Noi tensiuni în Rusia după condamnarea lui Igor Ghirkin. Teroristul, fost apropiat al lui Putin, își anunțase candidatura la președinție VIDEO

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 15:20
5680 citiri
Noi tensiuni în Rusia după condamnarea lui Igor Ghirkin. Teroristul, fost apropiat al lui Putin, își anunțase candidatura la președinție VIDEO
Igor Ghirkin FOTO X

Naţionalistul rus Igor Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeei şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, devenit între timp opozant al puterii ruse şi blogger militar critic faţă de eşecurile armatei ruse pe frontul ucrainean, a fost condamnat joi, 25 ianuarie, la patru ani de închisoare de un tribunal din Moscova, relatează France Presse.

Judecătorul l-a considerat vinovat pentru ”apeluri publice în vederea comiterii de acţiuni extremiste” şi l-a condamnat să-şi ispăşească pedeapsa într-un penitenciar ”cu regim ordinar”.

”Eu servesc patria!”, a reacţionat Ghirkin din cuşca de sticlă rezervată acuzaţilor.

Zeci de susţinători ai săi, printre care şi soţia sa, au venit la audiere. Unii purtau simboluri patriotice ruseşti, uniforme militare de camuflaj, iar alţii sigle ale republicii separatiste proruse Doneţk din Ucraina.

Trei dintre aceşti susţinători ai opozantului naţionalist rus au fost reţinuţi de poliţie în faţa tribunalului după pronunţarea sentinţei. Unul dintre ei purta o pancartă pe care a scris: ”Libertate pentru Strelkov!”.

În vârstă de 52 de ani şi veteran al mai multor conflicte, Ghirkin a fost încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina un critic virulent al comandanţilor armatei ruse, pe care-i acuză de incompetenţă. Mai cunoscut sub pseudonimul de ”Strelkov” (de la ”Strelok” - ”trăgător” în limba rusă) el este urmărit de peste o jumătate de milion de abonaţi pe Telegram. Într-unul din ultimele sale mesaje pe acest canal înainte de a fi arestat în luna iulie anul trecut, Igor Ghirkin l-a atacat direct pe preşedintele Vladimir Putin, pe care l-a acuzat de laşitate.

Un anti-occidental mai radical decât Putin, Igor Ghirkin îşi anunţase chiar şi intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din martie pentru a-l înlocui pe actualul ”prea îngăduitor” lider de la Kremlin cu unul care nu le va permite occidentalilor ”să-l ducă de nas”.

Sancţionat de Occident încă de pe vremea când acţiona în cadrul trupelor separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Igor Ghirkin a fost condamnat în lipsă de justiţia olandeză pentru rolul său în doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, atac soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miliardarii ruși încearcă să-și șteargă urmele de pe Wikipedia. Legăturile cu Kremlinul sunt ascunse
Miliardarii ruși încearcă să-și șteargă urmele de pe Wikipedia. Legăturile cu Kremlinul sunt ascunse
Site-ul de investigații "Important Stories (iStories)", care colaborează cu proiectul Wikiganda, a identificat modul în care aproape o sută de membri ai elitei rusești și-au editat...
„Războiul hibrid“ subacvatic al Rusiei amenință securitatea unui miliard de oameni. ”Peste 90% din internet se află sub apă”
„Războiul hibrid“ subacvatic al Rusiei amenință securitatea unui miliard de oameni. ”Peste 90% din internet se află sub apă”
Securitatea a aproape un miliard de oameni din Europa și America de Nord este amenințată de încercările Rusiei de a viza vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, inclusiv...
#razboi Ucraina, #igor ghirkin, #terorist, #condamnare inchisoare, #critici Putin, #alegeri prezidentiale Rusia , #Razboi Ucraina