SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 01:44
6168 citiri
SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin
SUA lovesc Rusia, iar bursa din Moscova nu mai poate face tranzactii cu dolari și euro FOTO / captură Cryptopolitan

Rusia a reușit să-și mărească cheltuielile militare de când a invadat Ucraina în 2022, în ciuda faptului că s-a confruntat cu cele mai mari sancțiuni și controale la export luate vreodată de Statele Unite și aliații săi împotriva economiei unei țări. Însă acum Statele Unite zguduie sistemul financiar al Rusiei, dând o lovitură puternică Moscovei, cu noi sancțiuni care au dus la oprirea tranzacțiilor cu dolari și euro la bursa locală. Acest fapt este un pas decisiv care poate duce la căderea lui Putin.

Stoparea tranzacțiilor în dolari și euro pe principala platformă financiară de la Moscova va crește costurile războiului președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, potrivit The Washington Post.

Noile sancțiuni majore – anunțate miercuri de Departamentul Trezoreriei din SUA – au țintit Bursa din Moscova, principala piață financiară a Rusiei, pentru că îi ajută pe ruși să „profite din mașina de război a Kremlinului” și au extins riscul de sancțiuni secundare pentru orice instituție financiară străină care face afaceri cu economia de război a Rusiei.

Americanii dezvăluie din spatele ușilor închise: Putin pregătește o surpriză de proporții

Bursa din Moscova operează piețele de tranzacționare cu acțiuni, obligațiuni, instrumente derivate, valute și metale prețioase. Noile sancțiuni au vizat și companiile cu sediul în China care vând cipuri semiconductoare Rusiei, precum și peste 300 de persoane și entități din Rusia, Europa, Asia (din Emiratele Arabe Unite și Turcia) și Africa.

Mai degrabă decât să cedeze, Rusia a apelat la China și India și la nenumărați intermediari ascunși pentru a ocoli restricțiile, Occidentul neputând să se îndepărteze complet de mărfurile rusești.

Efortul de a înăspri pedepsele împotriva Rusiei reflectă o recunoaștere tot mai mare în rândul factorilor de decizie că măsurile de până acum, inclusiv controale fără precedent la export, s-au dovedit insuficiente pentru a împiedica Kremlinul să obțină părți occidentale pentru lanțul său de aprovizionare militar, a spus Edward Fishman.

Lovitură grea primită de Putin: O țară apropiată se rupe de Rusia, renunțând la alianța sa militară

Pentru a reduce comerțul, Trezoreria a extins săptămâna aceasta „sancțiunile secundare”, care urmăresc să facă băncile străine să nu fie dispuse să proceseze plățile băncilor rusești.

Sancțiunile secundare, care vizează entitățile care fac afaceri cu companii rusești sau persoane aflate sub sancțiune, sunt acum aplicabile nu doar entităților care lucrează cu industria de apărare a Rusiei, ci și celor care lucrează cu orice companie sau persoană rusă sancționată, inclusiv cele mai mari bănci din țară.

Drept urmare, afacerile rusești trebuie acum să convertească dolari și euro pe piața interbancară a Moscovei și nu pe bursa centralizată, permițând băncilor să perceapă comisioane mari pentru fiecare tranzacție și crescând spread-urile la care sunt cumpărați și vânduți dolari și euro, reducând transparența.

Cea mai bună veste pentru toți oamenii. Pot trăi cu 28% mai mult, dacă fac o mutare

Deși rușii au trecut din ce în ce mai mult la yuanul chinezesc de la invazia din februarie 2022 – 54% din toate tranzacțiile cu valută la Bursa din Moscova sunt acum chinezești – dolarii și euro sunt încă importanți pentru economia Rusiei.

„Rusia este încă dependentă de utilizarea monedelor occidentale pentru comerțul cu toate țările, cu excepția Chinei”, a spus Janis Kluge, economist la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate. „Există o cerere uriașă pentru tranzacționarea acestor valute.”

Noile sancțiuni, a spus Kluge, „vor crește costurile pentru importatori și exportatori” și vor adăuga noi „straturi de complexitate” tranzacțiilor comerciale din Rusia. „Impactul este inițial psihologic”, a spus el și crește și mai mult izolarea Rusiei.

Un înalt oficial de la Moscova sună alarma lui Putin: O putere prietenă ne blochează
Un înalt oficial de la Moscova sună alarma lui Putin: O putere prietenă ne blochează
Liderul de la Kremlin continuă fără scrupule războiul său din Ucraina, care a depășit borna de 860 de zile, dar și pragul de 100.000 de militari ruși morți în conflict, conform datele...
Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Summit-ul NATO de la Washington a confirmat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, un lucru care îl va înfuria în mod sigur pe Vladimir Putin. Însă, în...
#razboi Ucraina, #sanctiuni SUA Rusia, #Bursa Moscova, #dolari americani, #tranzactii financiar bancare, #euro, #ruble , #razboi
  1. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  2. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  3. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  4. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  5. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  6. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  7. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  8. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  9. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  10. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”