Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 05:32
7939 citiri
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi pare că îl consideră junior pe Putin, în relația lor FOTO: Axios

Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar liderul de la Beijing îl pune pe președintele rus în scaunul din spate. China îi dă o lovitură Rusiei, prin faptul că exporturile sale au scăzut de teama represaliilor Statelor Unite.

Exporturile Chinei către Rusia au coborât în martie, prima scădere an la an de la jumătatea anului 2022, pe fondul amenințărilor tot mai mari ale SUA de sancțiuni împotriva Beijingului, dacă mărfurile vor ajuta invazia Moscovei în Ucraina, potrivit unei analize din Bloomberg.

Președintele Vladimir Putin ar putea ridica necesitatea de a spori volumul comerțului în cadrul discuțiilor cu liderul chinez Xi Jinping, atunci când va vizita China luna viitoare.

Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest

Exporturile Chinei către Rusia au scăzut cu aproape 16% în martie 2024 față de un an mai devreme, potrivit datelor vamale chineze. Acest lucru are loc pe măsură ce Rusia se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai adânci în ceea ce privește plățile internaționale, în general, pe fondul unui risc crescut de sancțiuni secundare ale SUA pentru bănci și întreprinderi acuzate că au ajutat invazia Ucrainei de către Moscova.

Comerțul dintre Rusia și China a atins anul trecut un record de 240 de miliarde de dolari, cauzat de importurile chinezești de petrol rusesc și de exporturile de mașini, echipamente industriale și electronice.

Comerțul Turciei cu Rusia se împotmolește, de asemenea, sub presiunea sancțiunilor, lovind o linie cheie de aprovizionare pentru Moscova despre care SUA și Uniunea Europeană spun că își alimentează mașina de război.

Importurile totale din Rusia în martie s-au redus cu 18% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Băncii Rusiei.

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului

Semnalarea mai puternică a SUA cu privire la riscurile sancțiunilor secundare legate de Rusia „înseamnă că reglementarea comerțului durează mai mult și importatorii Rusiei trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe națiunile din Asia Centrală pentru a facilita acest comerț”, a spus economistul Alexander Isakov.

Moscova și Beijingul au declarat o prietenie „fără limite”, care a ajutat până acum Rusia să înfrunte sancțiuni internaționale fără precedent de când Putin a ordonat invazia din februarie 2022. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cele două părți au convenit să lucreze la „contracararea dublă” a SUA și a aliaților săi în cadrul discuțiilor cu omologul său chinez Wang Yi, la Beijing, săptămâna trecută.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a fost, de asemenea, săptămâna trecută în China și a avertizat cu privire la „consecințele semnificative” pentru băncile și exportatorii chinezi dacă vor întări capacitatea militară a Rusiei, spunând că „se vor expune riscului de sancțiuni americane” dacă o vor face.

Fenomen misterios în Rusia: ”Portalul către iad” gigantic apărut inexplicabil VIDEO

Acest lucru a venit la câteva zile după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei” într-un apel telefonic cu Xi Jinping.

În decembrie, Departamentul de Trezorerie a anunțat că va impune sancțiuni secundare băncilor care facilitează tranzacțiile în care Rusia achiziționează semiconductori, rulmenți cu bile și alte echipamente necesare armatei sale - chiar dacă nu știu că fac acest lucru. Băncile de stat ale Chinei au înăsprit restricțiile la finanțarea clienților ruși după ce SUA au autorizat sancțiuni secundare, au declarat persoane familiare în ianuarie.

Quarterly Report - Editia 4

Xi doboară visul lui Putin: Liderul de la Beijing i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia
Xi doboară visul lui Putin: Liderul de la Beijing i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia
După declanșarea invaziei Ucrainei de către Moscova, Occidentul s-a rupt de Rusia, tăindu-i accesul în mare parte la piața europeană. Acum, în vizita lui Putin de la Beijing, Xi Jinping i-a...
Xi Jinping face pactul cu ”diavolul”: Se decuplează de SUA și alege o țară ”benzinărie”
Xi Jinping face pactul cu ”diavolul”: Se decuplează de SUA și alege o țară ”benzinărie”
Experții de la Atlantic Council din Statele Unite remarcă faptul că liderul chinez Xi Jinping vrea să sărbătorească ”o nouă eră” a cooperării într-o lume din ce în ce mai...
#razboi Ucraina, #Putin Xi Jinping, #Xi Jinping, #china rusia, #schimburi comerciale Rusia China, #sanctiuni SUA Rusia , #China