Ucraina cere Occidentului să intercepteze rachetele rusești. ”Situația pe front este una dintre cele mai dificile de la începutul invaziei” VIDEO

Marti, 21 Mai 2024, ora 10:53
2307 citiri
Ucraina cere Occidentului să intercepteze rachetele rusești. ”Situația pe front este una dintre cele mai dificile de la începutul invaziei” VIDEO
Volodimir Zelenski cere ca Ucraina să poată folosi armele occidentale peste granița Rusiei FOTO X/Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicită Occidentului să ajute la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei. De asemenea, liderul ucrainean cere ca țării sale să i se permită să folosească arme occidentale împotriva echipamentelor militare inamice desfăşurate în apropierea graniţei.

Într-un interviu pentru Reuters, liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plânge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

Apelul de a accelera ajutorul şi de a împinge aşa-numitele "linii roşii" de implicare în conflict reflectă presiunea tot mai mare la care sunt supuse forţele ucrainene de-a lungul celor peste 1.000 km ai liniei de front din nord-estul, estul şi sudul ţării. Zelenski spune că, în prezent, situaţia de pe câmpul de luptă este "una dintre cele mai dificile" pe care le-a cunoscut Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au făcut incursiuni în nord-estul Ucrainei, testând şi mai mult apărarea ucraineană deja solicitată la maximum. În acelaşi timp, Rusia a cucerit teritorii în regiunea Donbas din estul ţării, în bătălii uneori crâncene. "Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas ... Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe bătălii în estul ţării, mai exact în direcţia Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar", a arătat Zelenski. El a adăugat, totuşi, că situaţia la nord de Harkov este acum "sub control".

Zelenski, în vârstă de 46 de ani, a vorbit cu Reuters cu ocazia împlinirii a cinci ani de la învestirea sa ca preşedinte, ceea ce teoretic ar fi însemnat încheierea mandatului său. Numai că Ucraina nu a putut organiza noi alegeri din cauza legii marţiale impuse ca urmare a invaziei ruse, lucru exploatat propagandistic de Moscova.

În interviu, Zelenski a cerut din nou un ajutor militar mai rapid din partea Statelor Unite şi a altor parteneri. Armele şi muniţiile dintr-un pachet de ajutor recent aprobat de SUA sosesc acum în Ucraina, dar au fost întârziate luni de zile de disputele politice interne.

"Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi, mai târziu, toată lumea, împreună, este întârziată cu aproximativ un an", a arătat Zelenski. "Dar este ceea ce este: un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi. Aşa că trebuie să schimbăm puţin paradigma", a insistat şeful statului ucrainean.

Zelenski a mai declarat că ar fi vrut ca partenerii săi să se implice mai direct în război, dar a înţeles că aceştia se feresc să-şi antagonizeze Rusia. "Este o chestiune de voinţă", a spus el. "Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: tuturor le este frică de escaladare. Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor - pentru oameni asta nu înseamnă escaladare", a comentat cu amărăciune Zelenski.

El propune ca forţele armate ale ţărilor NATO vecine să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze.

Rusia a lansat mii de rachete şi drone asupra Ucrainei de la începutul conflictului, iar apărarea aeriană este o prioritate pentru Kiev.

"Ruşii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puţin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer", a declarat el.

Ucraina aşteaptă livrarea de avioane F-16, proiectate de SUA, care nu au fost încă folosite în conflict. Zelenski spune că, dacă ţările nu pot furniza imediat avioanele, acestea ar putea totuşi să fie ridicate din statele membre NATO vecine şi să doboare în aer rachetele ruseşti.

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaţionali pentru a putea folosi armele acestora ca să lovească echipamentele militare ruseşti la graniţă şi mai departe, în interiorul teritoriului rusesc. "Până în prezent, nu există nimic pozitiv", a recunoscut el.

Însă Zelenski a dat din nou asigurări că nu a încălcat acordurile cu aliaţii de a nu le folosi armele în interiorul Rusiei. "Nu putem pune în pericol întregul volum de arme", a spus el.

Ucraina se pregăteşte pentru discuţiile internaţionale care vor avea loc luna viitoare în Elveţia şi care vor exclude Rusia. Ele au ca scop încercarea de a unifica şi de a întări opinia împotriva Moscovei.

Putin a declarat că el crede că discuţiile ar putea transforma apelurile ucrainene de retragere a trupelor Rusiei într-un ultimatum pentru Rusia, o strategie despre care a spus că va eşua.

Zelenski spune însă că este crucial să se aşeze cât mai multe ţări în jurul mesei. "Şi atunci Rusia va trebui să răspundă în faţa majorităţii lumii, nu în faţa Ucrainei. ... Nimeni nu spune că mâine Rusia va fi de acord, dar este important ca noi să avem iniţiativa", a explicat el.

Beijingul nu a spus încă dacă va participa la conferinţa de pace din Elveţia, dar preşedintele chinez Xi Jinping şi Putin s-au întâlnit săptămâna trecută în China şi au promis o "nouă eră" de parteneriat între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite.

"Este foarte important ca ei (China) să fie acolo", recunoaşte Zelenski. "Pentru că, în principiu, după acest summit, devine clar cine vrea să pună capăt războiului şi cine vrea să rămână în relaţii puternice cu Federaţia Rusă", a punctat el.

Zelenski a insistat, de asemenea, că Ucraina încă poate câştiga războiul, în ciuda regreselor din ultimele luni. "Cred că trebuie să parcurgem acest drum până la capăt, de preferinţă unul victorios", a spus el. "Chiar dacă astăzi oamenii privesc cu oarecare scepticism cuvântul "victorie" - înţeleg că este dificil, pentru că este lung", a comentat Zelenski.

Fosta stilistă al lui Volodimir Zelenski a murit pe front. Visa să se întoarcă în Crimeea natală
Fosta stilistă al lui Volodimir Zelenski a murit pe front. Visa să se întoarcă în Crimeea natală
Fosta stilistă personală a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care servea în armată, a murit din cauza unei insuficiențe cardiace, a anunțat postul de știri ucrainean Suspilne...
”Nu va exista o pace dictată de Putin”. Promisiunea făcută lui Zelenski de liderul unei țări NATO
”Nu va exista o pace dictată de Putin”. Promisiunea făcută lui Zelenski de liderul unei țări NATO
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi, 11 iunie, că nu va exista ”nicio victorie militară” a Rusiei şi ”nicio pace dictată” de preşedintele rus Vladimir Putin în războiul...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #arme occident, #interceptare rachete, #granita Rusia, #avioane F16 ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Avocata din Iași care a lovit în trafic un motociclist nu scapă de arestul preventiv. Contestația respinsă de instanță
  2. S-a deschis Conferința internațională privind pacea în Ucraina. Lideri din 100 de țări sunt așteptați în Elveția
  3. Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  4. Un colonel rus din tabăra propagandiștilor Z îl atacă pe Putin: ”S-ar putea sfârși cu moartea Rusiei și dispariția ei de pe harta lumii”
  5. Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
  6. Situație de nedescris într-un fast-food din Oradea. Un client a găsit bucăți de lemn și os în gyros
  7. Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
  8. Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii români vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate VIDEO
  9. UPDATE: Accident grav în Vâlcea: Un autocar plin cu elevi s-a ciocnit de un alt autoturism. Șoferul mașinii a decedat. A fost activat Planul Roșu de intervenție VIDEO
  10. Femeie bătută pentru că a votat cu alt partid. Fetița victimei a fost martoră la agresiune