Următoarele 7 zile sunt critice pentru Ucraina: Putin așteaptă trei vești pentru a înhăța Kievul

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 21:00
15816 citiri
Următoarele 7 zile sunt critice pentru Ucraina: Putin așteaptă trei vești pentru a înhăța Kievul
Zelenski așteaptă cu îngrijorare deciziile SUA, UE și FMI pentru sprijinul țării sale FOTO: UPPS

Războiul cotropitor al Rusiei din țara vecină, care a depășit borna de 650 de zile, intră într-o nouă etapă, iar următoarele 7 zile sunt critice pentru Ucraina. Vladimir Putin așteaptă trei vești pentru a înhăța Kievul, dacă deciziile de la Fondul Monetar Internațional, Congresul SUA și UE îi vor fi favorabile.

Dacă nu se va întâmpla asta, atunci evaluările Serviciilor Secrete conform cărora ”Putin crede că Ucraina va cădea în doar câteva luni, fără sprijinul reînnoit al SUA”, vor rămâne pe hârtie, iar Rusia va fi barată în continuare pe front, potrivit unei analize din Financial Times.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit în direct liderilor G7 și a avertizat asupra pericolului care se vede la orizont. „Rusia speră doar la un singur lucru: ca anul viitor consolidarea lumii libere să se prăbușească. Rusia crede că America și Europa vor da dovadă de slăbiciune și nu vor menține sprijinul pentru Ucraina”, a spus el într-un apel video de miercuri seară, cu cei mai importanți aliați politici ai săi.

Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO

„Lumea liberă are nevoie în mod vital de a menține sprijinul pentru cei a căror libertate este atacată”, a spus el. „Ucraina are putere. Și vă cer să fiți cât de puternic puteți fi”. Pledoaria lui Zelensky nu este o simplă retorică. La câteva ore după ce a vorbit, Senatul SUA a respins cea mai recentă ofertă a Casei Albe de a adopta o legislație care să autorizeze un sprijin financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Peste Atlantic, o propunere a Comisiei Europene care ar oferi 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul Kievului pentru următorii patru ani este în balanță înaintea summitului liderilor UE de săptămâna viitoare, după luni de ceartă între statele membre cu privire la modul de finanțare al acestuia.

Fără aprobarea unuia dintre aceste pachete de finanțare, securitatea financiară pe termen lung a Ucrainei ar fi pusă sub semnul întrebării. Cu niciuna, viitorul lui ar fi sumbru.

Într-un moment în care Ucraina este disperată pentru angajamente financiare și militare pe termen lung ca bastion împotriva agresiunii prelungite a Rusiei, cei mai importanți susținători ai săi au fost găsiți lipsiți de hotărâre, ridicând îndoieli cu privire la hotărârea Occidentului.

Un expert britanic avertizează despre un posibil cataclism în Europa: ”Salvarea s-ar putea să nu mai vină”

În timp ce Ucraina a primit arme și antrenament militar în valoare de aproape 100 de miliarde de dolari, are nevoie și de ajutor extern pentru a plăti pentru guvern, servicii publice, pensii și beneficii. Acest lucru necesită 41 de miliarde de dolari în finanțare externă anul viitor, conform bugetului adoptat de parlament luna trecută.

Punctul de criză pentru Ucraina

Conta pe 18 miliarde dolari din UE, 8,5 miliarde dolari din SUA, 5,4 miliarde dolari de la FMI, 1,5 miliarde dolari de la alte bănci de dezvoltare și 1 miliard dolari din Marea Britanie. Kievul încă negociază cu alți parteneri, precum Japonia și Canada.

SUA au achitat aproape jumătate din ajutorul militar de aproape 100 de miliarde de dolari oferite Ucrainei din februarie anul trecut, dar au reușit să folosească stocurile mari de armament avansat și industria sa mai mare de apărare pentru a înarma Ucraina, un rol pe care Kievul l-a reușit. Aliații europeni nu pot prelua controlul în curând.

Următoarele șapte zile ar putea fi critice pentru viitorul Ucrainei. Duminică, FMI este de așteptat să publice cea mai recentă actualizare a țării, aruncând lumină asupra poziției sale fiscale și a potențialelor nevoi de finanțare. Acest lucru, unii speră, va oferi o reamintire clară a mizei oficialilor de pe ambele maluri ale Atlanticului și va cataliza un nou impuls pentru acorduri.

Diplomații UE vor fi blocați în discuții toată ziua de duminică și pe parcursul săptămânii viitoare în încercarea de a ajunge la un acord privind un pachet financiar. Oficialii de la Casa Albă și democrații de rang înalt își păstrează încă speranța într-un acord cu privire la finanțarea Ucrainei, dar temerile și avertismentele lor cu privire la impactul unei posibile pierderi au devenit din ce în ce mai stridente.

”Lovitură de baros” pentru liderul de la Kremlin. Rușii au primit mesajul ce anunță sfârșitul lui Putin VIDEO

Ei nu sunt doar îngrijorați de impactul imediat asupra Ucrainei, ci și de ceea ce va spune lumii eșecul de a ajuta Kievul despre conducerea SUA.

„Știm din evaluările comunității de informații că Putin crede că Ucraina va cădea în doar câteva luni fără sprijinul reînnoit al SUA”, a declarat Mark Warner, președintele comisiei de informații din Senat, săptămâna aceasta. „De ce, în acest moment, i-am da lui Putin dreptate?”

„Nu putem permite ca disfuncționalitățile din sălile Congresului să împiedice Statele Unite să-și îndeplinească obligația morală de a finanța Ucraina”, a declarat Michael Bennet, senator democrat din Colorado, pentru sursa citată. „Dacă nu putem acționa împreună, îi vom trimite un mesaj oribil lui Putin”, a adăugat el.

Factorii critici pentru succesul Ucrainei s-au schimbat de anul trecut, potrivit unui nou raport și al analizei altor experți ucraineni publicat în această săptămână.

Presupunând un conflict de uzură care se întinde până în 2025 și mai departe, sprijinul militar direct din vest ar fi important, alături de capacitatea Ucrainei de a-și susține propria mașină militară. Însă următoarea fază a războiului va fi determinată de capacitatea Ucrainei de a atinge superioritatea tehnologică față de forțele ruse prin intermediul unor capacități mai sofisticate de război electronic și drone.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt
Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt
Rusia poartă război împotriva Ucrainei de zece ani, dacă începem să ținem evidența din 2014, cu anexarea ilegală a Crimeei și invazia estului țării. Războiul a rămas limitat din punct...
O expertă occidentală a deslușit paranoia lui Putin: Folosește 3 trucuri permanente
O expertă occidentală a deslușit paranoia lui Putin: Folosește 3 trucuri permanente
Analista franceză Marie Mendras, expertă în studii despre Rusia, a publicat recent o carte în care a deslușit paranoia președintelui Vladimir Putin legată de războiul din Ucraina și de...
#razboi Ucraina, #Ucraina razboi, #sprijin Ucraina, #sprijin militar, #SUA Ucraina, #Putin razboi, #Putin Ucraina, #zelenski razboi, #SUA sprijin Ucraina , #Razboi Ucraina