarat că obiectivele sale sunt "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine.

Peskov a declarat că, "desigur", Rusia ar prefera să-şi atingă obiectivele prin "mijloace politico-diplomatice". "De aceea ne menţinem disponibilitatea de a negocia", a spus el, susţinând că procesul de negocieri a fost întrerupt de partea ucraineană.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret care interzice negocierile cu Rusia atât timp cât Putin se află la conducerea Rusiei. Zelenski a emis acest decret la câteva zile după ce Moscova a anexat cele patru regiuni ucrainene în septembrie 2023, pe lângă Crimeea, anexată în 2014.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Două transportoare blindate rusești explodează simultan. Momentul, surprins de o dronă VIDEO
Două transportoare blindate rusești explodează simultan. Momentul, surprins de o dronă VIDEO
Două transportoare blindate rusești au explodat simultan, după ce au călcat pe mine anti-tanc. Momentul a fost surprins de camera video de pe o dronă și publicat pe rețelele sociale. VIDEO...
Zelenski face o propunere strategică țărilor balcanice. „Putin trebuie să piardă războiul, pentru că aceasta este baza securităţii în Europa”
Zelenski face o propunere strategică țărilor balcanice. „Putin trebuie să piardă războiul, pentru că aceasta este baza securităţii în Europa”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a avertizat miercuri, 28 februarie, în capitala albaneză Tirana asupra crizei de muniţii cu care se confruntă Ucraina în faţa agresiunii ruse şi...
#razboi Ucraina, #marea azov, #duma de stat , #Razboi Ucraina