Strategia Occidentului care a eșuat contra lui Putin: Există o singură cale pentru înfrângerea tiranului

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 00:43
3876 citiri
Strategia Occidentului care a eșuat contra lui Putin: Există o singură cale pentru înfrângerea tiranului
Una din strategiile Occidentului a eșuat contra lui Putin FOTO: Atlantic

Pe măsură ce războiul Ucrainei împotriva Rusiei intră în al treilea an, parlamentarii de la Washington încă mai tergiversează ajutorul pentru Kiev. Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, dar această strategie a Occidentului a eșuat în bătălia contra lui Putin. Este tot mai clar, spun analiștii, că există o singură cale pentru înfrângerea tiranului: sprijinul militar pentru Ucraina care să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

America are mai puține îndoieli cu privire la desfășurarea unei campanii financiare împotriva lui Vladimir Putin. După ce a vizat entități rusești, amenință cu „sancțiuni secundare” pentru susținătorii lor străini, potrivit The Economist.

În decembrie, Casa Albă a declarat că va interzice sistemul dolarului pentru orice bancă care se dovedește că ajută Rusia să obțină acces la bunuri sensibile. După uciderea din închisoare a lui Alexei Navalnîi, principalul lider al opoziției din Rusia, urmează să anunțe noi sancțiuni în cursul acestei săptămâni.

Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: Și-a reactivat o forță mai periculoasă ca niciodată

Pe 21 februarie, Uniunea Europeană a convenit cu privire la cea de-a 13-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, pedepsind firmele chineze și indiene care s-au dovedit a ajuta efortul de război al lui Putin. Problema este că sancțiunile nu funcționează bine.

Din februarie 2022, America, Europa și aliații lor au aplicat împreună sancțiuni împotriva a peste 16.500 de entități rusești. Ei au căutat în diferite moduri să reducă veniturile petroliere rusești, să interzică exportul de mărfuri sensibile în țară, să înghețe rezervele băncii centrale și să scoată unele bănci rusești din sistemul financiar global.

Ideea a fost să folosească influența Occidentului asupra sistemului comercial și financiar global pentru a-l împiedica pe Putin să obțină tehnologia și valuta de care avea nevoie pentru a-și susține efortul de război. Gama de sancțiuni care vizează una dintre cele mai mari economii ale lumii a fost larg salutată ca fiind fără precedent.

China se sperie de mutările SUA: Putin sub mare presiune, Beijingul închide ușa Rusiei

Realitatea s-a dovedit drastic diferită. Economia Rusiei a fost mai rezistentă, iar efortul de sancțiuni mult mai slab decât se spera. La scurt timp după începerea războiului, FMI se aștepta ca PIB-ul Rusiei să scadă cu mai mult de o zecime între 2021 și 2023.

Războiul financiar contra Rusiei nu înlocuiește armele

Până în octombrie anul trecut, a estimat că producția în 2023 ar fi putut, de fapt, să fi crescut ușor în aceeași perioadă. Mai mult, războiul a arătat cât de repede comerțul global și fluxurile financiare își găsesc calea în jurul barierelor care le sunt puse în cale.

Luați comerțul cu țiței. În 2022, aproximativ 60% din țițeiul din vestul Rusiei a fost transportat în tancuri europene, apoi au apărut măsurile G7. Ca răspuns, s-a dezvoltat o infrastructură de transport maritim din umbră care este cu mult în afara controlului Occidentului și care livrează o mare parte din petrolul Rusiei la un preț mai mare.

Mai mult petrol este comercializat în Dubai și Hong Kong, în loc de Geneva. Înțelegerea Occidentului asupra ordinii energetice globale a slăbit. Alte fluxuri comerciale s-au adaptat în mod similar.

Ucraina doboară pe capete ”bestiile” Rusiei: Nimicirea ”diamantelor” armatei lui Putin, cheia pentru înfrângerea Moscovei VIDEO

Chiar dacă exporturile din UE către Rusia s-au prăbușit, locuri precum Armenia, Kazahstanul și Kârgâzstanul au început să importe mai mult din Europa – și au devenit în mod misterios furnizori importanți de bunuri esențiale pentru Rusia.

Pentru factorii de decizie din Washington și Bruxelles, sancțiunile au un apel seducător. Într-un moment în care sprijinul politic pentru finanțarea Ucrainei se deteriorează, acestea par o modalitate ieftină de a slăbi Rusia și de a apăra Ucraina.

Cu toate acestea, ultimii doi ani dezvăluie cât de iluzorie este o astfel de gândire. Sancțiunile nu fac suficient, iar accentuarea lor va fi contraproductivă pe termen lung. Nu există nicio armă magică; războiul financiar nu este un substitut pentru trimiterea Ucrainei a banilor și armelor de care are nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Rusia continuă fără nicio reticență războiul din Ucraina, în ciuda faptului că a suferit sute de mii de victime în rândul armatei sale. Însă acum un fenomen se propagă în interiorul...
Un general american dezvăluie ce ascunde Putin: Cum devine armata Rusiei cea mai mare din Europa VIDEO
Un general american dezvăluie ce ascunde Putin: Cum devine armata Rusiei cea mai mare din Europa VIDEO
Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank de la Washinton a afirmat că Rusia a câștigat 500 de kilometri pătrați în Ucraina din octombrie 2023 și până la sfârșitul lunii...
#razboi Ucraina, #sanctiuni Occident Rusia, #Ucraina ajutor militar SUA, #Ucraina SUA, #sanctiuni Rusia SUA, #Putin razboi , #razboi