Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile Ucrainei pentru încheierea războiului, scrie Bloomberg.
Întâlnirea oficialilor din țările G7 și așa-numitul Sud Global face parte dintr-o rundă de discuții care pregătește terenul pentru un summit la nivel înalt care va avea loc în Elveția în iunie. Unele dintre întâlnirile anterioare au implicat zeci de alte țări din Golf, G20 și BRICS, o organizație care include Brazilia și India. O întâlnire la scară mai mică a avut loc în decembrie anul trecut.
Lista participanților la întâlnirea din capitala Qatarului nu a fost încă finalizată. Rusia nu a fost invitată și nu este încă clar dacă China va fi prezentă.
Aliații Ucrainei consideră participarea Beijingului esențială pentru succesul summit-ului, având în vedere influența pe care o are China asupra Moscovei.
„Planul de pace” de la Kiev prevede respectarea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, retragerea trupelor ruse, precum și garanții de securitate viitoare. De asemenea, conține prevederi specifice pentru protecția centralelor nucleare și aprovizionarea cu alimente.
Kievul dorește ca aceste principii să fie convenite în cadrul unui summit din Elveția în iunie, care ar trebui să preceadă eventualele discuții care să implice Rusia. China este văzută ca un jucător cheie care poate adăuga greutate oricărei înțelegeri, așa că este important dacă cineva de la Beijing se va prezenta la întâlnire.
China a participat până acum doar la una dintre întâlnirile anterioare, care a avut loc în Arabia Saudită în august anul trecut. Beijingul și alte câteva țări BRICS insistă că Rusia ar trebui să fie invitată să participe la discuții.
Moscova și Beijingul s-au apropiat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă. China, în ciuda declarației de „neutralitate”, nu a condamnat Rusia pentru război, devenind un sprijin diplomatic și economic pentru Federația Rusă.
Occidentul cere Beijingului să nu mai susțină mașina militară rusă. China a crescut dramatic vânzările către Rusia de mașini-unelte, microelectronice și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru fabricarea de rachete, tancuri, avioane și alte arme de război, notează Reuters.
in 2022 ukraina nu a vrut sa semneze acum se asteapta ca... Vezi tot