Rușii ar putea fi nevoiți să-și revizuiască planurile pentru operațiunea ofensivă din vară. Decizia care schimbă jocul în Ucraina

Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 16:47
8342 citiri
Rușii ar putea fi nevoiți să-și revizuiască planurile pentru operațiunea ofensivă din vară. Decizia care schimbă jocul în Ucraina
Vladimir Putin FOTO X/Nexta

Analiștii militari prognozează că, în iunie, Forțele Armate ucrainene vor fi într-o stare mult mai bună datorită asistenței de securitate din partea Statelor Unite.

Rușii ar putea să fie nevoiți să-și revizuiască planurile pentru operațiunea ofensivă pe scară largă pe care analiștii militari se așteaptă să o lanseze Putin în luna iunie a acestui an. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, până la începutul verii, forțele Kievului vor avea o poziție operațională semnificativ îmbunătățită, deoarece vor atrage suficientă asistență de securitate din partea Statelor Unite.

ISW consideră că armata rusă, atunci când a planificat ofensiva de vară, a presupus că forțele ucrainene nu vor fi capabile să se apere împotriva operațiunilor ofensive rusești actuale și viitoare din cauza întârzierilor sau a opririi complete a ajutorului militar al SUA. Acest lucru a permis rușilor să-și construiască planurile pe baza faptului că și cu trupe slab antrenate și prost echipate ar putea avansa împotriva forțelor ucrainene care nu aveau muniția necesară pentru artilerie și apărare aeriană. Acum, se pare, vor trebui să facă ajustări la calculele lor.

În același timp, ISW notează că Ucraina se confruntă cu o altă problemă importantă - reaprovizionarea personalului Forțelor Armate, care ar permite rotații pentru odihnă și completarea unităților degradate. Cercetătorii spun că va fi nevoie de timp pentru ca aceste eforturi să aibă un efect la scară largă.

Rușii încearcă să spargă apărarea forțelor ucrainene până ajunge noul ajutor american

Conform previziunilor ISW, rușii își vor intensifica operațiunile ofensive și atacurile aeriene în săptămânile următoare pentru a provoca cât mai multe daune posibil Ucrainei până când aceasta va primi ajutor militar din partea SUA.

Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Iar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, iar forțele ucrainene au făcut recent avansuri confirmate la sud de Kreminna.

Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor.

După căderea Bahmutului, în martie 2023, rușii au reușit într-un an să înainteze în jur de 5-6 kilometri și „bat” acum la porțile orașului Ceasiv Iar. La vest de această localitate se află Drujivikva și Kostiantinivka, Sloviansk și Kramatorsk, pe care analiștii militari ruși le-au numit „orașele-fortăreață” ale Donețkului. Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră aceste patru orașe-fortăreață drept „coloana vertebrală” a întregii apărări ucrainene din regiune.

Pierderea primelor două (Drujvivka și Kostiantinivka) ar însemna niște „înfrângeri operaționale majore care cu greu vor putea fi surmontate”. În schimb, pierderea Slovianskului și, mai ales, a Kramatorskului e „Game over”: înseamnă sfârșitul controlului Kievului asupra întregului Donețk, practic. În prezent, ucrainenii mai reușesc - grație menținerii frontului la este de Ceasiv Iar - să controleze efectiv încă în jur de 40% din această regiune.

„Balamaua“ Ceasiv Iar

Întregul front ucrainean din zona Donețk stă cumva într-o singură „balama”: Ceasiv Iar. Fix acolo și-au concentrat și rușii toate forțele, în încercarea de a rupe această „balama” și a deschide larg „ușa” spre premiul cel mare: Kramatorsk. Condițiile de relief fac o încercuire a Ceasiv Iarului o sarcină dificilă pentru forțele mecanizate ruse, se arată într-o analiză a Black Bird Group, un grup de experți finlandezi care s-au specializat în studierea și interpretarea informațiilor din surse deschise, în special provenite de la sateliți civili, referitoare la situația războiului din Ucraina.

Canalul Doneț-Donbas situat la est de Ceasiv Iar formează astfel un obstacol greu de trecut. „În acest moment, rușii au ajuns deja la periferia estică a orașului, în zona canalului. Clădirile din zonă oferă condiții pentru organizarea unor bune poziții defensive. Cu toate acestea, apărătorii (ucraineni) sunt aprovizionați prin coridoare și rute aflate în câmp deschis sau peste canal, ceea ce reprezintă o problemă. Zonele împădurite îi protejează, de asemenea, pe apărători, dar aceștia se confruntă, la rândul lor, cu probleme: astfel de zone permit rușilor să inițieze atacuri cu trupele de infanterie, folosind tactici de infiltrare, deja utilizate în alte bătălii desfășurate în condiții similare”, se arată în analiza Black Bird Group. Concomitent, rușii lovesc ucrainene cu bombe de aviație și artilerie.

Per ansamblu, la nivel general, tactica rușilor pare a fi similară cu cea deja utilizată la Avdiivka: rușii încearcă să-i epuizeze treptat pe ucraineni și aruncă constant în luptă detașamente de infanterie cu scopul de a descoperi punctele slabe ale apărării. Orice poziție defensivă ucraineană cucerită este apoi întărită cu trupe suplimentare și menținută. O hartă realizată de experții militari finlandezi arată că trupele ucrainene se află în inferioritate netă, comparativ cu cele ruse.

„Bătălia va fi lungă și se va asemăna cu cea pentru Bahmut”, a precizat Serghei Markov, fost consilier al lui Vladimir Putin, citat de Reuters. Pentru a preveni pierderea orașului, comandantul ucrainean Oleksandr Sîrski a întărit brigăzile care luptă aici cu muniție, drone și echipament de război electronic. În același timp, Sîrski a spus că este nevoie și de o victorie de moral pentru armata ucraineană. În ciuda pierderilor, ruşii desfăşoară „noi unităţi blindate”, ceea ce le permite să obţină „succese tactice”, a mai avertizat Sîrski.

Armata rusă are nevoie să obțină o superioritate de 5:1 și chiar 7:1 pe fiecare kilometru al frontului ucrainean (inclusiv, implicit, la Ceasiv Iar) pentru a putea sparge liniile de apărare ale forțelor Kievului. În acest moment rușii au trecut deja „la jumătate” din acest obiectiv, se arată într-o analiză realizată de un ofițer de informații militare în rezervă al armatei poloneze. Mai exact, conform calculelor expertului militar, rușii atinseseră pe 10 aprilie un „potențial” de 56,76% din capacitatea necesară spargerii frontului.

Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse folosesc muniție de artilerie de 203 mm, fabricată în SUA, pe care Rusia ar putea să le fi primit de la Iran.

Quarterly Report - Editia 4

Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Trupele ruse au salutat, în general, arestările, dar analiștii, citați de publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, spun că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați...
Scholz a povestit ce i-a spus Putin în ajunul invaziei Ucrainei
Scholz a povestit ce i-a spus Putin în ajunul invaziei Ucrainei
Cancelarul german, Olaf Scholz, care se opune folosirii armelor germane împotriva unor ținte din Rusia, a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin i-a spus, în ajunul invaziei la scară...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #strategie, #ofensiva vara, #ajutor SUA , #Razboi Ucraina