Cine a profitat de loviturile Occidentului asupra lui Putin: ”Centrul lumii” s-a mutat la 4.900 de kilometri distanță

Joi, 30 Mai 2024, ora 01:44
3850 citiri
Cine a profitat de loviturile Occidentului asupra lui Putin: ”Centrul lumii” s-a mutat la 4.900 de kilometri distanță
Dubaiul a profitat de mutarea afacerilor de la Geneva FOTO / captură IBG

După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu 825 de zile, Occidentul și-a direcționat loviturile împotriva lui Putin pentru a-i diminua forța de luptă. Însă, după măsurile contra Moscovei, ”centrul lumii” afacerilor s-a mutat la Dubai, în plin deșert, de la Geneva, care era locul tranzacțiilor internaționale cu petrol.

”Sancțiunile împotriva Rusiei nu au niciun impact în afara vestului și încercările de a opri fluxul de afaceri nu fac decât să-l redirecționeze în altă parte”, a declarat Hamad Buamim, președintele principalului centru comercial DMCC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, potrivit Financial Times.

„Sancțiunile încetinesc economia, nu o opresc niciodată”, a spus Hamad Buamim, președintele Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), o zonă de liber schimb lider din Emiratele Arabe Unite, care spune că găzduiește peste 24.000 de afaceri. De asemenea, este președintele Camerei de Comerț din Dubai. „Comerțul continuă să curgă, pur și simplu curge într-un mod diferit”, a spus el pentru sursa citată.

Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria

Comentariile lui Buamim vin în timp ce Dubaiul își valorifică poziția geografică între est și vest pentru a se cimenta ca un nod pentru comerțul mondial, într-un moment în care sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, protecționismul economic și tensiunile dintre SUA și China remodelează comerțul global.

Dubai este văzut ca un beneficiar al încercărilor americane și europene de a izola economia Rusiei, deoarece comercianții de petrol s-au mutat de la Geneva în Emiratele Arabe Unite, după ce Elveția s-a alăturat sancțiunilor impuse Moscovei. Energia este cel mai important sector pentru DMCC, potrivit Buamim, cu aproximativ 3.000 de companii energetice înregistrate în zonă.

Cu toate acestea, în ultimele luni, Emiratele Arabe Unite, împreună cu alte țări, au fost sub presiune din partea SUA, UE și Regatul Unit pentru a acționa împotriva companiilor care comercializează cu Rusia.

Elon Musk a recunoscut în direct: ”Sunt un extraterestru” și pot dovedi acest lucru VIDEO

„Faptul că economia nu este controlată exclusiv de o parte a lumii face ca aceste sancțiuni să fie mai puțin eficiente”, a spus Buamim. „Dacă luăm doar conflictul din Ucraina, [sancțiunile] sunt eficiente atunci când privești spre vest, dar nu sunt cu adevărat eficiente dincolo de asta.” El a adăugat: „Nu le vedem ca pe un instrument excelent pentru a avea vreun impact. Doar fac comerțul mai complex și au impact asupra întregii lumi.”

SUA au vizat în special băncile internaționale care finanțează tranzacții comerciale. Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni comerciantului de petrol cu sediul în Dubai Paramount Energy & Commodities DMCC, o entitate înființată cu puțin timp înainte ca membrii G7 să impună un plafon de preț petrolului rusesc și care își împărtășește numele cu Paramount Energy & Commodities SA, un grup elvețian fondat de veteranul comerciant olandez Niels Troost.

Între timp, Parlamentul European a votat împotriva eliminării Emiratelor Arabe Unite de pe „lista gri” a UE a țărilor cu risc ridicat, susținând că a făcut eforturi slabe pentru a aborda evaziunea rusă a sancțiunilor.

CREA, un think-tank finlandez al energiei, a declarat că sancțiunile asupra exporturilor rusești de petrol au costat Kremlinul aproximativ 34 de miliarde de euro în 2023, aproape tot costul provenind din scăderea prețului petrolului rusesc. Luna aceasta, Gazprom a raportat și o pierdere de 7 miliarde de dolari după ce exporturile de gaze rusești s-au înjumătățit în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Un ofițer occidental dă o veste proastă alianței NATO: ”Rușii și-au pus ceva în cap și sunt necruțători”

Dar Buamim a spus că sancțiunile nu au fost motivul pentru care companiile s-au mutat în Dubai, la o distanță de 4.900 de kilometri de Geneva. „Nu rușii au dominat cu adevărat creșterea. Am avut o creștere venită din Elveția. Avem companii din alte țări. Ei văd că Dubaiul are infrastructura, accesul la piață și poziția neutră [cu privire la război]”.

„Protecționismul a început să fie în fruntea agendei tuturor politicienilor. Din păcate, politica duce la decizii care nu sunt viabile din punct de vedere comercial pentru economia globală”, a spus el.

Până acum, a spus el, Emiratele Arabe Unite și statele din Golf în general au reușit să mențină o poziție neutră care, de exemplu, nu era „nici pro-americană sau anti-China”. Dar acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil de menținut, pe măsură ce SUA au început să ceară țărilor să aleagă partea, a spus el.

„Acea tensiune între SUA și China nu mai este o problemă dintre SUA și China”, a spus Buamim. „Aceasta este o provocare pentru companiile din întreaga lume”.

România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit joi, 20 iunie, în şedinţă la Palatul Cotroceni, a decis că România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, cu condiția ca țara noastră să...
Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
O centrală electrică ucraineană a fost avariată într-un atac rus masiv, în noaptea de miercuri spre joi, 20 iunie, ultimul dintr-o serie vizând instalaţii energetice ucrainene, anunţă...
#razboi Ucraina, #Dubai EAU, #Dubai centru financiar international, #sanctiuni Rusia, #geneva, #Putin sanctiuni Rusia , #razboi
  1. Încă un pas spre libertate pentru fostul baron PSD Dumitru Buzatu. Ce a decis instanța
  2. Avertizare de vreme severă imediată. Județele lovite de vânt puternic în următoarele ore
  3. Războiul hibrid al lui Putin deschide un al doilea front la granița de est a NATO
  4. Accident feroviar la Tuzla după ce un tren cu 40 de călători a lovit un camion încărcat cu piatră. Traficul este închis VIDEO
  5. Fratele lui Radu Mazăre scapă de pușcărie. Judecătorii au decis eliberarea condiționată a lui Alexandru Mazăre
  6. Darul primit de Putin de la Kim Jong Un, după semnarea acordului de securitate dintre Rusia și Coreea de Nord FOTO/VIDEO
  7. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  8. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  9. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  10. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră