Şeful spionajului militar ucrainean: „Ne vom confrunta cu o situaţie dificilă începând cu luna mai” VIDEO

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 13:40
2147 citiri
Şeful spionajului militar ucrainean: „Ne vom confrunta cu o situaţie dificilă începând cu luna mai” VIDEO
Soldat pe frontul din Ucraina FOTO: X/ Volodimir Zelenski

Șeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov a avertizat luni, 22 aprilie, că situația de pe frontul ucrainean se va înrăutăţi spre jumătatea lunii mai şi începutul lunii iunie, care va fi o „perioadă dificilă”, relatează AFP.

Kirilo Budanov mai spune că Rusia desfăşoară o operaţiune complexă.

„Să nu intrăm prea mult în detalii, dar va exista o perioadă dificilă, la jumătatea lui mai şi începutul lui iunie”, a declarat el, întrebat despre situaţia de pe front, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al BBC.

Armata rusă „desfăşoară o operaţiune complexă”, a spus el.

„Credem că o situaţie mai degrabă dificilă ne aşteaptă într-un viitor apropiat. Dar trebuie să înţelegem că nu va fi catastrofală”, a estimat Kirilo Budanov.

„Armaghedonul nu se va produce, contrar a ceea ce mulţi spun în acest moment. Dar vor exista probleme începând de la jumătatea lui mai”, a adăugat el.

Armata ucraineană traversează deja o perioadă delicată, fiind confruntată cu o penurie de noi recruţi şi de muniţii din cauza întârzierilor importante de livrări de ajutor occidental, în special american.

De cealaltă parte, trupele ruse, mult mai numeroase şi mai bine înarmate, nu încetează să avanseze spre Est şi revendică cu regularitate cucerirea unor mici sate în Donbas.

În februarie, Moscova a cucerit Avdiivka, un oraş fortăreaţă, şi vizează acum oraşul strategic Ceasiv Iar. Localitatea, aflată pe un deal, se află la 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune sub control ucrainean, care este un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Kievul se teme acum de o ofensivă rusă în vară încă şi mai puternică.

La sfârşitul lui martie, comandantul forţelor terestre ucrainene Oleksandr Pavliuk a spus că este „posibil” un astfel de scenariu, care ar implica un grup de 100.000 de soldaţi ruşi.

Comandantul şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut deja la jumătatea lui aprilie că situaţia de pe front „s-a deteriorat considerabil” recent. El a afirmat că vede o „intensificare semnificativă” a ofensivei ruse din martie, ceea ce a dus la „succese tactice”.

Marea contraofensivă ucraineană din vara lui 2023 s-a lovit de liniile puternice de apărare ruse care au epuizat resursele armatei ucrainene, fără a elibera regiunile ocupate de Rusia.

Ucraina se confruntă acum cu ezitări din partea aliaţilor săi occidentali, chiar dacă un ajutor militar american de 61 de miliarde de dolari, multă vreme blocat, a fost votat în cele din urmă de Congresul SUA în weekendul trecut.

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski a mers la Harkov, în plină ofensivă a rușilor. Ultimele informații de pe front: ”Inamicul a suferit pierderi foarte grele” FOTO/VIDEO
Zelenski a mers la Harkov, în plină ofensivă a rușilor. Ultimele informații de pe front: ”Inamicul a suferit pierderi foarte grele” FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a mers vineri, 24 mai, în oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, pe fondul...
Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul...
#razboi Ucraina, #front ucraina, #atac Rusia, #mai, #iunie, #ajutor militar Ucraina, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina