Ce spune Traian Băsescu despre trimiterea sistemului Patriot Ucrainei: ”România reușește să facă o figură de prostălăul Europei”

Duminica, 19 Mai 2024, ora 22:37
11896 citiri
Ce spune Traian Băsescu despre trimiterea sistemului Patriot Ucrainei: ”România reușește să facă o figură de prostălăul Europei”
Fostul președinte Traian Băsescu FOTO Facebook

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit duminică, 19 mai, despre varianta ca țara noastră să trimită Ucrainei sistemul Patriot.

Fostul președinte consideră că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. Într-o intervenție la Digi24, Băsescu a punctat că, în schimb, România va primi un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina.

”CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României - și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte a explicat că țara noastră poate da unul dintre sistemele aflate în curs de operaționalizare, în condițiile în care ucrainenii au devenit specializați în a operaționaliza astfel de sisteme de armament.

Băsescu a criticat o declarație a președintelui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei.

”România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni... vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a spus fostul președinte.

El crede totuși că cele două chestiuni nu sunt legate una de alta.

”Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: ”mă duc eu, să mă primească președintele”. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ”ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO?” Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și, dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ”ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a spus Băsescu.

Fostul președinte a amintit că ”în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare și politică, și militară”.

”Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a adăugat el.

Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, 18 iunie, în oraşul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit...
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marţi, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a...
#razboi Ucraina, #Traian Basescu, #sistem patriot , #Razboi Ucraina
  1. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  2. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  3. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  4. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  5. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  6. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  7. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  8. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  9. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  10. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"