Suedia anunță întărirea apărării maritime față de amenințarea Rusiei. Comandant:” Marea Baltică nu este terenul de joacă a lui Putin”

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 12:24
1830 citiri
Suedia anunță întărirea apărării maritime față de amenințarea Rusiei. Comandant:” Marea Baltică nu este terenul de joacă a lui Putin”
Suedia ia măsuri de apărare împoitriva Rusiei FOTO X/marinen

Suedia a anunțat întărirea apărării asupra insulei Gotland din Marea Baltică de teamă că Rusia intenționează să stabilească controlul asupra acesteia. Anunțul a fost făcut de comandantul șef al Forțelor Armate Suedeze, Micael Byden.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta dominația asupra Mării Baltice și are ochii pe insula suedeză Gotland, a declarat Byden, într-un interviu pentru rețeaua media germană RND, publicat pe 22 mai, scrie The Kyiv Independent.

”Sunt sigur că Putin a pus ochii pe insula Gotland. Scopul lui este să câștige controlul asupra Mării Baltice. Cine controlează Gotland controlează Marea Baltică. Dacă Rusia preia controlul insulei, ar putea amenința țările NATO din mare”,a spus Byden.

„Acest lucru ar însemna sfârșitul păcii și stabilității în regiunile nordice și baltice”, spune șeful militar suedez. „Marea Baltică nu ar trebui să se transforme în terenul de joacă al lui Putin unde îi intimidează pe membrii NATO”.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Suedia a întărit Gotland cu trupe permanente și forțe suplimentare care pot fi desfășurate temporar dacă nivelul de risc crește.

De asemenea, Suedia a anunțat că va aloca circa 7 miliarde de dolari pentru sprijin militar pe trei ani Ucrainei, conform Nexta.

Suedia a aderat oficial la NATO pe 7 martie, la aproape doi ani după ce a solicitat să se alăture alianței ca răspuns direct la invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și într-o inversare a 200 de ani de neutralitate militară formală.

Rusia și-a dezvăluit planurile de schimbare unilaterală a graniței maritime cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Moscova intenționează să se apropie de apele maritime interioare în partea de est a Golfului Finlandei și în apropierea orașelor Baltiysk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad, conform unui decret elaborat de Ministerul rus al Apărării.

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, este situată la aproximativ 330 de kilometri (aproximativ 200 de mile) nord de exclava rusă Kaliningrad, sediul Flotei Baltice a Rusiei, și este important din punct de vedere strategic pentru apărarea regiunii Mării Baltice.

Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
În timp ce războiul din Ucraina continuă și campania prezidențială din SUA e în toi, liderii NATO încearcă să pregătească Alianța pentru toate scenariile posibile. Miniștrii german...
Ucraina va primi ajutor militar din partea NATO, pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia
Ucraina va primi ajutor militar din partea NATO, pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia
Pentru a susține armata ucraineană în războiul cu Rusia, statele membre ale NATO au aprobat un plan în vederea unei misiuni de asistenţă şi instruire, au declarat joi, 13 iunie, agenţiei...
#razboi Ucraina, #Marea Baltica incident Rusia Suedia, #Rusia Suedia forte armate, #aparare suedia, #NATO Suedia, #NATO, #gotland , #Razboi Ucraina
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil