Chiar dacă au trecut aproape 2 ani de la declanșarea invaziei din Ucraina de către Rusia, iar armata roșie a suferit pierderi de zeci de mii militari, Putin nu vrea cu niciun chip să termine conflictul. Dar acum Ucraina a descoperit punctul slab al lui Putin, ”călcâiul lui Ahile”, industria energetică a Moscovei, care este vulnerabilă și poate duce la răpunerea Rusiei.
Dronele ucrainene au lovit o rafinărie importantă de petrol din sudul Rusiei în zorii zilei de 25 ianuarie 2024, declanșând un incendiu care a evidențiat un nou front în curs de dezvoltare în războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu 700 de zile, potrivit Atlantic Council.
Incidentul a fost cel mai recent dintr-o serie de atacuri recente asupra infrastructurii energetice rusești, deoarece Ucraina încearcă să aducă războiul acasă în Rusia, țintind industria vitală, dar vulnerabilă, de petrol și gaze a țării.
Cea mai puternică femeie din Rusia se răstește la Putin: Cum l-a înfruntat pe președintele rus?
De la începutul anului 2024, Ucraina a lansat o serie de lovituri cu drone asupra instalațiilor energetice din Rusia. Acestea au inclus primele atacuri reușite asupra țintelor din apropiere de Sankt Petersburg, la aproape o mie de kilometri distanță de granița cu Ucraina.
Oficialii companiei energetice ruse Novatek au confirmat pe 20 ianuarie că au fost forțați să suspende temporar unele operațiuni la uriașul terminal de export de combustibil Ust-Luga din Golful Finlandei din cauza unui incendiu declanșat de dronele ucrainene.
Această campanie de atacuri cu drone în curs de desfășurare își propune să împiedice invazia rusă în curs de desfășurare a Ucrainei, în timp ce produce o lovitură economică dureroasă regimului Putin. Folosind drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi instalațiile energetice din Rusia, Ucraina încearcă să perturbe rețelele logistice care furnizează forța de invazie a lui Putin și să reducă mobilitatea armatei ruse în Ucraina.
Mulți experți din Kiev cred că potențialul de a provoca haos economic este și mai mare. Economia Rusiei este puternic dependentă de sectorul energetic, ceea ce îl face o țintă evidentă și atractivă pentru planificatorii militari ucraineni.
Industria de petrol și gaze din Rusia s-a dovedit până acum remarcabil de rezistentă la sancțiunile occidentale, clienții din Sudul Global intervenind pentru a înlocui europenii care părăsesc afacerile cu Moscova. Ucrainenii speră că abordarea lor mult mai directă va reuși acum acolo unde sancțiunile au eșuat.
Încercările recente ale Kievului de a extinde atacurile asupra țintelor energetice din interiorul Rusiei sunt parțial o reflectare a realităților nefavorabile ale câmpului de luptă. Eșecul contraofensivei ucrainene foarte populare din a doua jumătate a anului 2023 i-a forțat pe comandanții țării să recunoască că războiul a ajuns într-un impas.
Atacurile cu drone ucrainene asupra infrastructurii energetice a Rusiei creează serioase bătăi de cap pentru Kremlin. Amploarea Rusiei și dimensiunea industriei energetice a țării fac practic imposibilă asigurarea tuturor țintelor posibile cu apărare antiaeriană adecvată.
Decizia Ucrainei de a viza infrastructura energetică a Rusiei este una dintre cele mai îndrăznețe mișcări ale întregului război. Kievul speră acum că aceasta va deveni ”Călcâiul lui Ahile” al lui Putin.