Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 00:12
5255 citiri
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Putin ar putea testa articolul 5 din statutul NATO FOTO: Japan Times

Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina. Temerile privind amenințarea Rusiei cresc în cele 3 țări baltice membre NATO, iar Putin ar putea testa hotărârea alianței cu provocări sau cu ”scenariul de coșmar” al unui atac total în regiune, totul fiind pe masă.

Estonia, Lituania și Letonia sunt cele mai vulnerabile state din NATO la o agresiune a Rusiei, iar măsurile de apărare ale acestora se intensifică prin construirea unor linii defensive, dar și prin modernizarea armatelor, potrivit Financial Times.

Lucrările au început în Estonia, unde sute de buncăre întărite și linii de apărare vor fi construite ca parte a unei strategii de apărare care să protejeze țara de amenințarea Rusiei.

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură

Mai la sud, Lituania deschide mai mult de o duzină de așa-numite parcuri de contra-mobilitate, obstacolele antitanc, sârmă ghimpată și blocuri de beton, toate concepute pentru a încetini potențialii invadatori. Letonia, ca și celelalte două state baltice, și Finlanda au pus și ele garduri la granițele lor cu Rusia sau Belarus.

Lucrările sunt un semn vizibil al modului în care securitatea în statele din prima linie ale NATO este acum determinată de războiul Rusiei în Ucraina. Liderii baltici, care au văzut înfrângerea Rusiei în Ucraina ca fiind cea mai bună modalitate de a-și garanta propria securitate, acum văd valul războiului ce vine din direcția Moscovei.

„Ucraina este existențială în acest moment pentru noi”, spune Žygimantas Pavilionis, șeful comisiei de afaceri externe a parlamentului Lituaniei.

Ultimele luni au adus o serie de avertismente cu privire la un posibil atac rusesc asupra NATO în următorul deceniu. Ceea ce este izbitor este că nu numai Vilnius, Riga și Tallinn au răspândit alarma, ci și miniștrii din Stockholm, Berlin și Londra, toate sugerând o posibilă confruntare în termen de doi până la opt ani.

Liderii regionali văd cele trei state baltice – cu teritorii mici și legături terestre înguste cu restul NATO – ca fiind locul în care Putin încurajat de un succes în Ucraina, ar putea încerca să testeze unitatea alianței și să rezolve prin provocări destabilizatoare sau chiar un atac militar.

Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze

„Scenariul de coșmar ar fi pentru Rusia, dacă va avea mare succes pe termen scurt. . .de a folosi oportunitatea unei președinții Trump pentru a arăta că NATO este complet divizată. Locul de a face asta este în statele baltice”, spune Jānis Kažociņš, fostul consilier pentru securitate națională al Letoniei și fost șef al serviciului său extern de informații.

Țările NATO conduse de Germania, SUA, Marea Britanie și alții trimit trupe suplimentare în țările baltice și în alte state din prima linie. Estonia, Letonia și Lituania sunt pregătite să majoreze semnificativ cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut în următorii câțiva ani, cu mult peste ținta de 2% a NATO, despre care Trump a sugerat că ar putea deveni o cerință pentru protecția SUA.

Putin ar putea testa articolul 5 din statutul NATO

„Suntem mai în siguranță decât oricând”, spune Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei. „Dacă Putin testează NATO, NATO va funcționa”.

Comentariile lui Tsahkna subliniază liniile fine pe care înalții oficiali, diplomații și experții din regiunea baltică trebuie să le parcurgă atunci când abordează ceea ce ei consideră o amenințare reînnoită: tragerea de alarmă fără a suna alarmist; îndemnând colegii europeni să investească mai mult în apărare fără a submina descurajarea; și păstrarea încrederii în apărarea colectivă fără a fi mulțumiți de izolaționismul american.

Estonia, Letonia și Lituania s-au alăturat NATO acum aproape 20 de ani, cu câteva săptămâni înainte de a deveni membre ale UE. Anexate de Uniunea Sovietică în 1944, cele trei națiuni și-au recâștigat independența la începutul anilor 1990.

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA

Însă cifrele privind numărul trupelor active și al rezerviștilor din aceste 3 tări baltice sunt îngrijorătoare, în perspectiva unei posibile agresiuni a Rusiei. Astfel, conform sursei citate, Lituania are 50.800 de militari, Estonia – 48.300, iar Letonia doar 22.600.

Pentru mulți experți militari, Coridorul Suwalski este cea mai vulnerabilă parte a întregului teritoriu al NATO. A descuraja Rusia aici înseamnă a-i refuza oportunitatea de a exploata oricare dintre slăbiciunile geografice ale țărilor baltice.

„Este visul nebun al lui Putin să testeze articolul 5”, spune Rihards Kols, șeful comisiei de afaceri externe a parlamentului leton, referindu-se la clauza de apărare reciprocă a NATO. Kols adaugă că Putin tânjește „să desființeze NATO, să fie liderul care provoacă cu adevărat NATO și aceasta se destramă. Orice descurajare [din partea NATO] ar trebui să fie prin negare.”

Paradoxul securității baltice și modul în care aliații NATO răspund la avertismentele sale înseamnă că starea de spirit din regiune este predispusă la schimbări bruște de sentiment. În Țările Baltice există un consens că aliații NATO trebuie acum să-și intensifice angajamentele față de apărarea colectivă.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia face un pas înapoi în proiectul de modificare a frontierei din Marea Baltică. „O escaladare evidentă împotriva NATO”
Rusia face un pas înapoi în proiectul de modificare a frontierei din Marea Baltică. „O escaladare evidentă împotriva NATO”
Rusia creează confuzie și îngrijorare în Finlanda, Suedia, Lituania și Estonia cu un proiect de modificare a frontierei din Marea Baltică, relatează Reuters. Proiectul de decret al...
Lituania, revoltată de proiectul rus de modificare a granițelor: ”O escaladare evidentă împotriva NATO și UE”
Lituania, revoltată de proiectul rus de modificare a granițelor: ”O escaladare evidentă împotriva NATO și UE”
Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO şi Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe...
#razboi Ucraina, #tari baltice amenintare Rusia, #tari NATO Putin, #amenintare Putin, #Estonia, #Letonia, #Lituania , #NATO