NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 20:53
1516 citiri
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski Foto: Captură video/X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.

Preşedintele rus Vladimir „Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur”, a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

„Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi”, a spus Zelenski.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

„Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este „de o importanţă vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, „o cifră minimă”, potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. „Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front”, a spus el.

Vineri, Volodimir Zelenski a recunoscut de asemenea „limitele” armatei sale, care luptă „cu mare curaj” în faţa trupelor ruse, mai numeroase.

„Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate”, a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de „aproape 1.200 de rachete ruse” şi „peste 1.500” de drone explozive de tip Shahed.

Quarterly Report - Editia 4

Mircea Geoană afirmă că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. „NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict”
Mircea Geoană afirmă că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. „NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a spus într-un interviu acordat ziarului german „Tagesspiegel” că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și de asemenea, a...
Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Marea Neagră e plină de mine gata să explodeze, e bruiată permanent de ruși, navigația a devenit mai periculoasă ca oricând iar coasta nordică se află sub asaltul trupelor ruse. Care sunt...
#razboi Ucraina, #ajutor Ucraina NATO UE, #aliati ucraina, #NATO, #munitii, #Zelenski, #razboi ucraina rusia , #stiri Volodimir Zelenski