Dialogurile Ziare.com: Radu Mihaiu: “E nevoie să redefinim ce înseamnă primării de sector"

Bieții specializați în Rusia contemporană și tipul de război îndreptat împotriva unei națiuni care refuză să se supună din prima

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 18 Martie 2022, ora 12:44
4401 citiri

Printre primii occidentali cu care am interacționat după căderea regimului comunist-ceaușist-naționalist-izolaționist din România au fost cei care se specializaseră în spațiul comunist/sovietic și care încă mai bâjbâiau să afle pe pipăite cum de acel sistem, rodat în Uniunea Sovietică de trei generații și în restul statelor satelit, cum era și România, de aproape două generații a dispărut peste noapte, prin disoluție în irelevanță.

Mi-am adus aminte de ei, văzându-i pe unii de astăzi, de la noi și de aiurea, care exact asta fac, când vine vorba despre Federația Rusă, aflată în plin colaps istoric, autoprovocat și în dispreț față de toate avertizările primite.

Adică, bieții de ei bâjbâie printre știrile privind „mersul” războiului în Ucraina, doar-doar vor pipăi vreuna din care să rezulte că totuși această Federație Rusă ar fi meritat orgoliile cu care se împăuna până acum trei săptămâni și pe care ei, specializații în Rusia contemporană, ne tot îndeamnă să le menajăm, ca să nu îi supărăm pe Putin și ai lui și mai tare decât se supăraseră ei când cu agresiunea militară asupra Ucrainei, neprovocată, nejustificată și ilegală.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Neurmărind ei atent fenomenul militar rusesc, bieții specializați în Rusia contemporană nu pot înțelege un lucru simplu: tipul ăsta de război îndreptat împotriva unei națiuni care refuză să se supună din prima, de cum spre soldatul rus la ei pe teritoriu, a fost exersat de penibila armată rusă și în Afganistan, în anii 1980, și în Siria, de 11 ani încoace și nu a avut niciodată vreo finalitate.

Nu a adus niciodată vreun succes militar sau politic orgolioasei Federații Ruse. Care a plecat cu coada între picioare din Afganistan și care își târăște piciorul militar prin Siria, fără noimă, alta decât cea de a distruge obiective civile și de a ucide civili.

Lucru pe care Putin, generalii săi, acoliții și complicii săi, dar și poporul rus, pe care îl prezidează el, îl știu în detaliu.

În momentul în care „operația militară specială” a eșuat complet, după primele zile, în loc să se oprească din catastrofă, să își retragă forțele și să negocieze o pace din care să rămână măcar cu ce aveau la începutul operației, Putin și generalii săi au decis să treacă la forma cealaltă de război, cea de alungare a civililor cu milioanele, inclusiv milioane de copii, prin lovirea intenționată a obiectivelor civile, mai ales locuințe, școli, maternități, spitale și prin privarea civililor de elementele de bază ale traiului în oraș (apă, căldură, alimente, energie). Știind cu precizie, din experiențele anterioare, că o asemenea formă de război va fi perdantă pentru ei și Rusia lor cu necesitate.

Diferența este că, în cazurile anterioare, când un asemenea război îndreptat împotriva civililor din țara agresată a durat 10 ani și mai bine, comunitatea internațională a tăcut, a întors capul și doar a certat Rusia/Uniunea Sovietică cu extremă deferență, ca și când nu ar fi vrut să o supere.

Pe când acum, întreaga comunitate internațională, cu excepțiile cunoscute (Coreea de Nord, Eritreea și Siria) condamnă ferm această „operație militară specială” de distrugere a unui stat populat cu cetățeni civili care nu merită ce li se întâmplă sub bombele rusești.

Iar o bună parte din această comunitate internațională aplică deja, tot de trei săptămâni, sancțiuni devastatoare pentru Rusia, precum și susțin prin toate formele, umanitare și de sprijin de război, Ucraina și poporul ei.

De aceea nu este nevoie să așteptăm nici măcar o zi în plus, nu zece ani, cum a fost până acum, pentru a cere Rusiei să înceteze și să plece din Ucraina, cu coada între picioare, așa cum a mai făcut-o.

Cu mențiunea că acesta nu a fost niciodată un război de orgolii, din partea Rusiei. Așa că nici nu ar avea de ce să îi menajeze cineva orgoliile acestei Rusia, care s-a dovedit barbară, penibilă militar și subinteligentă colectiv.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Șeful armatei germane: NATO l-ar învinge pe Putin, dacă acesta atacă flancul estic
Șeful armatei germane: NATO l-ar învinge pe Putin, dacă acesta atacă flancul estic
NATO ar învinge trupele lui Putin dacă Rusia ar îndrăzni să atace flancul estic al Europei, susține șeful forțelor armate germane, generalul Carsten Breuer. Într-un interviu pentru The...
Putin susține că 95% din forțele nucleare strategice au fost modernizate. Ce arme noi a început să producă Rusia
Putin susține că 95% din forțele nucleare strategice au fost modernizate. Ce arme noi a început să producă Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 23 februarie, că 95% din forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost modernizate și că forțele aeriene tocmai au primit patru noi...
#razboi Ucraina, #rusia contemporana, #spital, #civili , #Razboi Ucraina