Ucraina poate ataca teritoriul rus cu armele primite din Polonia, susține un înalt oficial de la Varșovia. Reacția Kremlinului

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 17:37
3050 citiri
Ucraina poate ataca teritoriul rus cu armele primite din Polonia, susține un înalt oficial de la Varșovia. Reacția Kremlinului
Ucraina poate ataca teritoriul rus cu armele primite din Polonia FOTO X/@NOELreports

Ucraina este liberă să folosească cum doreşte, împotriva teritoriului rus, armele pe care i le oferă Polonia, a confirmat miercuri, 29 mai, Cezary Tomczyk, vice-ministrul Apărării din această țară.

Tomczyk le-a cerut și celorlalte state ce furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel, transmite agenţia EFE.

"Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă", a declarat oficialul polonez la o emisiune radiofonică, în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei.

"Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis" Ucrainei, a insistat vice-ministrul Cezary Tomczyk, care a îndemnat "ţările occidentale să ridice restricţiile" la acest capitol, deşi el a admis că aceasta este o chestiune "complexă" ce poate crea "diverse probleme".

Kremlinul este la curent cu declarația dată de vice-ministrul Apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a anunțat, pe X, agenția rusă de presă Tass. "Am văzut declarația, dar acest lucru a fost oricum destul de evident chiar și înainte de asta, nu existau secrete în acest sens", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene. Cele mai reticente până în prezent, mai ales Roma şi Berlinul, avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către preşedintele rus Vladimir Putin.

De altfel, acesta din urmă a ameninţat marţi Europa cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus. "Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă", iar "acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus", a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.

De partea sa, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat că statele UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare şi necesitatea ca Ucraina să se apere, apreciind totuşi că armata ucraineană ar trebuie să poată lovi teritoriul rus cu arme occidentale.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să "neutralizeze" bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Totuşi, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că Washingtonul nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane.

Dezbaterile pe această temă au fost declanşate de ministrul britanic de externe David Cameron, care a spus în timpul unei vizite la Kiev că Ucraina are dreptul să folosească armele din ajutorul militar britanic pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei.

Comentând marţi, 28 mai, declaraţia lui Stoltenberg, preşedintele Putin a apreciat că acesta nu are cum să nu ştie că armele de precizie cu rază lungă de acţiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fără asistenţa sateliţilor spion occidentali.

În astfel de cazuri, a detaliat Putin, selectarea ţintelor poate fi efectuată numai de "specialişti înalt calificaţi", care nu sunt ucraineni, iar rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp pot primi instrucţiuni în zbor "fără vreo implicare a soldaţilor ucraineni", proceduri aplicabile de asemenea în cazul rachetelor americane ATACMS cu ajutorul datelor furnizate de sateliți.

Aşadar, a concluzionat preşedintele rus, aceste misiuni contra ţintelor ruseşti "nu sunt pregătite de soldaţi ucraineni, ci de reprezentanţi ai ţărilor NATO".

Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, 18 iunie, în oraşul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit...
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marţi, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a...
#razboi Ucraina, #atacare, #teritoriu rusia, #arme polonia , #Razboi Ucraina
  1. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  2. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  3. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  4. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  5. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  6. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  7. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  8. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  9. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  10. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO