Mai multe state UE aprobă propunerea Cehiei de a cumpăra arme din afara Europei pentru Ucraina. ”Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 08:14
2088 citiri
Mai multe state UE aprobă propunerea Cehiei de a cumpăra arme din afara Europei pentru Ucraina. ”Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”
Reuniunea de la Paris FOTO Emmanuel Macron/X

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanţii la o întâlnire dedicată susţinerii Kievului, transmite AFP.

Această propunere, iniţiată de Cehia,"se bucură de un mare sprijin din partea mai multor ţări", a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri care a reunit peste 25 de ţări aliate ale Kievului.

"Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei", a declarat premierul ceh, asigurând că aproximativ 15 ţări sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative care îşi propune să răspundă penuriei de muniţie, în special de obuze de artilerie, din Ucraina.

Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat că propunerea cehă este coerentă cu politica de până acum a UE şi a anunţat participarea Franţei la ea."Am cerut statelor nemembre ale UE să vină cu soluţii (...) şi, prin urmare, vom participa la această iniţiativă", a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că "singurul obiectiv este eficienţa".

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că ţara sa va contribui la planul ceh cu "peste 100 de milioane de euro" şi că "alte ţări vor urma" această cale.

"În ceea ce priveşte muniţia, există această iniţiativă cehă foarte bună, care constă în cumpărarea de muniţie şi obuze din întreaga lume pentru Ucraina", a explicat Rutte. El a refuzat să precizeze care ţări din afara Europei ar putea fi solicitate să producă muniţiile ce vor fi livrate Ucrainei."Este un secret", a declarat premierul olandez.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămâni, dar UE, care a oferit ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, se luptă să îşi respecte angajamentele, în special în ceea ce priveşte obuzele.

UE şi-a stabilit un obiectiv de un milion de obuze de livrat Ucrainei până în luna martie, dar nu va fi în măsură să îl atingă."Este clar că nu am avut acest milion. Deci a fost, fără îndoială, un angajament imprudent", a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Prezent, de asemenea, la Paris, premierul portughez Antonio Costa a asigurat că miniştrii apărării din statele membre ale UE vor prezenta "în următoarele zece zile un plan concret pentru consolidarea capacităţii de a comanda muniţii pentru a sprijini efortul de război al poporului ucrainean".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Inginerii ucraineni de la Highland Systems au dezvăluit primul prototip de submarin care promite să schimbe strategia militară a Ucrainei pe mare. Fotografii și videoclipuri cu noul vas,...
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
#razboi Ucraina, #Cehia, #arme, #Ucraina, #state UE , #Razboi Ucraina