Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”

Sambata, 25 Mai 2024, ora 03:43
11059 citiri
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Militarii ucraineni s-au plâns că servciul de internet Starlink s-a oprit după atacurile Rusiei FOTO: Dnyuz

Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care își desfășoară activitatea în Ucraina, Starlink, a fost lovit de războiul electronic al Moscovei. Un atac invizibill provocat de o tehnologie avansată a interferat cu serviciul de internet al lui Elon Musk, perturbându-l grav.

Oficialii ucraineni au anunțat că s-au produs mai multe întreruperi ale serviciului american de internet Starlink de pe linia frontului, în urma atacurilor de război electronic ale Rusiei, potrivit The New York Times.

Chiar înainte ca trupele ruse să treacă peste granița de nord cu Ucraina în această lună, membrii Brigăzii 92 de Asalt a Ucrainei au pierdut o resursă vitală. Serviciul de internet prin satelit Starlink, pe care soldații îl folosesc pentru a comunica, a colecta informații și a conduce atacuri cu drone, a încetinit până când s-a oprit.

Acum e simplu să stai departe de un atac cerebral și pierderea memoriei: Metodă descoperită, o schimbare la masă

Operat de SpaceX al lui Elon Musk, Starlink a fost esențial pentru armata ucraineană încă din primele zile ale războiului cu Rusia. Fără serviciul complet, au spus soldații ucraineni, nu ar putea comunica și împărtăși rapid informații despre atacul surpriză și au recurs la trimiterea de mesaje text. Experiențele lor s-au repetat pe noua linie de front nordică, potrivit soldaților, oficialilor și experților în războiul electronic ucraineni.

Pe măsură ce trupele ruse au înregistrat câștiguri în această lună în apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au desfășurat arme electronice mai puternice și instrumente mai sofisticate pentru a degrada serviciul Starlink, au spus oficialii ucraineni.

Progresele reprezintă o amenințare majoră pentru Ucraina, care a reușit adesea să depășească armata rusă cu ajutorul conectivității din prima linie și a altor tehnologii, dar a fost în defensivă împotriva avansului reînnoit al Rusiei.

Noile întreruperi par să fie prima dată când rușii au cauzat întreruperi pe scară largă ale Starlink. Dacă vor continua să reușească, ar putea marca o schimbare tactică în conflict, evidențiind vulnerabilitatea și dependența Ucrainei de serviciul oferit de compania lui Musk.

Cele mai frumoase nume de băieți și fete: Top 100 alese de părinți în anul 2023

Pe măsură ce Statele Unite și alte guverne lucrează cu SpaceX, întreruperile ridică întrebări mai ample cu privire la fiabilitatea Starlink împotriva unui adversar sofisticat din punct de vedere tehnic.

În unele zile, Ucraina pierde războiul electronic cu Rusia

Starlink funcționează prin transmiterea unei conexiuni la internet de la sateliții care se rotesc în jurul Pământului. Semnalele sunt recepționate la sol de antene terminale de dimensiunea unei cutii de pizza, care apoi distribuie conexiunea ca un router Wi-Fi către laptopuri, telefoane și alte dispozitive din apropiere. Starlink a oferit Ucrainei un serviciu de internet vital din 2022, soldații bazându-se pe acesta pentru a ghida dronele conectate la internet care sunt folosite pentru supraveghere și ca arme, printre alte sarcini.

Într-un interviu din această săptămână, Mikhailo Fedorov, ministrul comunicațiilor al Ucrainei, a declarat că recentele atacuri ale Rusiei împotriva Starlink par să folosească tehnologii noi și mai avansate. Serviciul a rezistat anterior remarcabil de bine împotriva interferențelor pe câmpurile de luptă.

Dar rușii „testează acum diferite mecanisme pentru a perturba calitatea conexiunilor Starlink, deoarece este atât de important pentru noi”, a spus Fedorov, fără a oferi detalii despre ceea ce el a numit sistemele lor de arme electronice „puternice”. Ucraina comunica în mod constant cu SpaceX pentru a rezolva problemele.

Ucraina a devastat o forță strategică a Rusiei: Distrusă de o tehnologie avansată în plină noapte VIDEO

Un oficial care conduce eforturile de război electronic ale Rusiei a declarat luna trecută presei de stat că armata a pus Starlink pe o „listă de ținte” și a dezvoltat capabilități pentru a contracara serviciul.

„Pierdem lupta de război electronic”, a spus Ajax, indicativul de apel pentru comandantul adjunct al batalionului de drone Ahile 92, care a descris într-un interviu provocările cu care se confruntă trupele sale după ce conexiunea Starlink a eșuat. „Cu o zi înainte de atacuri, pur și simplu s-a închis”, a spus Ajax.

Kari A. Bingen, fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA și expert în război electronic, a declarat că Starlink și alte comunicații prin satelit ar putea fi perturbate prin utilizarea unei frecvențe radio de mare putere pentru a copleși legăturile de conexiune. Atacurile invizibile se fac de obicei dintr-un vehicul cu un turn radio mare atașat în partea de sus, a spus ea.

România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit joi, 20 iunie, în şedinţă la Palatul Cotroceni, a decis că România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, cu condiția ca țara noastră să...
Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
O centrală electrică ucraineană a fost avariată într-un atac rus masiv, în noaptea de miercuri spre joi, 20 iunie, ultimul dintr-o serie vizând instalaţii energetice ucrainene, anunţă...
#razboi Ucraina, #starlink ucraina, #Elon Musk SpaceX Internet, #internet ucraina, #razboi electronic, #Rusia razboi , #Razboi Ucraina
  1. Încă un pas spre libertate pentru fostul baron PSD Dumitru Buzatu. Ce a decis instanța
  2. Avertizare de vreme severă imediată. Județele lovite de vânt puternic în următoarele ore
  3. Războiul hibrid al lui Putin deschide un al doilea front la granița de est a NATO
  4. Accident feroviar la Tuzla după ce un tren cu 40 de călători a lovit un camion încărcat cu piatră. Traficul este închis VIDEO
  5. Fratele lui Radu Mazăre scapă de pușcărie. Judecătorii au decis eliberarea condiționată a lui Alexandru Mazăre
  6. Darul primit de Putin de la Kim Jong Un, după semnarea acordului de securitate dintre Rusia și Coreea de Nord FOTO/VIDEO
  7. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  8. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  9. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  10. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră