Planul care îl va înfuria pe Putin: Țările NATO vor să facă o mutare crucială în Ucraina

Marti, 21 Mai 2024, ora 04:01
17318 citiri
Planul care îl va înfuria pe Putin: Țările NATO vor să facă o mutare crucială în Ucraina
Unele țări din NATO vor să trimită trupe în Ucraina FOTO: Atlantic Council

Războiul lui Vladimir Putin din țara vecină a trecut de borna celor 800 de zile, dar nimic nu se știe despre terminarea conflictului sângeros, care cunoaște evoluții neprevăzute. Acum, câteva țări NATO vor să schimbe soarta războiului și să facă o mutare crucială, trimițând proprii săi soldați în Ucraina, pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei.

Unul dintre liderii care a venit cu această propunere este premierul Estoniei, Kaja Kallas care afirmă că aliații nu ar trebui să se teamă că trupele trimise în Ucraina, nu vor escalada războiul, potrivit Business Insider.

Unele țări NATO își încurajează aliații să fie mai îndrăzneți când vine vorba de a-și trimite propriii soldați în Ucraina. Multe țări NATO au ajutat Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, prin furnizarea de armament și pregătirea trupelor.

Pentru prima dată în 2 ani, Ucraina primește o veste mare din America: SUA, mutare surpriză contra Rusiei

Cu toate acestea, unii spun că aliații Ucrainei ar trebui să ia în considerare acțiuni mai directe pentru a opri Rusia, inclusiv prin trimiterea propriilor trupe la sol. Cele mai recente comentarii au venit de la Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, o țară membră NATO. Ea a spus pentru Financial Times că membrii NATO nu ar trebui să fie îngrijorați că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldați ar risca un război mai larg cu Rusia.

Aliații care antrenează trupe ucrainene fac acest lucru în afara Ucrainei. Cu toate acestea, unii oficiali occidentali și ucraineni consideră că antrenarea soldaților ucraineni pe propriul lor teritoriu ar fi mai eficientă.

Kallas a spus: „Există țări care deja antrenează soldați pe teren” și a spus că o fac pe propriul risc. Ministrul polonez de externe a numit în martie un „secret deschis” faptul că unii soldați occidentali se află deja în Ucraina.

Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin: Creatura rusă găsită de CIA în SUA care tulbură mințile americanilor

Kallas a spus că, chiar dacă soldații NATO ar fi atacați de Rusia în timp ce se aflau în Ucraina, nu ar declanșa automat articolul 5, clauza de apărare colectivă a NATO. Potrivit clauzei, un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor.

„Nu pot să-mi imaginez că dacă cineva este rănit acolo, atunci cei care și-au trimis oamenii vor spune „este articolul cinci. Hai să bombardăm Rusia”. Nu funcționează așa, nu este automat, așa că aceste temeri nu sunt întemeiate”.

Ea a adăugat: „Dacă îți trimiți oamenii să-i ajute pe ucraineni... știi că țara este în război și mergi într-o zonă de risc. Așa că îți asumi riscul”.

Un nou mister descifrat la Marea Piramidă din Egipt: Descoperire după 4.200 de ani făcută de americani VIDEO

Estonia, deși este o țară mică, este unul dintre aliații cheie ai Ucrainei și a fost unul dintre cei mai mari susținători pentru ca Ucraina să primească cât mai mult sprijin posibil. A avertizat în repetate rânduri că Rusia este probabil să atace în altă parte a Europei, după Ucraina.

Comentariile lui Kallas vin după ce alți oficiali din Estonia au sugerat că soldații lor ar putea fi trimiși în Ucraina.

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat la începutul acestei luni că Europa ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe pentru a ajuta Ucraina dacă Rusia va sparge liniile, deoarece „dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa”.

SUA s-au săturat de jocul dublu al unei țări occidentale cu Rusia: Represaliile Americii lovesc din plin

Macron a spus în repetate rânduri că ar putea lua în considerare plasarea trupelor occidentale în Ucraina. El a spus că ar lua în considerare să o facă „dacă rușii ar trece prin linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană, ceea ce nu este cazul astăzi”.

El a adăugat: „Fără îndoială că am fost prea ezitant definind limitele acțiunii noastre în fața cuiva care este agresorul”. Macron, ca și Estonia, a avertizat că Rusia ar căuta probabil să atace în altă parte a Europei dacă nu este învinsă în Ucraina.

Ca răspuns la adresa lui Macron, Kremlinul a spus că plasarea trupelor NATO în Ucraina ar duce la un război între aceasta și Rusia. Și alți aliați, inclusiv Marea Britanie și SUA, au spus că nu iau în considerare o astfel de mișcare.

Alte țări iau în considerare trimiterea de soldați ca instructori pentru soldații ucraineni. Ministrul polonez de externe a declarat în martie că prezența forțelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput” și a spus că îl apreciază pe Macron pentru că nu a exclus ideea.

Ucraina va primi ajutor militar din partea NATO, pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia
Ucraina va primi ajutor militar din partea NATO, pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia
Pentru a susține armata ucraineană în războiul cu Rusia, statele membre ale NATO au aprobat un plan în vederea unei misiuni de asistenţă şi instruire, au declarat joi, 13 iunie, agenţiei...
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, 18 iunie, în oraşul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit...
#razboi Ucraina, #NATO Ucraina, #trupe NATO Ucraina, #putin nato, #ajutor militar Ucraina, #Ucraina NATO , #Razboi Ucraina
  1. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  2. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  3. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  4. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  5. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  6. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  7. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  8. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  9. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  10. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban