Războiul din Ucraina, ziua 134. Universitate distrusă de ruși la Harkov / 21.000 de crime de război în Ucraina / Zelenski îi amenință pe „toţi criminalii, torţionarii şi violatorii ruşi” LIVE TEXT

Joi, 07 Iulie 2022, ora 07:21
4496 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 134. Universitate distrusă de ruși la Harkov / 21.000 de crime de război în Ucraina / Zelenski îi amenință pe „toţi criminalii, torţionarii şi violatorii ruşi” LIVE TEXT
Zelenski a anunțat că rușii au distrus Universitatea Pedagogică din Harkiv. FOTO: Youtube.com

Războiul din Ucraina a intrat, joi, 7 iulie, în cea de-a 134-a zi. Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că în sfârşit simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficienţă foarte bună. El a menţionat că potenţialul ofensiv al armatei Rusiei scade şi că toţi criminalii, torţionarii şi violatorii ruşi vor fi traşi la răspundere.

UPDATE 9.25 Insula Șerpilor, considerată un avanpost strategic, ar fi fost lovită de două rachete joi dimineață, 7 iulie. Și Odesa a fost atacată dimineață.

UPDATE 7:30 Ucraina a anunţat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la startul ofensivei militare, potrivit BBC.com.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că zilnic a primit rapoarte cu privire la 200-300 de crime de război. Ea a precizat că multe acte de urmărire penală vor avea loc în lipsă, însă trebuie să se facă dreptate şi de aceea întregul proces trebuie să continue.

Venediktova a mai spus că soldaţii ruşi care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înţeleagă faptul că este doar o chestiune de timp când vor ajunge în instanţă.

Ea a menţionat că unele dintre cazuri nu pot fi anchetate „corect şi eficient” din cauza problemelor de acces în unele zone şi la unii oameni.

În mai, Venediktova spunea că au fost identificaţi aproximativ 600 de suspecţi. Rusia, care a început invazia în Ucraina la 24 februarie, neagă acuzaţiile de crime de război.

Zelenski: „Simțim că armele primite de la parteneri au început să funcționeze”

„Astăzi, la Harkov, Universitatea Pedagogică a fost distrusă într-un atac cu rachetă al ruşilor – clădirea principală, sălile de lectură, muzeul universităţii, biblioteca. Asta caracterizează sută la sută invazia ruşilor. Dacă vorbim despre definiţia barbariei, acest atac este cel mai potrivit. Doar un inamic al civilizaţiei şi umanităţii poate face astfel de lucruri – atacuri cu rachetă asupra unei universităţi, o universitate pedagogică”, a spus Zelenski.

„Însă indiferent cât vor încerca inamicii să ne prindă, nu vor reuşi. Vom rezosta. Şi vom reface totul”, a adăugat el.

„În sfârşit simţim că armele primite de la partenerii noştri au început să funcţioneze puternic. Precizia este exact cum aveam nevoie. Apărătorii noştri lovesc depozite şi alte locuri importante pentru logistica ocupanţilor. Şi acest lucru reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei Rusiei. Pierderile ocupanţilor vor creşte cu fiecare săptămână care trece”, a mai afirmat Zelenski.

Rușii au oprit accesul la rețelele sociale în zonele ocupate

Preşedintele ucrainean le-a cerut celor care au posibilitatea să transmită adevărul despre situaţia actuală în zonele ocupate, unde s-a oprit accesul la reţelele de comunicare.

„Astăzi, publicul a descoperit că în sudul ţării noastre, în zonele ocupate, accesul la reţelele speciale, la mesagerii şi YouTube a fost oprit. Forţele ruse au blocat orice posibilitate ca oamenii să ştie adevărul despre ce se întâmplă şi despre potenţialul nostru, care creşte treptat”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Nu vom ceda pământul nostru – întregul teritoriu suveran al Ucrainei va fi ucrainean. Oamenii trebuie să ştie asta. (...) Ocupanţii n-ar trebui să creadă că timpul lor pe aceste pământuri este lung şi că superioritatea artileriei lor este eternă. Fiecare criminal, torţionar şi violator rus care a venit pe pământul nostru va fi tras la răspundere. Şi nu contează cât va dura asta. Nu va exista linişte pentru ocupanţi”, a mai spus Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #armata rusa, #Harkiv, #arme Ucraina, #NATO, #LIVE Text , #Razboi Ucraina